Μακελειό στο Ελ Πάσο του Τέξας: 20 νεκροί από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο – “Άνθρωποι έπεφταν κάτω”
"Είδα έναν άνδρα με μαύρο μπλουζάκι και καμουφλάζ παντελόνι που κράταγε κάτι που μου φάνηκε πως ήταν τουφέκι. Σημάδευε κόσμο κι έριχνε κατευθείαν πάνω του. Είδα τρεις ή τέσσερις ανθρώπους να πέφτουν κάτω" δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας της ένοπλης επίθεσης. Στους 26 οι τραυματίες - Συνελήφθη ο δράστης.
- 04 Αυγούστου 2019 08:42
Συναγερμός σήμανε στις αμερικανικές αρχές μετά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στην πόλη Ελ Πάσο, στο Τέξας (νότιες ΗΠΑ). Ένας νεαρός εισέβαλε στο κτίριο και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους, που είχαν πάει ανυποψίαστοι να κάνουν τα ψώνια τους.
Ο δήμαρχος της πόλης, Ντι Μάργκο δήλωσε πως τρεις ύποπτοι ως δράστες της ένοπλης επίθεσης έχουν συλληφθεί, ενώ η τοπική αστυνομία αναφέρει πως μόνο ένα άτομο είναι υπό κράτηση.
Από τα πυρά του άνδρα, ο οποίος άρχισε να ρίχνει το Σάββατο στον χώρο έξω από το πολυκατάστημα Walmart, που προτιμούν πολλά μέλη της κοινότητας των λατινοαμερικάνων του Ελ Πάσο, τραυματίστηκαν άλλοι 26 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου σε κρίσιμη κατάσταση. Το επεισόδιο ξεκίνησε περί το μεσημέρι (20.00, ώρα Ελλάδος) κοντά σε σουπερμάρκετ και η αστυνομία, που κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε απόσταση από το σημείο, έκανε λόγο για παρουσία «πολλών οπλοφόρων».
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οπλοφόρος, λευκός, 21 ετών, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».
Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το «τραγικό» μακελειό στο Ελ Πάσο, κατ’ αυτόν «μια άνανδρη ενέργεια» και «μια πράξη μίσους». «Δεν υπάρχουν λόγοι ούτε προσχήματα που θα δικαιολογήσουν ποτέ τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας μέσω Twitter.
«Σήμερα, ο πληθυσμός του Ελ Πάσο επλήγη από μια ειδεχθή και παράλογη πράξη βίας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.
«Είκοσι αθώοι άνθρωποι από το Ελ Πάσο έχασαν τη ζωή τους», πρόσθεσε ο κυβερνήτης Άμποτ αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καλώντας τους συμπολίτες του να «ενωθούν», όποια κι αν είναι η καταγωγή τους, για να ξεπεραστεί αυτή η «καταστροφή».
Πριν καν ο Άμποτ προφέρει αυτά τα λόγια, εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ανταποκρίθηκαν μαζικά στην έκκληση της αστυνομίας και πήγαν να δώσουν αίμα για τους τραυματίες, που διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία.
«Έχουμε έντεκα θύματα ηλικίας 35 ως 82 ετών στο νοσοκομείο μας», ανέφερε ο Ντέιβιντ Σιμπ, ο διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Ντελ Σολ. «Οι εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων οι τρεις είναι μεταξύ ζωής και θανάτου», διευκρίνισε στο CNN.
Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ενημέρωσε ότι τρεις πολίτες της χώρας του συγκαταλέγονται στους νεκρούς στο Ελ Πάσο και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλα τα θύματα της επίθεσης. Θύμισε ότι η πόλη όπου έγινε το μακελειό βρίσκεται απέναντι στη Σιουδάδ Χουάρες, ένα από τα σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην επικράτεια των ΗΠΑ, κι έκανε λόγο για «αδελφική συνύπαρξη» μεταξύ «όσων ζουν στη Σιουδάδ Χουάρες και στο Ελ Πάσο».
Ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ ανέφερε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν έξι πολίτες της χώρας, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 10 ετών.
Άνθρωποι “έπεφταν κάτω”
Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, δράστης της σφαγής είναι ο Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών, κάτοικος προαστίου του Ντάλας.
Σε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο τηλεοπτικός σταθμός KTSM, ο νεαρός εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα τουφέκι στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.
Στο Γουόλμαρτ είχαν πάει πολλοί κάτοικοι του Ελ Πάσο να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο, που το πολυκατάστημα προσέφερε χθες με έκπτωση. Σύμφωνα με την αστυνομία, το μαγαζί ήταν ήδη κατάμεστο: 1.000 ως 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.
Η Βανέσα Σάενς, 37 ετών, που πήγαινε στο εμπορικό κέντρο με τον γιο της, ενός έτους, και τη μητέρα της, είπε στο Fox News πως άκουσε κάτι που αρχικά της φάνηκε πως ήταν «πυροτεχνήματα», καθώς έψαχνε θέση να παρκάρει.
«Είδα έναν άνδρα με μαύρο μπλουζάκι και καμουφλάζ παντελόνι που κράταγε κάτι που μου φάνηκε πως ήταν τουφέκι. Σημάδευε κόσμο κι έριχνε κατευθείαν πάνω του. Είδα τρεις ή τέσσερις ανθρώπους να πέφτουν κάτω», πρόσθεσε.
Μία υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων στο εμπορικό κέντρο είπε ότι ξαφνικά είδε πελάτες και μέλη του προσωπικού να τρέχουν στην αποθήκη του καταστήματος προκειμένου να βρουν κάποιο καταφύγιο.
“Υπήρχαν γύρω στα 20 παιδιά και ενήλικοι, συν υπάλληλοι του καταστήματος, που κρύβονταν στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες”, δήλωσε στο CNN. “Οι περισσότεροι από μας ήμασταν απελπισμένοι, κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους για να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. Υπήρχαν κορίτσια που έκλαιγαν, άνθρωποι που καθησύχαζαν ο ένας τον άλλο και γυναίκες με μωρά στις αγκαλιές τους”.
Ερασιτεχνικά βίντεο κατέγραψαν σκηνές πανικού, με πελάτες να σπεύδουν να αναζητήσουν κάλυψη, με πτώματα πεσμένα στο έδαφος. Σε ένα από τα βίντεο, που τραβήχτηκε στο εσωτερικό του πολυκαταστήματος, ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Ο Ρόμπερτ Κουράδο είπε στην εφημερίδα El Paso Times ότι κρύφτηκε μαζί με τη μητέρα του ανάμεσα σε δύο αυτόματα μηχανήματα πωλήσεων στην είσοδο του Γουόλμαρτ. «Ο άνδρας προσπάθησε να με πετύχει από κάτω, αλλά αστόχησε διότι έπεσα στο δάπεδο», αφηγήθηκε, προσθέτοντας πως πρόλαβε να δει ότι κράταγε «ένα AK-47», ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου.
“Μανιφέστο”
Ένα κείμενο που αποδίδεται στον δράστη κυκλοφορεί ήδη στο Διαδίκτυο. Καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» κι αναφέρεται στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής σε τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας (15η Μαρτίου, 51 νεκροί).
Οι ΗΠΑ, όπου η οπλοφορία επιτρέπεται δια νόμου και όπου υπάρχουν περισσότερα πυροβόλα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι, βυθίζονται συχνά στο πένθος εξαιτίας επιθέσεων ενόπλων, που διαπράττονται ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα σε σχολεία, σε χώρους λατρείας, σε γιορτές, σε εργασιακούς χώρους, σε εμπορικά κέντρα.
Το μακελειό του Ελ Πάσο είναι το 249ο mass shooting που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archives. Ο όρος mass shooting αναφέρεται σε επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων και τέσσερα ή περισσότερα θύματα.
Την περασμένη Κυριακή, 19χρονος ένοπλος εισέβαλε σε έκθεση τροφίμων και ποτών στην πόλη Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας κι άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα αγοράκι τριών ετών, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους πριν αυτοκτονήσει.
Την Τρίτη, υπάλληλος της Γουόλμαρτ άνοιξε πυρ μέσα σε άλλο πολυκατάστημα της αλυσίδας, στην Πολιτεία του Μισισιπή, και σκότωσε δύο συναδέλφους του.
Όπως έπειτα από κάθε τέτοια ανθρωποσφαγή, υψώθηκαν φωνές για να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο στις πωλήσεις πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.
«Είναι επιτέλους καιρός για δράση για να τερματιστεί αυτή η επιδημία της βίας που σχετίζεται με τα όπλα», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα και ένα από τα φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ υποσχέθηκε ότι ο δράστης του μακελειού θα προσαχθεί το ταχύτερο ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.