Μακρόν: Καμία συνεργασία με τον Μελανσόν – Η αποκάλυψη του πατέρα του

Διαβάζεται σε 5'
O Εμμανουέλ Μακρόν
O Εμμανουέλ Μακρόν AP Photo Evan Vucci

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας. Τα σενάρια και η αποκάλυψη του πατέρα του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας δήλωσε, σύμφωνα με τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM, ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξης του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν.

“Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία”, φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ διαβεβαίωσε και αυτός ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή δεξιά ως τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές.

Θυμίζουμε εδώ πως ο Μακρόν έχει καλέσει σε έναν “μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων” στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), ήρθε δεύτερη στον πρώτο γύρο, με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Από τη δική της μεριά η Λεπέν ζήτησε σε πρώτο χρόνο “απόλυτη πλειοψηφία” (πριν αναδιπλωθεί) για να γίνει ο Μπαρντελά πρωθυπουργός, ενώ κάποιοι Ρεπουμπλικανοί “γλυκοκοιτάζουν” μια συμμαχία μαζί της.

Η αποκάλυψη του πατέρα Μακρόν

Σημειώνεται πως ο πατέρας του Μακρόν έδωσε συνέντευξη στο “Dauphiné Libéré” στην οποία αποκάλυψε πως την απόφασή του γιου του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση είχε ληφθεί δύο μήνες πριν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εκείνος την είχε εκμυστηρευτεί μονάχα στον πατέρα του.

Ο Jean-Michel Macron δήλωσε ακόμη πως ευελπιστεί το κόμμα της Λεπέν να μην κερδίσει τις εκλογές αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό “θα είναι μόνο για δύο χρόνια. Αν αυτά τα δύο χρόνια δείξουν πως είναι εντελώς ανίκανοι τότε δεν θα μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω”. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ελπίζει και ο γιος του.

Ο πατέρας του Μακρόν ανέφερε πάντως πως δεν εκτιμά ότι ο γιος του θα παραιτηθεί πρόωρα από την προεδρία και πως μετά την αποχώρησή του από τη θέση του “δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική”. “Δεν νομίζω πως έκανε μεγάλα λάθη, η παρουσία του είναι γενικώς θετική”, απάντησε ακόμη για τον γιο του. Και για τον Μελανσόν είπε πως “πρόκειται για τρελό”, κάτι που μάλλον ασπάζεται ως γνώμη και ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν.

Συμμαχίες και λεπτές ισορροπίες

Στον β’ γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών οι υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας είναι αφενός οι δύο πρώτοι σε ψήφους, στην πλειοψηφία τους από το κόμμα της Λεπέν και το Λαϊκό Μέτωπο (που στον α’ γύρο συγκέντρωσαν 33% και 28% αντίστοιχα), καθώς και εκείνοι που συγκέντρωσαν ποσοστό άνω του 12,5%.

Ωστόσο, τα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την πορεία της Λεπέν προς την εξουσία, αποφάσισαν να αποσύρουν τους υποψήφιούς τους στις περιφέρειες όπου κατέλαβαν την τρίτη θέση, για να μην “σπάσει” η ψήφος σε δύο δημοκρατικές-κεντρώες παρατάξεις, και να μειωθεί η πιθανότητα η Λεπέν να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η σχετική προθεσμία για τους υποψηφίους έληξε το απόγευμα της Τρίτης (2/7) και, σύμφωνα με τη Le Monde, συνολικά αποσύρθηκαν 218 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι (130) προέρχονται από αριστερά κόμματα και 82 από το στρατόπεδο του Μακρόν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT, η συνδυασμένη ψήφος Αριστεράς και Κέντρου φαίνεται πως υπερβαίνει το ποσοστό του “Εθνικού Συναγερμού” σε περισσότερες από 130 εκλογικές περιφέρειες, όπου η ακροδεξιά κατέλαβε την πρώτη θέση. Όπως επισημαίνεται, το κόμμα της Λεπέν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει πολλές από τις 296 έδρες, στις οποίες εξασφάλισε την πρώτη θέση στον α’ γύρο, καθώς για να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται 289 έδρες.

Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν έχει ορίσεις ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία τον 28χρονοΤζορντάν Μπαρντελά, δηλώνοντας πως θα απορρίψει τη θέση, εάν το κόμμα και οι σύμμαχοί του δεν κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, τουλάχιστον 289 εδρών.

Δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει πώς πρέπει να επιλεχθεί ο πρωθυπουργός, ο Μακρόν θα μπορούσε θεωρητικά, να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια πολιτική συμμαχία κατά του “Εθνικού Συναγερμού” και να προσφέρει τη θέση σε άλλο κόμμα ή πρόσωπο.

Η Μαρίν Λεπέν προχώρησε την Τρίτη σε αναδίπλωση, δηλώνοντας πως θα επιδιώξει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στη Γαλλία, αναζητώντας συμμάχους για κοινοβουλευτική υποστήριξη, ακόμη και αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα