Μάχες σώμα με σώμα στη Γάζα – Βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Διαβάζεται σε 8'
Καπνός από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Καπνός από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα AP

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων σε Γάζα και Δυτική Όχθη, με τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζανίν να βρίσκεται στο επίκεντρο την Πέμπτη. Τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα θα ξεκινήσει από σήμερα το Ισραήλ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τη μέρα που ξεκίνησε το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, όπου τις νύχτες ο ουρανός της φωτίζεται από την κόκκινη λάμψη των πυραύλων που σκορπίζουν θάνατο στους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μόνο που τα χρώματα είναι διαφορετικά, καθώς μαύρα σύννεφα καπνού υψώνονται από τα ισοπεδωμένα σπίτια.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν προπύργιο της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μετά από ολονύκτιες μάχες. Δυνάμεις των IDF έδωσαν μάχες με μαχητές της Χαμάς ανάμεσα σε κατεστραμμένα κτίρια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας την Πέμπτη, πλησιάζοντας σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, καθώς η κατάσταση των αμάχων στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος επιδεινώνεται.

Χιλιάδες ακόμη Παλαιστίνιοι έφευγαν από τον βορά προς τον νότο, κατά μήκος μιας επικίνδυνης γραμμής του μετώπου, μετά τις εντολές του Ισραήλ για εκκενώσεις, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι σύμφωνα με το Reuters.

Πολλοί Παλαιστίνιοι όμως παραμένουν στο βορρά, στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και στο νοσοκομείο Αλ Κουντς, καθώς γύρω τους μαίνονται μάχες στο έδαφος και περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πέφτουν βροχή από τον αέρα.

Προσφυγικοί καταυλισμοί αλλά και νοσοκομεία βρίσκονται συχνά μεταξύ των στόχων που βομβαρδίζει το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει ότι οι επιδρομές του έχουν στόχο μαχητές της Χαμάς.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι έχει πλήξει τουλάχιστον 12.000 στόχους σε όλη την πολιορκημένη παλαιστινιακή περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, καθιστώντας την, όπως σημειώνει το Al Jazeera μια από τις μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις βομβαρδισμού στην πρόσφατη ιστορία.

Μετά τις διαρκείς διαπραγματεύσεις προκειμένου να πραγματοποιηθούν ανθρωπιστικές παύσεις να εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, με τις σημερινές συναντήσεις του επικεφαλής της Μοσάντ και της CIA με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, φαίνεται να υπάρχει νέα εξέλιξη, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ θα ξεκινήσει τετράωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα αρχής γενομένης από σήμερα.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ θα ξεκινήσεις τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως το χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος, ανακοινώνοντας πως το Ισραήλ θα ξεκινήσει τετράωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα αρχής γενομένης από σήμερα προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να γλιτώσει από τις εχθροπραξίες.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως οι παύσεις προέκυψαν έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κίρμπι είπε πως οι παύσεις θα επιτρέψουν στον κόσμο να μην βρεθεί στον δρόμο του κακού και να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για να απελευθερωθούν όμηροι.

“Μας είπαν οι Ισραηλινοί σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης, και πως η διαδικασία αυτή ξεκινάει σήμερα”, είπε ο Κίρμπι.

“Αντιλαμβανόμαστε πως το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες καταπαύσεις του πυρός στη βόρεια Γάζα με την ανακοίνωση να γίνεται τρεις ώρες πριν”, είπε.

Αποκάλεσε την είδηση βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

“Πιστεύουμε πως αυτά εδώ είναι σημαντικά πρώτα βήματα και προφανώς θέλουμε να δούμε να συνεχίζονται για όσο χρειαστεί”, πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι είπε επίσης πως μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς δεν βρίσκεται στο τραπέζι επειδή θα βοηθούσε τη Χαμάς και θα “νομιμοποιούσε αυτό που έκαναν στις 7 Οκτωβρίου και απλώς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε αυτή την ώρα”.

Βομβαρδισμοί στο προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν

Το πρωί της Πέμπτης (9/11), οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές στην Τζενίν, πόλη της βόρειας Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι να πέσουν νεκροί και 16 να τραυματιστούν.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι “σημαντική δύναμη του στρατού κατοχής” πραγματοποίησε επιδρομή στη Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επεσήμανε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν στη Τζενίν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, ένας από τους διασώστες της, ο Σαμπρίν Ομπέιντι “τραυματίστηκε από σφαίρες στην πλάτη“. “Αυτό συνέβη όταν ασθενοφόρο της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου έγινε στόχος στη διάρκεια επιδρομής των δυνάμεων κατοχής στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν“, ανέφερε ο οργανισμός στην πλατφόρμα Χ.

Τουλάχιστον 173 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου και την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος με την υποψία ότι συνδέονται με τη Χαμάς.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς ήταν ο Ayham al-Amer, αξιωματικός των Παλαιστινιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας. Οι IDF πρόσθεσαν ότι η δραστηριότητα στον καταυλισμό συνεχίζεται.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera από την περιοχή, παρά το γεγονός ότι οι επιδρομές είναι κάτισ ύνηθες στη Τζενίν, το νέο είναι ότι ο ισραηλινός στρατός ήρθε και άφησε πίσω του ειδικές δυνάμεις που έψαχναν για Παλαιστίνιους μαχητές. Μόλις τους εντόπισαν, οι ειδικές δυνάμεις κάλεσαν ενισχύσεις και από τότε διεξάγεται αυτή η μεγάλη μάχη με πυροβόλα όπλα.

Ισραήλ: 50 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε 50 μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι μαχητές αυτοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη της Γάζας κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Αποκάλεσε την περιοχή αυτή “πυρήνα” πληροφοριών και επιχειρησιακής δραστηριότητας της Χαμάς.

Ο στρατός υποστήριξε επίσης ότι ανακάλυψε σήραγγες της Χαμάς, έγγραφα πληροφοριών και όπλα, τα οποία, όπως λέει, καταστράφηκαν.

Αναφορές για επίθεση σε κτίριο στο Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα πολιτικό κτίριο στην πόλη Εϊλάτ του νότιου Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός την Πέμπτη. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί και αναφέρθηκαν μόνο ελαφρές ζημιές.

“Η ταυτότητα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και οι λεπτομέρειες του περιστατικού εξετάζονται”, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

900.000 κάτοικοι της Γάζας είναι χωρίς στέγη, φάρμακα ή προστασία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ashraf al-Qudra, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας της Γάζας έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, ο ισραηλινός στρατός έχει κλιμακώσει τη στοχοποίηση του ιατρικού προσωπικού στη Γάζα. Όλες οι υπηρεσίες στο νοσοκομείο παίδων al-Rantisi και στο νοσοκομείο al-Nasr έχουν σταματήσει.

900.000 κάτοικοι της Γάζας και της βόρειας Λωρίδας της Γάζας έχουν μείνει χωρίς στέγη, φάρμακα ή προστασία, ενώ η διαδικασία απομάκρυνσης των τραυματιών από τα νοσοκομεία της Γάζας εκτός της Λωρίδας μέσω του περάσματος της Ράφα συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Μέχρι στιγμής, μόνο 99 τραυματίες έχουν απομακρυνθεί μέσω του περάσματος της Ράφα, γεγονός που δεν είναι ανάλογο του μεγάλου αριθμού των σοβαρών περιστατικών για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.

Στο τέλος της ενημέρωσης, επανέλαβε την επείγουσα έκκληση για άμεση παροχή ασφαλούς ανθρωπιστικής οδού για την είσοδο ιατρικών προμηθειών και καυσίμων και την έξοδο χιλιάδων τραυματιών, ενώ κατήγγειλε το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο κατά των τραυματιών και των ασθενών στα νοσοκομεία.

Οι επικεφαλής της Μοσάντ και της CIA συναντώνται με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα την Πέμπτη μεταξύ των επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ και του πρωθυπουργού του Κατάρ για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και την παύση της επίθεσης στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

Στόχος της τριμερούς συνάντησης ήταν να συγκεντρωθούν και τα τρία μέρη σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία, δήλωσε η πηγή. Οι συνομιλίες περιλάμβαναν επίσης μια συζήτηση σχετικά με το να επιτραπούν οι εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων το ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τις ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να μπορέσει να φτάσει η βοήθεια στη Γάζα.

Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό και να προστατευθούν οι άμαχοι στη σύγκρουση, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, καθώς απευθυνόταν στα μέσα ενημέρωσης πριν από μια συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

“Ο πόλεμος στη Γάζα δεν πρέπει να μετατραπεί σε μείζονα περιφερειακή σύγκρουση. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ πρέπει να μείνουν έξω από αυτή τη μάχη”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα