Μακρόν: Κάλεσμα σε συσπείρωση “ενάντια στα άκρα” ενόψει εκλογών

Διαβάζεται σε 3'
Εμανουέλ Μακρόν
Εμανουέλ Μακρόν AP

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα σε συσπείρωση όσων λένε “όχι στα άκρα”. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Για πρώτη φορά από τότε που προκήρυξε πρόωρες εθνικές εκλογές μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνθηκε στους πολίτες την Τετάρτη (12/6).

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι την Κυριακή οι πολίτες “εξέφρασαν τις ανησυχίες και τις δυσκολίες τους. Πρέπει να δώσουμε μια δημοκρατική απάντηση”.

“Η επιστροφή στον κυρίαρχο λαό είναι, κατά τη γνώμη μου, η μόνη δημοκρατική απόφαση σε αυτό το πλαίσιο” συνέχισε.

“Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Γαλλία”, δήλωσε ο Μακρόν. “Από το βράδυ της Κυριακής, οι μάσκες έχουν πέσει”, πρόσθεσε, δείχνοντας την ανακοίνωση του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων ότι στηρίζει τη συμμαχία με την ακροδεξιά.

“Πιστεύουμε ότι ο (αρχηγός του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων) κ. Σιοτί – και Οι Ρεπουμπλικάνοι που τον ακολουθούν – ο οποίος μέχρι τώρα εξηγούσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν πολύ χαλαρή και ότι έπρεπε να περιορίσουμε πιο γρήγορα τις δημόσιες δαπάνες μας, θα κυβερνούσε αποτελεσματικά με τον (ακροδεξιό) Εθνικό Συναγερμό, το πρόγραμμα του οποίου έχει κοστολογηθεί ανεξάρτητα με περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους φορολογούμενους μας;” πρόσθεσε στη συνέχεια.

Απορρίπτοντας τα άκρα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η πλευρά του μπορεί να δράσει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη διαλόγου και προβληματισμού για το πώς θα υπηρετηθεί καλύτερα η Γαλλία.

“Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να συνεχίσουμε αμείλικτα να ενεργούμε για μεγαλύτερη ασφάλεια και (κρατική) σταθερότητα και να εφαρμόσουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, όπως τα ευρωπαϊκά μας κείμενα για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης” συνέχισε.

Κάλεσε τους σοσιαλδημοκράτες, τους πράσινους και τους χριστιανοδημοκράτες να ενωθούν για μια κυβερνητική συμμαχία.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θέλει «άνδρες και γυναίκες καλής θέλησης που μπόρεσαν να πουν “όχι” στα άκρα να ενωθούν για να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα κοινό σχέδιο.

Εύχομαι πως θα συσπειρωθούν, όταν έρθει η στιγμή, πριν ή μετά (τις εκλογές), οι γυναίκες και οι άνδρες καλής θέλησης θα πουν μαζί όχι στα άκρα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αναθέτοντας στην προεδρική πλειοψηφία να ξεκινήσει συζητήσεις με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και γυρίζοντας την πλάτη στην ακροδεξιά, που πρεσβεύει “τον αποκλεισμό”, και στην άκρα αριστερά την οποία κατηγορεί “για αντισημιτισμό” και “αντικοινοβουλευτισμό”.

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και η ανακοίνωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ήταν η μόνη δυνατή απάντηση στην ισχυρή επίδοση της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος.

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν το στρατόπεδό του δεν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα