Μ. Βρετανία: Η λιτότητα κάνει τα παιδιά παχιά και κοντά – Τα ανησυχητικά ευρήματα έρευνας

Μ. Βρετανία: Η λιτότητα κάνει τα παιδιά παχιά και κοντά – Τα ανησυχητικά ευρήματα έρευνας
Παιδιά παίζουν σε σιντριβάνι στο Λονδίνο AP

Λόγω της λιτότητας και των διατροφικών συνηθειών, τα παιδιά στη Βρετανία παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα στην ανάπτυξή τους.

Οι συνέπειες της λιτότητας στη Μεγάλη Βρετανία αποτυπώνονται στο ύψος αλλά και στο βάρος των μικρών αγοριών και κοριτσιών στη χώρα.

Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα. Είναι τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε επί βρετανικού εδάφους και κατέδειξε ότι οι μικροί Βρετανοί, τόσα τα αγόρια όσο και τα κορίτσια “χάνουν” σε ύψος σε σχέση με τα παιδιά της δεκαετίας του 80 όπως γράφει ο Guardian.

Χαρακτηριστικά τα αγόρια βρίσκονται στην 102η θέση στον κόσμο (σε σύνολο 200 χωρών για τις οποίες υπάρχουν δεδομένα) και τα κορίτσια στην 96η. Το 1985 τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια βρίσκονταν στην 69η θέση.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο, ο καθηγητής Tim Cole, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη παιδιών, τόνισε, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι αυτό συμπίμπτει με την περίοδο λιτότητας στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη δεκαετία του 2010.

Στοιχεία του NHS, του δημόσιου συστήματος υγείας της Βρετανίας, δείχνουν ότι περίπου 700 παιδιά το χρόνο εισάγονται στα νοσοκομεία από ασθένειες όπως το σκορβούτο και από φαινόμενα όπως ο υποσιτισμός. Δεν είναι αμελητέος ο αριθμός για μία χώρα όπως η Αγγλία.

Εκτός αυτού έχει ήδη καταγραφεί ότι εξαιτίας των διατροφικών ανισοτήτων τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φτωχά νοικοκυριά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παχυσαρκία, διαβήτη και τερηδόνα.

Πρώην κυβερνητικός σύμβουλος τροφίμων τόνισε, τέλος, ότι τα παιδιά στις φτωχότερες περιοχές της Αγγλίας είναι και τα πιο παχιά και πιο κοντά από εκείνα των πλουσιότερων περιοχών στις ηλικίες 10 και 11 ετών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα