Λιβύη: Ενεργοποίηση της επιχείρησης “Σοφία” – Παραβιάστηκε η εκεχειρία
Αποκλειστική εντολή της ναυτικής επιχείρησης, η επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.
- 20 Ιανουαρίου 2020 20:53
Tην εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, με αναθεωρημένη εντολή, αποφάσισαν την Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, με βάση και τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.
«Κανείς δεν τάχθηκε κατά της απόφασής αυτής», είπε ο Μπορέλ μετά τη σύνοδο των υπουργών, στις Βρυξέλλες. «Η εντολή θα επικεντρωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων», εξήγησε.
Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση αυτήν.
Το αίτημα αναθεώρησης της εντολής της «Σοφίας» διατυπώθηκε από την Ιταλία. Νωρίτερα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο είχε τονίσει ότι η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων.
Η επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον έλεγχο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη. Η εντολή της είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου φέτος, ωστόσο στην πράξη είχε διακοπεί αφού οι χώρες μέλη απέσυραν τα πλοία τους λόγω της άρνησης της Ιταλίας να αποβιβάζονται στο έδαφός της οι διασωθέντες μετανάστες.
Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι τα πλοία που θα αναπτυχθούν θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ναυτικό δίκαιο και θα σώζουν μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο. Όμως οι ζώνες που θα επιτηρούν δεν θα βρίσκονται κατ’ ανάγκη πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη.
«Η επιτήρηση του εμπάργκο δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Τα όπλα περνούν από τα σύνορα γειτονικών χωρών και χρειάζονται δορυφόροι, εναέρια μέσα και χερσαίοι έλεγχοι», τόνισε εξάλλου ο Μπορέλ.
Η Ελλάδα στην επιτήρηση του εμπάργκο
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο και της εκεχειρίας αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη Λιβύη, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι τη στιγμή που η Ρωσία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία το 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει τις αποφάσεις. Τόνισε δε ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από το Βερολίνο καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως αυτόν – και οι άλλες αντιμαχόμενες πλευρές εφοδιάζονται από ξηράς.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν πιθανούς τρόπους συνέχειας των Ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία αντίρρηση εκ των Κρατών Μελών.
Παραβίαση της εκεχειρίας
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανέφερε παραβίαση της εκεχειρίας από μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού κοντά στην Τρίπολη.
“Οι μονάδες του διοικητή Χαλίφα Χάφταρ έπληξαν με βλήματα όλμου κατοικημένες συνοικίες στην περιοχή Σαλάχ αλ-Ντιν, κάτι που συνιστά μια ακόμη παραβίαση της εκεχειρίας μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου”, μετέδωσε σήμερα το λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Alahrar, επικαλούμενο τον Μοχάμεντ Γκουνούνου, εκπρόσωπο του λιβυκού στρατού που τελεί υπό τις εντολές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.
Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται επίσης έναν διοικητή μονάδας της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας κοντά στη συνοικία ‘Αιν Ζάρα που είπε ότι οι στρατιώτες του απέκρουσαν επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού νοτίως της Τρίπολης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το al-Mashhad, σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Τρίπολης αρκετές ώρες μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.
Η πληροφορία επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.
Αργότερα, η διοίκηση της 155ης ταξιαρχίας πεζικού ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες της ανέλαβαν δράση για να σταματήσουν επίθεση στην ‘Αιν Ζάρα από Σύρους μαχητές “που είχαν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία”.