Μακελειό στη Μόσχα: Η “εμμονή” του ISIS με τη Ρωσία και ο ρόλος του Πούτιν
Διαβάζεται σε 6'Ο βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, που πραγματοποίησε πρόσφατα βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν, εμφανίζεται αποφασισμένος για αντίστοιχου μεγέθους επιθέσεις με αυτή της Μόσχας.
- 23 Μαρτίου 2024 14:26
Οι εικασίες σχετικά με το ποιος πραγματοποίησε την επίθεση με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, έδειξαν αμέσως ότι το τρομοκρατικό χτύπημα θα έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις στη Ρωσία και το εξωτερικό.
Από το βράδυ της Παρασκευής, υπάρχει ανάληψη ευθύνης από τον αφγανικό βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους, γνωστό και ως ISIS-K, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις ΗΠΑ. Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν πήρε το όνομά του από μια παλαιότερη ονομασία της περιοχής που περιελάμβανε μέρη του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τον Guardian, έχει εμπλακεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης του 2017 στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, από την οποία σκοτώθηκαν 15 άτομα και τραυματίστηκαν 45.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν στα αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφισβητηθεί» ο ισχυρισμός για την ανάληψη της ευθύνης.
Γιατί το Ισλαμικό Κράτος εστιάζει στη Ρωσία
Η εν λόγω οργάνωση, η οποία είναι παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει κυρίως στο Αφγανιστάν, έχει εστιάσει όλο και περισσότερο την προσοχή της στη Ρωσία από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν το 2021. Η οργάνωση σχηματίστηκε το 2015 από μέλη μαχητικών ομάδων, μεταξύ άλλων από το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, και δραστηριοποιείται στην κεντρική Ασία και τη Ρωσία.
Μάλιστα, πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις τον Ιανουάριο στο Ιράν, από τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι.
«Το ISIS-K και οι σύμμαχοί του διατηρούν ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν και συνεχίζουν να αναπτύσσουν τα δίκτυά τους εντός και εκτός της χώρας» δήλωσε ο στρατηγός Michael Kurilla, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι στόχοι τους δεν σταματούν εκεί. Έχουν απευθύνει καλέσματα για επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε δεν ευθυγραμμίζεται με την εξτρεμιστική ιδεολογία τους, και οι προσπάθειες των Ταλιμπάν να καταστείλουν την οργάνωση έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς».
Η επίθεση στο Ιράν έδειξε ότι «η οργάνωση διατηρεί την ικανότητα και τη βούληση να διεξάγει μεγάλες επιθέσεις στο εξωτερικό».
Η Ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι στις 7 Μαρτίου απέτρεψε ένοπλη επίθεση της οργάνωσης σε συναγωγή στην περιοχή Kaluga, κοντά στη Μόσχα. «Διαπιστώθηκε ότι οι μαχητές μιας διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης προετοιμάζουν επίθεση κατά των πιστών της συναγωγής, με τη χρήση πυροβόλων όπλων» ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.
Μέσα σε λίγες ώρες, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε μια ασυνήθιστη προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και ιδίως τις συναυλίες, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. «Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν επιθέσεις σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοια σημεία τις επόμενες 48 ώρες» ανέφερε η πρεσβεία στην ιστοσελίδα της.
Δημοσιογράφοι του CNN δήλωσαν, δε, ότι είχαν σχετική ενημέρωση «από τον Νοέμβριο» ότι το ISIS-K ήθελε να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Ρωσία… «Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τη Ρωσία γι’ αυτό».
Η αλήθεια είναι πως ο Πούτιν άλλαξε την πορεία του συριακού εμφυλίου πολέμου παρεμβαίνοντας το 2015, τασσόμενος στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και ενάντια στην αντιπολίτευση και το Ισλαμικό Κράτος.
Η ομάδα «ISIS-K έχει εστιάσει στη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια, επικρίνοντας συχνά στην προπαγάνδα της τον Βλαντιμίρ Πούτιν» δηλώνει ο Κόλιν Κλαρκ από το Κέντρο Soufan, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ουάσιγκτον. Από την πλευρά του, ο Μάικλ Κούγκελμαν από το Wilson Center υποστηρίζει ότι το ISIS-K «θεωρεί τη Ρωσία συνένοχη σε δράσεις που καταπιέζουν συστηματικά τους Μουσουλμάνους».
Η ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση αναμένεται να παίξει σε ένα βαθμό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει ήδη η Ρωσία να εμπλέξει την Ουκρανία στην επίθεση. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που τώρα είναι αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι, αν αποδειχθεί η εμπλοκή του Κιέβου στην επίθεση στον συναυλιακό χώρο, όλοι όσοι εμπλέκονται «πρέπει να εντοπιστούν και να δολοφονηθούν χωρίς έλεος, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε αυτό το έγκλημα».
Επίσης, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, οι ύποπτοι της επίθεσης της Παρασκευής είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί. «Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά» ανέφερε χαρακτηριστικά η FSB και πρόσθεσε ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά και τα όπλα είχαν αγοραστεί πολύ νωρίτερα.
Αν βρεθεί ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση, θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής απάντηση στο πεδίο της μάχης, μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο δήλωση που έκανε ο Ρώσος βουλευτής και στρατηγός εν αποστρατεία Αντρέι Καρταπόλοφ.
Η καταγγελία θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και μάλιστα σε μια περίοδο που το Κίεβο είναι στρυμωγμένο ελλείψει όπλων, πυρομαχικών, αλλά και στρατιωτών.
Ουκρανοί αξιωματούχοι, πάντως, επιμένουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση. «Η Ουκρανία σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους πυροβολισμούς/εκρήξεις στη Μόσχα. Δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα» δήλωσε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης. «Η Ουκρανία δεν έχει καταφύγει ποτέ στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων» πρόσθεσε.
Οι επιθέσεις του ISIS-K
Αναφορικά με τη δράση του ISIS-K, σύμφωνα με το Reuters, έχει ιστορικό αρκετών επιθέσεων, μεταξύ άλλων σε τζαμιά τόσο εντός όσο και εκτός του Αφγανιστάν.
Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε επικοινωνίες που επιβεβαίωναν ότι η συγκεκριμένη ομάδα πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι. Τον Σεπτέμβριο του 2022, μέλη του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ.
Επίσης, η εν λόγω οργάνωση βρισκόταν πίσω από επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, όπου σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.