Μαδρίτη: Έρευνα για ρατσιστικά βίντεο σε παιδιά – Έβαψαν μαύρο έναν από τους 3 μάγους

Διαβάζεται σε 4'
Μαδρίτη: Έρευνα για ρατσιστικά βίντεο σε παιδιά – Έβαψαν μαύρο έναν από τους 3 μάγους
X

Μια ρατσιστική πρακτική επανήλθε στη Μαδρίτη, καθώς βίντεο που εστάλησαν σε παιδιά πρωταγωνιστούσε λευκός άνδρας, βαμμένος με μαύρο χρώμα. Οργισμένες αντιδράσεις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ισπανία η δημιουργία βίντεο που απευθύνονται σε παιδιά, όπου ένας άνδρας υποδύεται τον μάγο Μπαλτάζαρ, έχοντας βάψει το πρόσωπό του μαύρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης διεξάγει έρευνα μετά την αποστολή του βίντεο στα παιδιά, στο πλαίσιο των παραδοσιακών εορτασμών της 6ης Ιανουαρίου που η Ισπανία γιορτάζει την επίσκεψη των τριών μάγων στον μικρό Ιησού.

Σε ένα από αυτά, ένας λευκός άνδρας, που έχει βάψει το πρόσωπό του με σκούρο χρώμα και μιλάει με στόμφο και γραμματικά λάθη ισπανικά και στέλνει ένα μήνυμα σε ένα παιδί, λέγοντάς του ότι μπορεί να περιμένει δώρα αλλά πρέπει να “προσέχεις περισσότερο τις σχολικές σου εργασίες”.

Η γιορτή των Θεοφανείων – ή Día de Reyes (ημέρα των βασιλέων) – είναι η ημέρα κατά την οποία τα παιδιά στην Ισπανία λαμβάνουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους από τους τρεις μάγους, τον Μελχιόρ, Γασπάρ και Βαλτάσαρ. Προηγούνται ιπποδρομίες, που πραγματοποιούνται σε όλη την Ισπανία στις 5 Ιανουαρίου, κατά τις οποίες οι μάγοι παρελαύνουν στους δρόμους, πετώντας στα πλήθη γλυκά.

Τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία έχει εγκαταλείψει την παλιά συνήθεια να βάζει έναν λευκό άνδρα να φοράει μαύρη μάσκα για να υποδυθεί τον Μπαλτάζαρ, ο οποίος συνήθως απεικονίζεται στην τέχνη ως μαύρος. Όμως η παράδοση των παλαιότερων ετών επανήλθε άθελά της αφού το δημοτικό συμβούλιο προσέλαβε μια εταιρεία για να παράγει εξατομικευμένα βιντεοσκοπημένα μηνύματα με τα οποία οι γονείς στη γειτονιά Chamartín θα μπορούσαν να ζητήσουν δώρα για τα παιδιά τους.

Το περιεχόμενο του βίντεο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το βράδυ της Πέμπτης από την έκδοση της διαδικτυακής εφημερίδας elDiario.es στη Μαδρίτη, εξαπλώθηκε σύντομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας οργή.

Ο Γέισον Φερνάντο Γκαρσία Λόπεζ, ένας Αφρο-Κολομβιανο-Ισπανός πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής του κέντρου Conciencia Afro, δήλωσε ότι το βίντεο δεν ήταν μια αθώα πράξη. «Είναι μια υπολογισμένη ρατσιστική ενέργεια», έγραψε στο Χ. «Πρόκειται συμβολισμό που φέρει τα απομεινάρια του ισπανικού ιμπεριαλισμού- μια αναδιατύπωση της έννοιας του “καθαρού αίματος” που αρνείται την αφρικανική παρουσία σε αυτή τη χώρα …».

Σε ανάρτησή του στο X, ο  Τες Σίντι, ένας Σαχραουί-Ισπανός βουλευτής του αριστερού κόμματος Más Madrid, χαρακτήρισε το βίντεο «κακόγουστο και ρατσιστικό», προσθέτοντας: «Συνεχίζει να υπάρχει δομικός ρατσισμός στην Ισπανία, παρόλο που οι άνθρωποι συνεχίζουν να το αρνούνται».

Η συνάδελφός του Lucía Lois έγραψε στο X ότι το βίντεο ήταν ένα από τα πιο ρατσιστικά πράγματα που είχε δει στη ζωή της.

Άρθρο στην ισπανική εφημερίδα El País σημείωσε ότι στη Μαδρίτη, «όπου υπάρχουν 120.000 άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής», η χρήση βαφής προσώπου για την απεικόνιση του Μπαλταζάρ ήταν οπισθοδρόμηση, όπως και το «να τον κάνεις να μιλάει σαν να τον έχει μεταγλωττίσει ο Ταρζάν».

Πηγές στο δημοτικό συμβούλιο δήλωσαν ότι έξι άτομα – «πέντε εκ των οποίων μαύροι, ο ένας όχι» – είχαν προσληφθεί για να παραδώσουν τα μηνύματα ως Μπαλταζάρ, αλλά ο φόρτος εργασίας και το γεγονός ότι δύο από τους άνδρες νόσησαν από Covid τους οδήγησε σε αυτόν που δεν ήταν μαύρος.

Σημείωσαν επίσης ότι την ευθύνη για το θέμα φέρει η εταιρεία που είχε προσληφθεί και ότι θα αναζητηθούν εξηγήσεις και θα ζητηθεί συγγνώμη από τις οικογένειες που είχαν λάβει τα επίμαχα βίντεο.

Η αντιδήμαρχος της Μαδρίτης, Inma Sanz Otero, δήλωσε ότι τα εν λόγω 20 ή 30 βίντεο δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν δημιουργηθεί ή αποσταλεί. «Πρόκειται για ένα τρομερό λάθος της εταιρείας που είναι υπεύθυνη γι’ αυτό στη γειτονιά Chamartín», δήλωσε την Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα