“Made in Europe”: Το μεγάλο σχέδιο – απάντηση της Γαλλίας στις ΗΠΑ για τη βιομηχανία της ΕΕ

“Made in Europe”: Το μεγάλο σχέδιο – απάντηση της Γαλλίας στις ΗΠΑ για τη βιομηχανία της ΕΕ
Ο Εμανουέλ Μακρόν 2023 Olivier Matthys/ap

Τι αναφέρει σε επιστολή της προς την ΕΕ η γαλλική κυβέρνηση. Η νέα προσέγγιση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, σε μια προσπάθεια το μπλοκ να ανταποκριθεί στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ με τις επιδοτήσεις.

Σε πλήρη αναθεώρηση της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της βιομηχανίας της, προχωράει η Γαλλία, απαντώντας με το σχέδιο “Made in Europe” στο νομοσχέδιο των ΗΠΑ με τις επιδοτήσεις, όπως αποκαλύπτει το Politico.

Σε επιστολή στις 9 Ιανουαρίου, η γαλλική κυβέρνηση καλεί την ΕΕ να επιταχύνει τους στόχους παραγωγής, να “χαλαρώσει” τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, να δημιουργήσει ένα έκτακτο ταμείο κυριαρχίας και να κινητοποιήσει τα μέσα εμπορικής άμυνας. Όλα αυτά ως αντίδραση σε ένα πρόσφατο νομοσχέδιο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλικές προς το κλίμα επιδοτήσεις.

Η κίνηση ακολουθεί τη δέσμευση νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με την οποία ζήτησε από το μπλοκ να επισπεύσει την στρατηγική “Made in Europe”. Η εκστρατεία έχει γίνει σημείο τριβής εντός της ΕΕ. Ενώ πολλές χώρες υποστηρίζουν θεωρητικά το εγχείρημα της Γαλλίας, δεν υπάρχει συμφωνία για το πώς ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί.

Στόχοι παραγωγής

Στην επιστολή, από τη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, οι Γάλλοι λένε ότι η ΕΕ πρέπει να σχεδιάσει νέους στόχους παραγωγής “για τη μείωση των εξαρτήσεών μας” σε ευαίσθητους τομείς.

Πολύ συγκεκριμένα, η Ένωση θα πρέπει να θέσει στόχους παραγωγής που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030″, με βάση το μοντέλο του προσχέδιου νόμου της ΕΕ για τα τσιπ, αναφέρει η επιστολή.

Ο νόμος για τα τσιπ είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται να βασίζεται σε χώρες όπως η Κίνα για την τεχνολογία.

Η επιστολή αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει “μεταρρυθμίσεις για να απλοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών για την εγκατάσταση νέων χώρων παραγωγής” καθώς και μια πλήρη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στις αποφάσεις παραγωγής και επενδύσεων των εταιρειών.

Κρατική ενίσχυση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται επίσης στη διαδικασία αναθεώρησης των κανόνων έκτακτης κρατικής βοήθειας, η οποία έχει χρειαστεί αρκετές φορές από την έναρξη της πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παραδοσιακά, η ΕΕ ήταν απρόθυμη να προσφέρει κρατική βοήθεια σε όλες εκτός από τις πιο ακραίες περιστάσεις. Ωστόσο, στην επιστολή της, η Γαλλία αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει “στοχευμένη στήριξη –μέσω επιδοτήσεων ή εκπτώσεων φόρου– με βάση κριτήρια που καθορίζονται εκ των προτέρων, σε περιορισμένο αριθμό τομέων“.

Αυτοί οι μηχανισμοί θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή φορολογικών πλεονεκτημάτων (εκπτώσεις φόρου) ή άμεσων επιδοτήσεων που στοχεύουν σε στρατηγικούς τομείς“, αναφέρει η επιστολή.

Αυτοί οι τομείς – λένε οι Γάλλοι – θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά, μπαταρίες, υδρογόνο και σημαντικά υλικά. Η επιστολή προτείνει επίσης να τερματιστεί η χαλάρωση αυτών των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις το 2030. Επί του παρόντος πρόκειται να λήξουν στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Προσθέτει ότι ορισμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όρια κρατικών ενισχύσεων, ιδίως εάν συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) της ΕΕ. Και υποστηρίζει ότι τα κατώτατα όρια κοινοποίησης ενισχύσεων για περιβαλλοντικά έργα ή έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θα πρέπει να αυξηθούν σε 20 εκατομμύρια ευρώ ανά εταιρεία και ανά έργο.

Ταμείο Κυριαρχίας

Η Γαλλία προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, που θα υποστηρίζεται από χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία , καθώς και από το REPowerEU – το χρηματοδοτικό πλαίσιο του μπλοκ για τη διαφοροποίηση των επενδύσεων από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η επιστολή συνιστά την ανακατανομή 365 δισεκατομμυρίων ευρώ “που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί ως προτεραιότητα σε τομείς στρατηγικούς για την ευρωπαϊκή βιομηχανία” και προσθέτει ότι από τα 221 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια που απομένουν να διατεθούν, οι χώρες της ΕΕ “θα πρέπει να μπορούν να δώσουν προτεραιότητα σε στρατηγικούς ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς τομείς“.

Το έκτακτο ταμείο κυριαρχίας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2023, αναφέρει η επιστολή.

Οι Γάλλοι είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο, να διασφαλίσουν ότι μια νέα εισροή κρατικών ενισχύσεων δεν θα σπάσει τη φημισμένη ενιαία αγορά της ΕΕ. Ο φόβος είναι ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις θα μπορούσε να προσφέρει πλεονέκτημα σε “πλούσιες” χώρες εντός της ΕΕ. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η επιστολή προτείνει την επανάληψη του SURE, ενός κοινού ομολόγου χρέους που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας και πρόσφερε στις χώρες ευνοϊκά δάνεια.

Εμπορική άμυνα

Προκειμένου να διατηρηθεί η δικαιοσύνη των κανόνων ανταγωνισμού διεθνώς, η επιστολή της Γαλλίας καταλήγει λέγοντας ότι “η εμπορική στρατηγική της ΕΕ θα πρέπει να αρθρωθεί περισσότερο γύρω από την υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς“. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει χρήση των μέσων εμπορικής άμυνας όπως περιγράφονται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, σημειώνει η επιστολή.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν πρόκειται την 1η Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσει στις χώρες της ΕΕ τις σκέψεις της σχετικά με την ανταπόκριση στις προσπάθειες των ΗΠΑ. Οι προτάσεις της θα έρθουν λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 9-10 Φεβρουαρίου, στην οποία το θέμα πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα