Λιβύη: Στο Βερολίνο ο Χάφταρ – Θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη
Νέες ελπίδες μετά την αποτυχία στη Μόσχα να βρεθεί λύση - Ποιες χώρες θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου - Εκτός η χώρα μας.
- 16 Ιανουαρίου 2020 12:04
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ συμφώνησε να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την Κυριακή. Έτσι αναμένεται νέο τετ-α-τετ του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς, Φαγές αλ Σάρατζ, και του στρατάρχη Χάφταρ που στηρίζεται από τη Ρωσία.
Σήμερα άλλωστε βρέθηκε στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας για να πείσει τον στρατάρχη Χάφταρ να δώσει το “παρών”.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για την προγραμματισμένη διεθνή διάσκεψη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
“Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν”, δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο. “Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων”.
Στην επικείμενη διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Η Διάσκεψη έχει οργανωθεί από την Άγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι είχαν τηλεφωνικές επαφές για το ζήτημα.
Τη Δευτέρα απέτυχε στη Μόσχα η προσπάθεια της Ρωσίας και της Τουρκίας να παρακινήσουν τα δύο εμπόλεμα μέρη να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
Η αξίωση του Σάρατζ να επιστρέψουν οι δυνάμεις του Χάφταρ στο σημείο που βρίσκονταν πριν αρχίσουν την πολιορκία της Τρίπολης στις 3 Απριλίου δεν έγινε δεκτή από τον στρατάρχη ενώ οι δύο άνδρες δεν κάθισαν καν στο ίδιο τραπέζι και διαπραγματεύονταν μέσω αντιπροσώπων.
Θυμίζουμε πως η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στις 27 Νοεμβρίου, η οποία αργότερα επικυρώθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο.
Στις 30 Δεκεμβρίου, ο Σάρατζ ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και έξι ημέρες αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk ότι τα στρατεύματα της Τουρκίας αναχώρησαν για τη Λιβύη.
Χάφταρ: Γιατί δεν κάλεσαν την Ελλάδα;
Θυμίζουμε ότι η χώρα μας δεν έλαβε πρόσκληση για τη διάσκεψη, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης και εσωτερική πολιτική κόντρα. Πάντως, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χάφταρ, αντέδρασε με ανάρτηση στο Twitter με την οποία διερωτάται γιατί δεν κλήθηκε η χώρα μας στις συνομικίες.