Μαλάουι – Κυκλώνας Φρέντι: Τουλάχιστον 225 νεκροί – Έκκληση για διεθνή βοήθεια

Μαλάουι – Κυκλώνας Φρέντι: Τουλάχιστον 225 νεκροί – Έκκληση για διεθνή βοήθεια
Άνθρωποι διασχίζουν το ποτάμι Blantyre μετά το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Φρέντι στο Μαλάουι AP Photo/Thoko Chikondi

Τουλάχιστον 225 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Φρέντι, του κυκλώνα με την πιο μακρά διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ. Σπίτια καταστράφηκαν, γέφυρες κατέρρευσαν και δρόμοι "άνοιξαν" στη μέση.

Ο πρόεδρος του Μαλάουι, Λάζαρους Τσακουέρα, απηύθυνε την Τετάρτη (15/3) έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Φρέντι, ο οποίος άφησε πίσω του 225 νεκρούς.

Ο αρχηγός του κράτους κήρυξε εθνικό πένθος για δύο εβδομάδες, ενώ χαρακτήρισε “εθνική τραγωδία” το πολύνεκρο πέρασμα της κακοκαιρίας. “Αυτός ο κυκλώνας είναι ο τρίτος που πλήττει τη χώρα μας μέσα σε 13 μήνες. Απόδειξη των πραγματικοτήτων της κλιματικής αλλαγής“, εκτίμησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Μεταφορά τραυματία μετά το πέρασμα του κυκλώνα Φρέντι στο Μαλάουι AP Photo/Thoko Chikondi

Αργότερα, επισκεπτόμενος την Μπλαντάιρ (νότια), την οικονομική πρωτεύουσα και επίκεντρο της καταστροφής, παραβρέθηκε σε τελετή για ορισμένα από τα θύματα. “Απευθύνω έκκληση στους διεθνείς εταίρους και δωρητές να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια μπροστά στις καταστροφές και στις ζημιές που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Φρέντι”, ανέφερε ο κ. Τσακουέρα.

Δεκάδες άνθρωποι που πενθούν δικούς τους είχαν συγκεντρωθεί σε σχολείο στην Τσιλόμπουε, κοντά στην Μπλαντάιρ. Εικοσιένα φέρετρα καλυμμένα με στεφάνια ήταν παραταγμένα κάτω από σκηνή, προστατευμένα από το ψιλόβροχο που συνεχιζόταν.

Κηδεία των θυμάτων του κυκλώνα Φρέντι AP Photo/Thoko Chikondi

Σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 1,6 δισεκ. κουάτσα (1,5 εκατ. δολάρια) για τους πληγέντες. “Μπορώ να πω ήδη πως αυτά τα χρήματα δεν θα φτάσουν“, είπε ο κ. Τσακουέρα στην ομιλία του.

Ο κυκλώνας Φρέντι είχε ήδη πλήξει το νότιο τμήμα της Αφρικής στα τέλη του Φεβρουαρίου, προκαλώντας 17 θανάτους, προτού ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία τον Μάρτιο. Με λιγότερο ισχυρούς ανέμους, αλλά φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές, ο κυκλώνας προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Μαλάουι, περίκλειστη χώρα όπου κηρύχθηκε κατάσταση καταστροφής κι αναπτύχθηκαν η αστυνομία και ο στρατός.

Δεκάδες άνθρωποι —τουλάχιστον 41, κατά τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα— εξακολουθούν να αγνοούνται και ο πρόεδρος Τσακουέρα δεσμεύθηκε πως οι έρευνες θα «εντατικοποιηθούν».

Πάνω από 88.300 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι. Σχολεία και εκκλησίες μεταμορφώθηκαν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών. Συνολικά, άνοιξαν 165 τέτοια κέντρα.

Άνδρας έχασε το σπίτι του από τον κυκλώνα Φρέντι AP Photo/Thoko Chikondi

“Σχεδόν νησί”

Οι καταστροφές είναι “γιγαντιαίες”, εξήγησε ο Φέλιξ Γουόσον, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Μαλάουι.

Γέφυρες που κατέρρευσαν και τα επίπεδα των υδάτων, που παραμένουν υψηλά κατά τόπους, περιπλέκουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Επιζώντες βρέθηκαν σκαρφαλωμένοι σε δέντρα και οροφές κτιρίων. Στην Τσιλόμπουε, ευάλωτα κτίρια, φτιαγμένα από τούβλα, σαρώθηκαν από χείμαρρους λάσπης. “Υπάρχουν νεκροί σε όλη την περιοχή”, είπε ο Φαντίλα Νζολομόλε, 19 χρονών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF), μη κυβερνητική οργάνωση παρούσα στο Μαλάουι, φοβάται περαιτέρω έξαρση της χολέρας, σε μια χώρα ήδη αντιμέτωπη με φονική επιδημία της ασθένειας.

Με βάση τις πιο πρόσφατες μετεωρολογικές προβλέψεις, ο Φρέντι αναμένεται να διαλυθεί πάνω από τη γη, όμως οι βροχές θα συνεχιστούν για αρκετές μέρες ακόμη.

Ο κυκλώνας έπληξε επίσης τη γειτονική Μοζαμβίκη, στοίχισε τη ζωή σε 63 πολίτες της, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης καταστροφών (INGD). Ο πρόεδρος Φιλίπε Νιούζι επισκέφθηκε χθες την επαρχία που επλήγη περισσότερο από το δεύτερο χτύπημα του Φρέντι, τη Ζαμπέζια (κεντρικά), που γειτονεύει με το Μαλάουι.

“Θρηνούμε 53 νεκρούς στην επαρχία αυτή”, τόνισε ο κ. Νιούζι στη δημόσια τηλεόραση κατά την επίσκεψη του, καλώντας να υπάρξει «επείγουσα» κινητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να “αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές”.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ο Φρέντι έπληξε για πρώτη φορά τη Μοζαμβίκη, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην παραθαλάσσια πόλη Κιλιμάνε, περίπου σαράντα χιλιόμετρα από το σημείο όπου έφθασε πάνω από τη γη ο κυκλώνας, η βροχή δεν έχει σταματήσει από το σαββατοκύριακο. Πολλά σπίτια καταστράφηκαν, δρόμοι κόπηκαν στη μέση.

Δρόμοι "άνοιξαν" στη μέση στο Μαλάουι, ύστερα από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Φρέντι AP Photo/Thoko Chikondi

“Η πόλη έχει γίνει σχεδόν νησί”, είπε χαρακτηριστικά ο Τόμας Μπόνετ της ΜΚΟ Friends in Global Health, που βρίσκεται επιτόπου. Ο κυκλώνας Φρέντι, που ακολούθησε πορεία 8.000 και πλέον χιλιομέτρων από ανατολική προς δυτική κατεύθυνση στον Ινδικό Ωκεανό, μαινόταν για πάνω από 35 ημέρες. Είναι ο κυκλώνας με την πιο μακρά διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τροπικές καταιγίδες και κυκλώνες σχηματίζονται αρκετές φορές κάθε χρόνο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού την περίοδο των κυκλώνων, από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα