Λιβύη: Σοκαριστικό βίντεο – Γυναίκα κείτεται νεκρή στο πάτωμα σε κέντρο κράτησης
Την φρίκη που επικρατεί λόγω των άθλιων συνθηκών στα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη αποτυπώνει βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian.
- 29 Αυγούστου 2023 20:23
Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από τη Λιβύη και αποτυπώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο το πώς ζουν και πώς πεθαίνουν οι άνθρωποι στα κέντρα κράτησης προσφύγων, στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Guardian, δείχνει μια γυναίκα να κείτεται νεκρή στο πάτωμα ενός κέντρου κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, ενώ γύρω της εκατοντάδες άλλες γυναίκες εμφανίζονται να υποφέρουν και να φωνάζουν σε συνθήκες που προκαλούν ντροπή για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Το απόσπασμα, που πιστεύεται ότι τραβήχτηκε πριν από δύο εβδομάδες και δόθηκε στον Guardian από μια ομάδα προσφύγων που έφτασε στην Τυνησία από τη Λιβύη, δείχνει ένα δωμάτιο μέσα στο κέντρο κράτησης Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη.
Στο δωμάτιο όπου εκατοντάδες γυναίκες αιτούντες άσυλο είναι στριμωγμένες μαζί σε κρεβάτια, μια γυναίκα από τη Νιγηρία ακούγεται να φωνάζει και να αποκαλεί τις εγκαταστάσεις “φυλακή”.
Το κλιπ των 30 δευτερολέπτων ολοκληρώνεται με την εικόνα μιας υποσιτισμένης γυναίκας που φαίνεται να κείτεται νεκρή στο έδαφος, χωρίς ρούχα, με τα μάτια της ανοιχτά. “Αυτή η γυναίκα είναι νεκρή”, λέει η γυναίκα από τη Νιγηρία. “Πέθανε σήμερα το πρωί”.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) και πηγή του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα του βίντεο και δήλωσαν ότι είναι από το Αμπού Σαλίμ.
Συνεχώς, διάφορες ΜΚΟ αναφέρουν επανειλημμένα περιστατικά βίας κατά προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται στις εγκαταστάσεις. Τον Ιούνιο του 2021 έπεσαν πυρά από αυτόματα όπλα εναντίον κρατουμένων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά θύματα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η ομάδα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τερματίσει τις ιατρικές δραστηριότητες μέχρι το τέλος του έτους στην Τρίπολη.
Η πηγή του ΟΗΕ δήλωσε ότι η γυναίκα στο βίντεο, που πιστεύεται ότι είναι από τη Σομαλία, μπορεί να πέθανε από φυματίωση. Δεκάδες αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο Αμπού Σαλίμ έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, με τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής να αναφέρουν ότι στοιβάζονται σε γεμάτα δωμάτια με στρώματα και δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Ο Ιμπραήμ, ένας άνδρας από τη Σιέρα Λεόνε που βρίσκεται τώρα στην Τύνιδα και ο οποίος είχε κρατηθεί προηγουμένως στην Τρίπολη, δήλωσε στον Guardian: “Ο μόνος τρόπος για να φύγεις από το Αμπού Σαλίμ είναι να πληρώσεις λύτρα 1.000 δολαρίων”.
Μια γυναίκα από τη Σιέρα Λεόνε δήλωσε: “Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το Αμπού Σαλίμ. Αυτό το μέρος είναι η κόλαση”.
Η οργάνωση “Πρόσφυγες στη Λιβύη”, η οποία διοικείται από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, δήλωσε ότι ερευνά την υπόθεση. “Προσπαθούμε να μάθουμε ποια ήταν αυτή η γυναίκα”, δήλωσε εκπρόσωπος. “Φυσικά υπάρχουν πάντα ζητήματα στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους θανάτους και τα βασανιστήρια στη Λιβύη. Τα θύματα και οι αυτόπτες μάρτυρες διστάζουν να πουν αυτές τις ιστορίες και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να κερδίσουμε την βοήθειά τους”.
Πλήθος αναφορών για ξυλοδαρμούς, σεξουαλική βία, εκβιασμούς και καταναγκαστική εργασία
Ο Vincent Cochetel, ειδικός απεσταλμένος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, δήλωσε: “Είναι φρικτά πλάνα που μας υπενθυμίζουν ότι οι συνθήκες κράτησης στη Λιβύη δεν βελτιώνονται και ότι πρέπει όλοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό της αυθαίρετης κράτησης”.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε κέντρα κράτησης σε όλη τη Λιβύη που διοικούνται από τη λεγόμενη “Διεύθυνση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (DCIM)” και εποπτεύονται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής των προσφύγων έχουν καταγράψει σοβαρούς ξυλοδαρμούς, σεξουαλική βία, εκβιασμούς και καταναγκαστική εργασία σε κέντρα κράτησης σε όλη τη Λιβύη, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν επιστραφεί με τη βία από την υποστηριζόμενη από την ΕΕ λιβυκή ακτοφυλακή αφού προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2021 υποστήριξε ότι οι φρουροί ανάγκαζαν γυναίκες να κάνουν σεξ με αντάλλαγμα νερό και πυροβολούσαν κρατούμενους.
Οι λιβυκές αρχές έχουν υποσχεθεί να κλείσουν τα κέντρα DCIM που βρίθουν κακομεταχείρισης, αλλά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται στα κέντρα που άνοιξαν πρόσφατα ή άνοιξαν εκ νέου, δήλωσε η Αμνηστία.
Μια έκθεση για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατέληξε το 2021 στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών της Λιβύης αποτελούσαν πιθανώς έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Όσοι καταφέρνουν να δραπετεύσουν από τα κέντρα κράτησης της Λιβύης προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με την Τυνησία, η οποία έχει ξεπεράσει τη Λιβύη ως ο κύριος κόμβος αναχώρησης για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και όπου η ΕΕ υπέγραψε τον περασμένο μήνα συμφωνία ύψους 1 δισ. ευρώ για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης.
Η Τυνησία κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι απομακρύνει εκατοντάδες άτομα από την υποσαχάρια Αφρική σε μια ερημική περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τη Λιβύη, όπου τελικά συλλαμβάνονται εκ νέου από Λίβυους συνοριοφύλακες που τους στέλνουν πίσω στα κέντρα κράτησης.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις