Μασκ: Συστήνει στους χρήστες του Χ να ακολουθούν λογαριασμούς με αντισημιτικό περιεχόμενο για το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Musk
Έλον Μασκ Patrick Pleul/Pool via AP, File

Την ώρα που οι ψευδείς πληροφορίες για τη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πολλαπλασιάζονται στην πλατφόρμα X, ο Ίλον Μασκ συστήνει στους χρήστες να ακολουθούν λογαριασμούς διαβόητους για την προώθηση ψεμάτων.

Λογαριασμούς, οι οποίοι είναι γνωστοί για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και για το αντισημιτικό περιεχόμενο που προωθούν συστήνει στους χρήστες του Twitter/X ο Έλον Μασκ, την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες και βίντεο που η γνησιότητά αμφισβητείται.

Και όμως ο ιδιοκτήτης της πλατφόρμας και ιδρυτής της Tesla συστήνει προσωπικά στους 159 εκατομμύρια ακολούθους του να ακολουθούν λογαριασμούς διαβόητους για την προώθηση ψεμάτων, σε περίπτωση που θέλουν, όπως έγραψε, να παρακολουθήσουν τον πολέμο σε πραγματικό χρόνο”.

“Εάν θέλετε να παρακολουθήσετε τον πολέμο σε πραγματικό χρόνο, ακολουθήστε τους λογαριασμούς @WarMonitors & @sentdefender”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Μασκ, με τη συγκεκριμένη ανάρτηση να συγκεντρώνει 11 εκατομμύρια views μέσα σε τρεις ώρες, προτού τη διαγράψει μετά από τις οργισμένες αντιδράσεις πολλών χρηστών.

“Ο λογαριασμός που προτείνει ο Μασκ είναι ένας αντισημιτικός λογαριασμός με ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης“, έγραψε ο Σαμ Σόκολ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Όπως αναφέρει η Washington Post, και οι δύο λογαριασμοί είχαν διαδώσει τον Μάιο ότι είχε συμβεί έκρηξη κοντά στον Λευκό Οίκο. Πριν από ένα χρόνο ο λογαριασμός War Monitor είχε γράψει ότι “η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στα ΜΜΕ και τις τράπεζες είναι σιωνιστές”.

Οι ερευνητές δήλωσαν στη Washington Post ότι η νέα σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μια πρώιμη δοκιμή για το πώς το ανανεωμένο Χ μεταφέρει ακριβή δεδομένα κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κρίσης και ότι η άμεση εντύπωση ήταν κακή.

“Οι ανεπίσημες ενδείξεις ότι το Χ έχει αποτύχει σε αυτό το τεστ είναι άφθονες”, δήλωσε ο Μάικ Κόλφιλντ, ερευνητής στο Κέντρο Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. “Μπείτε στην πλατφόρμα, κάντε μια αναζήτηση για το Ισραήλ ή τη Γάζα – δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε αμφίβολες ή διαψευσμένες πληροφορίες”, πρόσθεσε.

Η αντίδραση από τον Μασκ δεν άργησε με τον ίδιο να παρακαλεί αυτή τη φορά τους χρήστες του Χ να “μείνετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια, ακόμη και για πράγματα που δεν σας αρέσουν”. “Αυτή η πλατφόρμα φιλοδοξεί να μεγιστοποιήσει το σήμα/θόρυβο της ανθρώπινης συλλογικότητας”, έγραψε στην ανάρτησή του.

Άλλοι λογαριασμοί στο X προσέλκυσαν χρήστες αναρτώντας φωτογραφίες ή βίντεο από παλαιότερες και άσχετες επιθέσεις αλλά και ψευδείς ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα ότι το Ιράν παίρνει μέρος στη σύρραξη.

Συγκεκριμένα, ένας λογαριασμός που μιμούνταν την Jerusalem Post ανέφερε ψευδώς ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, με την ανάρτηση να συγκεντρώνει περισσότερες από 700.000 προβολές.

Ερευνητές δήλωσαν ότι το X έχει γίνει πολύ λιγότερο αξιόπιστο από τότε που ο Μασκ ανέλαβε τον έλεγχο πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία έφτασε φέτος σε περισσότερους ανθρώπους στο Χ από ό,τι πέρυσι.

“Οι χρήστες που έχουν πληρώσει για τα μπλε σήματα επαλήθευσης έχουν οικονομικό κίνητρο να κάνουν LARP [live action role-play] ως πολεμικοί ρεπόρτερ ανασύροντας παλιές ιστορίες ή ψεύτικο υλικό”, έγραψε ο Έμερσον Μπρούκινγκ, ερευνητής στο Εργαστήριο Ψηφιακής Εγκληματολογίας του Atlantic Council. “Ο Έλον Μασκ το επιτρέπει αυτό”, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασκ αφαίρεσε τους τίτλους από τα ειδησεογραφικά άρθρα που μοιράζονται οι χρήστες, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μειώσει την επισκεψιμότητα στους ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Ο Μασκ έχει επίσης κατηγορήσει ορισμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητικές ομάδες που παρακολουθούν την παραπληροφόρηση, ότι ασκούν αντισυνταγματική λογοκρισία. Έχει επίσης απειλήσει να μηνύσει την Anti-Defamation League για τις εκθέσεις της που δείχνουν αύξηση των αντισημιτικών αναρτήσεων στο X από τότε που ο Μασκ το αγόρασε τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα