Μαρτυρία από τη Γάζα: Η βία είναι χειρότερη και από τη δεύτερη ιντιφάντα
Ο Aymen al Djaroucha είναι Παλαιστίνιος που έχει ζήσει 20 χρόνια στη Γάζα. Είναι ο συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή και αφηγείται τα βίαια γεγονότα που σημειώθηκαν το δεκαήμερο του ανελέητου σφυροκοπήματος της Γάζας πριν την ανακοίνωση της εκεχειρίας.
- 31 Μαΐου 2021 10:27
Έχω ζήσει τις ισραηλινές επιθέσεις που γίνονται από παλιά, εκείνες του 2008 και του 2014, αλλά η στρατιωτική επιχείρηση που ζήσαμε αυτές τις μέρες ήταν πολύ πιο σκληρή και τρομακτική από οποιαδήποτε είχαμε δει προηγουμένως.
Τα χτυπήματα συνεχή, μέρα-νύχτα, δεν σταματούσαν ποτέ. Στόχευαν τα πάντα: δρόμους, σπίτια, πολυκατοικίες, τα πάντα. Η Γάζα έχει μήκος μόλις 40 χιλιόμετρα, επομένως όπου κι αν έπεφταν οι βόμβες, ακούγαμε συνεχώς τις εκρήξεις.
Η ένταση των βομβαρδισμών και τα επίπεδα βίας ήταν πρωτοφανή. Οι οβίδες που έπεφταν έρχονταν από παντού: από τα αεροπλάνα στον ουρανό, τα άρματα μάχης, τις βάρκες στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μέρα-νύχτα, αυτό που ζούσαμε ήταν τρομακτικό.
Το συγκρότημα διαμερισμάτων στην πόλη της Γάζας όπου έμενα με τη γυναίκα μου, τη μητέρα μου και τα παιδιά μου καταστράφηκε από αεροπορική επίθεση. Ο επιστάτης του κτιρίου έλαβε ένα τηλεφώνημα από τους Ισραηλινούς που του έλεγαν ότι όλο το κτίριο έπρεπε να εκκενωθεί επειδή θα βομβαρδιζόταν. Γενικά, γνωρίζουμε ότι αυτή η ειδοποίηση έρχεται λίγα λεπτά έως μια ώρα πριν τον βομβαρδισμό. Κατεβήκαμε τρέχοντας τις σκάλες των οκτώ ορόφων με όλους τους άλλους σε λιγότερο από ένα λεπτό. Προσπάθησα να τους πάω όλους σε ένα ασφαλές μέρος όσο το δυνατόν πιο μακριά.
Θυμάμαι που άκουγα τη γυναίκα μου να λέει ότι δεν ήθελε να δει την καταστροφή του μέρους που μεγάλωσε, που είχε όλες τις αναμνήσεις της. Αμέσως μόλις άκουσα την έκρηξη και είδα τη σκόνη, όλα καλύφθηκαν από φλόγες. Το κτίριο έχει υποστεί ζημιές, πολλά διαμερίσματα έχουν καταστραφεί και δεν ξέρω τι έχει απομείνει από το δικό μας. Ούτε ξέρω αν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε για να ζήσουμε ξανά εκεί.
Από τότε η οικογένειά μου ζει με την πεθερά μου και εγώ κοιμάμαι στο γραφείο. Δουλεύω τον περισσότερο καιρό. Έχω την εντύπωση ότι ζω έναν εφιάλτη.
Πολλές οικογένειες που ζουν στα ανατολικά της Γάζας έχουν φύγει προς τα δυτικά επειδή φοβήθηκαν το ενδεχόμενο μιας χερσαίας ισραηλινής επίθεσης. Προσπαθούν να βρουν καταφύγιο κοντά στο al-Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα και στα σχολεία που διαχειρίζεται η UNRWA [η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών].
Σοκαρίστηκα πραγματικά από μια ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 15 με 16 Μαΐου, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το γραφείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Προκάλεσε δεκάδες θανάτους. Οι κραυγές των ανδρών και των γυναικών μέσα στη νύχτα, ήταν τρομακτικές. Το ίδιο βράδυ κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, η κλινική μας υπέστη επίσης ζημιές.
Οι τραυματίες έχουν κατάγματα και πληγές που προκλήθηκαν από θραύσματα από τις βόμβες και τα βλήματα. Υπάρχουν πολλές ανάγκες τώρα, ειδικά για χειρουργικές επεμβάσεις και εντατική φροντίδα. Οι ασθενείς είναι γυναίκες, άνδρες, παιδιά: κανείς δεν γλιτώνει.
Οι επικείμενες εκδιώξεις παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους στο Sheikh Jarrah στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια οι συγκρούσεις μέσα και γύρω από την Al-Aqsa άναψαν τη σπίθα που οδήγησε σε αυτήν την έκρηξη. Έζησα τη δεύτερη Ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σήμερα η βία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη τότε.
Είναι η μοίρα των ανθρώπων στη Γάζα. Σε λίγα χρόνια έχουμε ζήσει τόσους πολέμους και δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσουν, πότε θα είμαστε τελικά σε θέση να ζήσουμε μια φυσιολογική ζωή.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από είκοσι χρόνια. και είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές για να παρέχουν ζωτική ιατρική φροντίδα σε όσους τη χρειάζονται. Σε αυτό το ξέσπασμα βίας υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να σταθεροποιήσουν εκατοντάδες Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αστυνομία. Στην Χεβρώνα της Δυτικής ‘Οχθης οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε τραυματίες των επεισοδίων βίας. Προχωρούν επίσης σε δωρεές ιατροφαρμακευτικού υλικού, ενώ προτείνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε νοσοκομεία της Γάζας, της Χεβρώνας και των Ιεροσολύμων ανάλογα με τις ανάγκες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια διεθνούς δράσης σε εστίες πολέμου, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες και σε ζώνες όπου ζουν εκτοπισμένοι πληθυσμοί.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις