Μακελειό στο Τέξας: Στο κάδρο των ερευνών η αδράνεια της Αστυνομίας – Επισκέφτηκε το Ουβάλντε ο Μπάιντεν

Μακελειό στο Τέξας: Στο κάδρο των ερευνών η αδράνεια της Αστυνομίας – Επισκέφτηκε το Ουβάλντε ο Μπάιντεν
Τζο και Τζιλ Μπάιντεν στο σχολείο του Ουβάλντε AP Photo/Evan Vucci

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα εξετάσει την αντίδραση της αστυνομίας στη δολοφονική επίθεση στο σχολείο του Τέξας. Συγκινημένοι Τζο και Τζιλ Μπάιντεν στο μνημείο των 21 νεκρών.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών θα μπει η αντίδραση της αστυνομίας στο μακελειό του Τέξας που στοίχισε τη ζωή σε 19 ανήλικους μαθητές και δύο καθηγήτριες, μετά από τις μαρτυρίες για μεγάλη αδράνεια και καθυστερημένη επέμβαση τη στιγμή που ο Μακελάρης του Ουβάλντε σκορπούσε τον θάνατο μέσα στο σχολείο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή ότι θα επανεξετάσει την αντίδραση των αρχών επιβολής του νόμου, μετά από αίτημα του Δημάρχου του Ουβάλντε, Don McLaughlin και εν μέσω πιέσεων αλλά και εύλογων ερωτημάτων για τις αντιφατικές πληροφορίες και καταθέσεις γύρω από τους χειρισμούς τους.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Άντονι Κόλεϊ, στόχος της έρευνας θα είναι η παροχή μίας “ανεξάρτητης περιγραφής των ενεργειών και της ανταπόκρισης που είχαν εκείνη τη μέρα οι αρχές”, ώστε να εντοπίσει “διδάγματα αλλά και βέλτιστες πρακτικές που θα βοηθήσουν τους πρώτους σε καλύτερη προετοιμασία και αντίδραση” για τέτοια περιστατικά.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως η αξιολόγηση της αστυνομίας θα γίνει με τρόπο “ανεξάρτητο, δίκαιο και διαφανή”.

Καλούσαν την άμεση δράση κι εκείνη περίμενε έξω από το σχολείο

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές σε ανακοίνωσή τους, μετέφεραν τις εικόνες που επικράτησαν μέσα και έξω από το σχολείο τη στιγμή των πυροβολισμών, αναφέροντας πως παιδιά πανικόβλητα και δάσκαλοι έκαναν έξι κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης από τις τάξεις του σχολείου ικετεύοντας την αστυνομία να επέμβει, ενώ 19 αστυνομικοί περίμεναν σε έναν διάδρομο για σχεδόν μία ώρα πριν μπουν στην αίθουσα.

Ο διοικητής της περιοχής, ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή που βρίσκεται το σχολείο στην Ουβάλντε, πίστευε ότι ο δράστης είχε οχυρωθεί μέσα στην τάξη και ότι τα παιδιά δεν διέτρεχαν πλέον κίνδυνο, δίνοντας χρόνο στην αστυνομία να προετοιμαστεί, δήλωσε ο Μακ Κράου: “Όπως αποδείχθηκε, τώρα, ασφαλώς και δεν ήταν η σωστή απόφαση. Ήταν η λάθος απόφαση. Τελεία και παύλα”.

Στο Ουβάλντε Τζο και Τζιλ Μπάιντεν

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Τζο Μπάιντεν, μαζί με τη σύζυγό του, Τζιλ επισκέφτηκαν το Ουβάλντε και κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο που έχει στηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ.

AP Photo/Dario Lopez-Mills

Ο Μπάιντεν έγινε δεκτός από το πλήθος με χειροκροτήματα, ενώ μεταξύ των παρευρισκόμενων κάποιοι έκαναν έκκληση για βοήθεια ώστε να σταματήσει να υπάρχει φόβος μέσα στις σχολικές αίθουσες. Τον πρόεδρο των ΗΠΑ υποδέχτηκαν ο Δρ. Χαλ Χάρελ, επιθεωρητής της Ανεξάρτητης Σχολικής Περιφέρειας της περιοχής και η Μάντι Γκουτιέρες, τη διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ρομπ.


Μαζί με τη σύζυγό του, στάθηκαν για λίγα λεπτά μπροστά στο μνημείο, κοιτάζοντας σιωπηροί τις φωτογραφίες των θυμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα