Malcolm X: Αθώοι οι δύο άντρες που καταδικάστηκαν για την δολοφονία του πριν από 55 χρόνια

Malcolm X: Αθώοι οι δύο άντρες που καταδικάστηκαν για την δολοφονία του πριν από 55 χρόνια
Muhammad A. Aziz και Khalil Islam AP

Οι καταδίκες των δύο ανδρών αναμένεται να απορριφθούν μετά από έρευνα 22 μηνών, επιβεβαιώνοντας τις μακροχρόνιες αμφιβολίες αναφορικά με το ποιος σκότωσε τον ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων.

Δύο από τους άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Malcolm X αναμένεται να αθωωθούν την Πέμπτη, δήλωσε ο εισαγγελέας του Μανχάταν και οι δικηγόροι τους.

Μια έρευνα 22 μηνών που διεξήχθη από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν και τους δικηγόρους των δύο ανδρών Muhammad A. Aziz και Khalil Islam αποκάλυψε ότι οι εισαγγελείς, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης είχαν κρύψει βασικά στοιχεία που, εάν είχαν γνωστοποιηθεί, πιθανότατα θα είχαν οδηγήσει στην αθώωση των δύο πολύ νωρίτερα.

Ο Muhammad A. Aziz και Khalil Islam πέρασαν δεκαετίες στη φυλακή για τη δολοφονία της 21ης Φεβρουαρίου του 1965, όταν τρεις άνδρες άνοιξαν πυρ ανάμεσα σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος έτοιμο να ακούσει την ομιλία του Malcolm X στο Μανχάταν. Όμως το στήσιμο της υπόθεσης εναντίον τους ήταν εξ’ αρχής αμφισβητήσιμο και δεκαετίες μετά, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ιστορικοί εξακολουθούσαν να αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή που είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Η έκθεση, η οποία αποκαλύφθηκε με τη μορφή ενός “εκρηκτικού” ντοκιμαντέρ επανέφερε το ενδιαφέρον γύρω από την πολύκροτη υπόθεση, δεν ταυτοποιεί τους πραγματικούς δολοφόνους του Malcolm X, ούτε αποκαλύπτει κάποια κυβερνητική ή αστυνομική συνωμοσία γύρω από το τραγικό συμβάν. Παράλληλα, εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με το γιατί η αστυνομία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχαν να την αποτρέψουν.

Όμως, η παραδοχή του Cyrus R. Vance Jr, εισαγγελέα του Μαχνάταν, γράφει από την αρχή μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές της μοντέρνας αμερικανικής ιστορίας.

Σε μια εποχή που ο ρατσισμός και οι διακρίσεις στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των εθνικών διαμαρτυριών, η αθώωση τους αποτελεί μια ακόμα συνειδητοποίηση. Πως οι δυο τους, όντας μαύροι και μουσουλμάνοι, συνελήφθησαν και δικάστηκαν με αμφισβητήσιμα στοιχεία, υπήρξαν θύματα του άνισου συστήματος, το ίδιου που ο Malcolm X καταδίκαζε με λόγια που επιβίωσαν και επιβεβαιώθηκαν μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα