Μάλτα: Ανακοινώθηκαν οι δράσεις για το ‘δρόμο’ της Κεντρικής Μεσογείου

Μάλτα: Ανακοινώθηκαν οι δράσεις για το ‘δρόμο’ της Κεντρικής Μεσογείου
Άτυπη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε στην Μάλτα την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Έλεγχος εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη τα βασικά σημεία στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Άμεση και η συνεργασία με τη Λιβύη, αλλά και τις γειτονικές της χώρες συμπεριλαμβανομένων και των υπο-Σαχάριων. Τι ανέφεραν Τουσκ, Γιούνκερ και Μουσάκτ

Ολοκληρώθηκε η πρωινή συνεδρία των ηγετών της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας, η οποία είχε θέμα της το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπογραμμίζεται ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αποτελούν βασικό στοιχείο για μια βιώσιμη πολιτική μετανάστευσης.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι στην Αν. Μεσόγειο, παρά τις πιέσεις που παραμένουν, οι αφίξεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016 ήταν μειωμένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015 κατά 98%, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τις χώρες του “δρόμου” των Δυτ. Βαλκανίων.

Οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώθηκαν στον “δρόμο” της Κεντρικής Μεσογείου, αναφέροντας ότι στη διάρκεια του 2016, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 180.000.

Επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους το 2017 και ότι η άνοιξη πλησιάζει, οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο και να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων, επαγρυπνώντας ταυτόχρονα και για τον “δρόμο” της Αν. Μεσογείου, αλλά και άλλων.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν πως θα συνεργαστούν πρωτίστως με τη Λιβύη απ’ όπου φεύγουν κυρίως οι μετανάστες, αλλά και με τις γειτονικές της χώρες συμπεριλαμβανομένων και των υπο-Σαχάριων.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της Μάλτας αναφέρεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους εξής τομείς:

– Εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής και άλλων συναφών υπηρεσιών. Συμπληρωματικά προγράμματα εκπαίδευσης από την ΕΕ πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα, με έναρξη εκείνα που ήδη έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης SOPHIA.

Η χρηματοδότηση και ο προγραμματισμός αυτών των δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνει βιώσιμος και προβλέψιμος, και διαμέσου του Μεσογειακού Δικτύου Seahorse.

– Αυξημένες προσπάθειες προκειμένου να διαλυθεί η επιχείρηση λαθρεμπορίου ανθρώπινων ζωών, με ευθύνη της Λιβύης και σχετικών διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την Europol και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

– Βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στην Λιβύη, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές και στα σύνορα της Λιβύης με τους “δρόμους” μετανάστευσης.

– Εξασφάλιση επαρκούς ικανότητας υποδοχής και ικανοποιητικών συνθηκών για τους μετανάστες στη Λιβύη από κοινού με την UNHCR και τον ΙΟΜ.

– Υποστήριξη του ΙΟΜ στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων υποστηριζόμενης οικειοθελούς επιστροφής.

– Ενίσχυση των εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε μετανάστες στη Λιβύη και τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών.

– Συμβολή στη μείωση της πίεσης στα χερσαία σύνορα της Λιβύης, σε συνεργασία τόσο με τις λιβυκές αρχές αλλά και όλους τους γείτονες της Λιβύης, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη έργων ενίσχυσης της ικανότητας διαχείρισης των συνόρων τους.

– Παρακολούθηση των εναλλακτικών διαδρομών και της πιθανής εκτροπή των δραστηριοτήτων των διακινητών, μέσω από κοινού προσπαθειών γειτονικών χωρών στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης, με την υποστήριξη των κρατών μελών και όλων των σχετικών οργανισμών της ΕΕ και με τη διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων επιτήρησης.

Συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών και πρωτοβουλιών μεμονωμένων κρατών-μελών που ασχολούνται άμεσα με τη Λιβύη.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της και είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ιταλία στην εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη στις 2 Φεβρουαρίου 2017 από τις ιταλικές αρχές και τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης Al Serraj.

– Εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης με όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης επιχειρησιακής συνεργασίας με τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και του Λιμενικού για την πρόληψη αναχωρήσεων και τη διαχείριση των επιστροφών.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι ορισμένες από τις προαναφερόμενες δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική με 1,8 δισ. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 152 εκατομμύρια από τις συνεισφορές των κρατών.

Προκειμένου να καλυφθούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες της παρούσης αλλά και για όλο το 2017, η Σύνοδος της Μάλτας καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλλει, ως πρώτο βήμα, με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική και να δώσει προτεραιότητα στα προγράμματα που αφορούν στην μετανάστευση και σχετίζονται με τη Λιβύη.

“Ενότητα” το μήνυμα που στέλνουν οι “28” μετά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα

Την «ενότητα» μεταξύ και των 28 κρατών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν αφενός από τη μεταναστευτική κρίση και αφετέρου από τις διεθνείς συγκυρίες, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Γιοζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

   Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα για την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής από τη Λιβύη στην Ιταλία, ο κ. Μουσκατ υπογράμμισε πως σ’ ένα τόσο «αμφιλεγόμενο» ζήτημα όπως είναι το μεταναστευτικό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό πως οι «28» ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν. Ο ίδιος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας στο οποίο τέθηκαν επί τάπητος οι διεθνείς εξελίξεις, ήταν εμφανής η «ανησυχία» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για τις «αποφάσεις» και τη «στάση» της διοίκησης Τραμπ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε «καμία αίσθηση αντι-αμερικανισμού», αν και τονίστηκε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει «σιωπηλή» όταν τίθενται θέματα «αρχών».

Από την πλευρά του ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως οι σημερινές «προκλήσεις» μπορούν να γίνουν «απειλές» εάν δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ερωτηθείς, δε, για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της Βρετανίας στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι στο μέλλον, μετά το Brexit θα πρέπει να βασιστούμε στους 27. Ωστόσο, η πρόθεσή μας είναι να έχουμε πολύ δυνατές διατλαντικές σχέσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο, εντός ή εκτός ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο, όπως συζητήθηκε σήμερα με την Τ. Μέι. Είναι πολύ θετικό ότι σήμερα υπήρχε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ και των 28».

Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως το καινούργιο ψευδώνυμο που του έδωσαν οι 28 ηγέτες ήταν «ο δικός μας Ντόναλντ», τονίζοντας πως είναι χαρακτηριστικό της ενωτικής διάθεσης που είχαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής για το μεταναστευτικό σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου» και δήλωσε πεπεισμένος πως όλες οι πλευρές θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων.

Αυτήν την ώρα, οι 27 ηγέτες (χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίδας πρωθυπουργού) έχουν μια επιπλέον συνεδρίαση πάνω στο μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα