Λόιντ Όστιν: Ακρόαση για τη μυστική νοσηλεία του από τον Λευκό Οίκο

Διαβάζεται σε 2'
Λόιντ Όστιν: Ακρόαση για τη μυστική νοσηλεία του από τον Λευκό Οίκο
AP Photo/ Maya Alleruzzo, File

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αναμένεται να δώσει εξηγήσεις στο Κογκρέσο για την επιλογή του να κρατήσει τη μυστική την νοσηλεία του από τον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, καλείται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου για την επιλογή του να κρατηθεί μυστική ακόμη και από τον Λευκό Οίκο η πρόσφατη νοσηλεία του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Ρότζερς (Ρεπουμπλικάνος) έστειλε επιστολή στο Λόιντ Όστιν την Πέμπτη ζητώντας την παρουσία του σε ακρόαση στις 14 Φεβρουαρίου, που θα επικεντρωθεί στο πώς το Υπουργείο Άμυνας περίμενε τρεις ημέρες για να πει στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και κατ’ επέκταση και στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου βρισκόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Επίσημη έρευνα για το σημαντικό αυτό θέμα που ανέδειξε τα κενά στην επικοινωνία πενταγώνου και Λευκού Οίκου βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η διατήρηση της πιο ετοιμοπόλεμης και θανατηφόρας (στρατιωτικής) δύναμης απαιτεί όλοι στην κοινότητα της εθνικής ασφάλειας να μπορούν να βασίζονται στη διαθεσιμότητα και τη διαφάνεια του Υπουργού Άμυνας», είπε ο Ρότζερς σε μια τετρασέλιδη επιστολή προς τον Όστιν. «Δυστυχώς, δεν έχετε επιδείξει αυτά τα χαρακτηριστικά σε όλη αυτή την πιο πρόσφατη σειρά γεγονότων», καταλήγει στην επιστολή του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με ιατρικό ανακοινωθέν, ο Οστιν υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο σε πολύ σημαντική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη, αλλά ανήμερα την Πρωτοχρονιά παρουσίασε επιπλοκές που επέβαλαν την άμεση νοσηλεία του. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ, ο καρκίνος εντοπίστηκε στον επικεφαλής του Πενταγώνου στις αρχές Δεκεμβρίου και στις 22 του μηνός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση εκτομής του προστάτη, ώστε να θεραπευθεί, μια κατ’ εξοχήν επέμβαση ρουτίνας.

«Ήταν υπό γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Ο υπουργός Οστιν ανένηψε χωρίς προβλήματα από την εγχείρηση και επέστρεψε στο σπίτι του το επόμενο πρωί» ανέφερε το ανακοινωθέν. Ωστόσο, την προηγούμενη Δευτέρα ο Οστιν επέστρεψε στο νοσοκομείο λόγω επιπλοκών «που περιλάμβαναν στομαχικές διαταραχές με οξείς πόνους στην κοιλιακή χώρα, στον γοφό και στο πόδι» και διαγνώστηκε με μόλυνση του ουροποιητικού.

Η νοσηλεία του υπουργού Αμυνας έγινε γνωστή μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, ενώ -όπως επιβεβαιώνεται- ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε για τον καρκίνο του προστάτη μόλις χθες, Τρίτη. «Κανείς στον Λευκό Οίκο δεν γνώριζε ότι ο υπουργός Όστιν είχε καρκίνο του προστάτη μέχρι χθες το πρωί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα