Λουίτζι Μαντζιόνε: Το μοναδικό αντικείμενο που ζήτησε να έχει στη φυλακή
Διαβάζεται σε 3'
Ένα ιδιαίτερο αίτημα κατέθεσε στις δικαστικές αρχές ο Λουίτζι Μαντζιόνε, ο οποίος κρατείται για τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare. Τι ζήτησε.
- 25 Μαρτίου 2025 17:07
Την πρόσβαση σε ένα και μόνο αντικείμενο αιτήθηκε από τις δικαστικές αρχές ο Λουίτζι Μαντζιόνε (Luigi Mangione), ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης για τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare, Μπράιαν Τόμπσον.
Ποιο είναι αυτό;
Ένα laptop. Το οποίο, όπως αναφέρεται, θα είναι αποκλειστικά για νομικούς λόγους και όχι για να επικοινωνεί εκτός φυλακής.
Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι συνήγοροι υπεράσπισής του ζητούν να του παραχωρηθεί ένας φορητός υπολογιστής με περιορισμένη λειτουργικότητα, ώστε να μπορεί να εξετάσει τον τεράστιο όγκο εγγράφων, βίντεο και λοιπού υλικού που σχετίζεται με την υπόθεση. Παρόμοιες ρυθμίσεις έχουν γίνει για άλλους κατηγορούμενους στο ομοσπονδιακό σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικηγόρους του Μαντζιόνε, το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, δεν βλέπει θετικά το αίτημα, επικαλούμενο ανησυχίες για απειλές που έχουν δεχθεί μάρτυρες.
Η συνήγορος υπεράσπισης, Karen Friedman Agnifilo υποστήριξε ότι “δεν υπάρχει καμία σύνδεση του κ. Μαντζιόνε με οποιαδήποτε από τις φερόμενες απειλές”.
Ο Μαντζιόνε, ο οποίος από πολλούς θεωρείται ήρωας και σύμβολο στον αγώνα κατά της εταιρικής Αμερικής και τη βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης, δηλώνει αθώος στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα, βρίσκεται αντιμέτωπος και με ομοσπονδιακή υπόθεση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβολή θανατικής ποινής. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταθέσει επίσημη δήλωση για τις ομοσπονδιακές κατηγορίες, ούτε για τις κατηγορίες περί οπλοκατοχής και άλλες παραβάσεις που του αποδίδονται στην Πενσυλβάνια, όπου και συνελήφθη λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Τόμπσον.
Αν εγκριθεί το αίτημά του, το laptop που θα του δοθεί δεν θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ούτε δυνατότητα αναπαραγωγής βιντεοπαιχνιδιών ή ταινιών, όπως διευκρινίζουν οι δικηγόροι του. Ωστόσο, θα του επιτρέπει να εξετάσει από το κελί του περισσότερες από 15.000 σελίδες εγγράφων και χιλιάδες ώρες βιντεοσκοπημένου υλικού που έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελικές αρχές και όφειλαν να παραδώσουν στην υπεράσπισή του.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο κατηγορούμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στο υλικό μόνο κατά τις συναντήσεις του με τους δικηγόρους του. Ωστόσο, η υπεράσπιση υποστηρίζει ότι οι διαθέσιμες ώρες επισκέψεων δεν επαρκούν ώστε να προετοιμάσει αποτελεσματικά την υπεράσπισή του.