Μαρόκο: Αμνηστία σε 5.000 άτομα για καλλιέργεια κάνναβης

Διαβάζεται σε 2'
Μαρόκο: Αμνηστία σε 5.000 άτομα για καλλιέργεια κάνναβης
AP Photo

Ο βασιλιάς του Μαρόκου έδωσε χάρη σε σχεδόν 5.000 άτομα καταδικασμένα ή καταζητούμενα για κατηγορίες που συνδέονται με την παράνομη καλλιέργεια κάνναβης

Ο βασιλιάς του Μαρόκο έδωσε αμνηστία σε σχεδόν 5.000 εμπλεκόμενους με την παράνομη καλλιέργεια κάνναβης, ανέφερε τη Δευτέρα (19/8) σε δήλωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Μαρόκο είναι μείζων παραγωγός κάνναβης και από το 2021 έχει επιτρέψει την καλλιέργεια, την εξαγωγή και τη χρήση του ναρκωτικού στην ιατρική ή στη βιομηχανία, όμως δεν επιτρέπει τη χρήση του για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η αμνηστία από τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ θα ενθαρρύνει τους αγρότες «να συμμετάσχουν στη νόμιμη διαδικασία της καλλιέργειας κάνναβης για να βελτιώσουν το εισόδημά τους και τις συνθήκες ζωής τους», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μοχάμεντ ελ Γκερούζ, επικεφαλής της μαροκινής ρυθμιστικής αρχής για την κάνναβη ANRAC.

Η πρώτη νόμιμη συγκομιδή κάνναβης του Μαρόκου ήταν 294 μετρικοί τόνοι το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Οι νόμιμες εξαγωγές από το 2023 και μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 225 κιλά, δήλωσε ο Γκερούζ. Φέτος αναμένεται ότι η συγκομιδή θα είναι μεγαλύτερη, καθώς ο αριθμός των αδειών καλλιέργειας αυξάνεται και η ANRAC επιτρέπει την καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας, γνωστής ως Beldia.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούν σε περιοχές του βόρειου Μαρόκου όπου η κάνναβη είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα. Είναι γνωστή και καπνίζεται εκεί εδώ και γενιές, αναμιγμένη με καπνό σε παραδοσιακές πίπες με μακρύ επιστόμιο και πήλινο μπολ.

Η νομοθεσία του 2021 είχε στόχο τη βελτίωση των εισοδημάτων των αγροτών και την προστασία τους από τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, που κυριαρχούν στο εμπόριο της κάνναβης και την εξάγουν παράνομα.

Το Μαρόκο επιδιώκει επίσης να επωφεληθεί από την αυξανόμενη αγορά για νόμιμη κάνναβη και χορήγησε πέρυσι 54 άδειες εξαγωγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα