Λιβύη: Επικυρώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Λιβύης (που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ) ενέκρινε τα δύο μνημόνια συνεργασίας με την Τουρκία, όπως άλλωστε αναμενόταν.
- 08 Δεκεμβρίου 2019 20:04
Η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση της Λιβύης επικύρωσε την Κυριακή τη συμφωνία (δύο μνημόνια) με την Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του μνημονίου για τη δικαιοδοσία στη θάλασσα καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Λιβύης, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από όλες τις αρμόδιες αρχές να θέσουν σε ισχύ τις διατάξεις του μνημονίου, αμέσως μετά την επικύρωσή τους.
Οι αποφάσεις, σύμφωνα με το Anadolu, θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης της χώρας στις αρχές του 2020.
Ακάρ: Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες
«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών», δήλωσε στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
«Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο», δήλωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας. «Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε», δήλωσε ο Ακάρ.
Ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας
Η Αθήνα θα “παίξει” με την πλευρά του διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο στηρίζει έναντι του Σάρρατζ και η Γαλλία. Εξ ου άλλωστε και η συμμαχία Ελλάδας- Γαλλίας στο ζήτημα και η ένθερμη στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα προσκληθεί στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης, ενώ έχει ήδη προσκληθεί ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, οι οποίοι πρόσκεινται στον Στρατηγό Χαφτάρ.
Ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα. Στην επίσκεψη του αναφέρθηκε μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατα την παρέμβαση του χθες στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε ότι “η Τουρκία βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη ένα άκυρο έγγραφο” και χαρακτήρισε τη συμφωνία ανιστόρητη και αγεωγράφητη.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ελλάδα προχώρησε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα γιατί δεν παρέδωσε το κείμενο της Συμφωνίας με την Τουρκία όπως του ζητήθηκε.
Το “μοίρασμα” της Λιβύης
Η αναγνωρισμένη και από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης ελέγχει μόλις το 10% του εδάφους της χώρας στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι πόλεις Μισράτα και Σύρτη αλλά και η πρωτεύουσα Τρίπολη. Η κυβέρνηση αυτή αναγνωρίζεται από την Τουρκία και από την Ιταλία. Στον παρακάτω χάρτη την περιοχή ελέγχου της κυβέρνησης τον βλέπετε με κίτρινο χρώμα.
Το 70% τη χώρας (με ανοιχτό και κλειστό πράσινο στο χάρτη) ελέγχεται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ τον οποίο στηρίζουν, μεταξύ άλλων, η Αίγυπτος, η Γαλλία αλλά και η Σαουδική Αραβία.