“Μάχη” στη Μεσόγειο: ΝΑΤΟ και Ρωσία σε μπαράζ κατασκοπείας

“Μάχη” στη Μεσόγειο: ΝΑΤΟ και Ρωσία σε μπαράζ κατασκοπείας
Αεροσκάφος παρακολούθησης του ΝΑΤΟ AP

Ρωσία και ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μεσόγειο σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από τον Ψυχρό Πόλεμο. Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πετάει από την Κρήτη για να κατασκοπεύσει τη Ρωσία.

Αεροσκάφος παρακολούθησης του ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να απογειωθεί από την Κρήτη με σκοπό να δει τι κάνει η Ρωσία στη Μεσόγειο, όπου η Μόσχα και οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους εν μέσω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν την Ουκρανία, ο στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι “να δείξουν στους Ρώσους ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή του ΝΑΤΟ”, είπε στο AFP ο υπολοχαγός Johann, επικεφαλής του αεροσκάφους, ο οποίος ζήτησε να μη χρησιμοποιηθεί το επώνυμό του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια γενιά.

“Η Ουκρανία άλλαξε τα πράγματα. Οι Αμερικανοί επέστρεψαν. Αυτό έχει να συμβεί από τον Ψυχρό Πόλεμο“, λέει ο Thibault Lavernhe, περιφερειακός αξιωματικός επικοινωνίας του γαλλικού στρατού στη Μεσόγειο.

“Η Ρωσία έχει διπλασιάσει, αν όχι τριπλασιάσει, τη στρατιωτική της ικανότητα στην περιοχή” όσον αφορά τα αντιτορπιλικά, τις φρεγάτες και τα υποβρύχια, λέει ο Lavernhe.

Κλειδί για το παγκόσμιο εμπόριο

Η Μεσόγειος είναι στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς το 65% των ενεργειακών προμηθειών της ΕΕ και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, διέρχεται από τη θάλασσα μέσω των ακτών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 20 ρωσικά πολεμικά πλοία στη θάλασσα, είπε ο Lavernhe στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συσσώρευση των δυνάμεων στην περιοχή ήρθε στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όταν η Μόσχα – μετά τη διάσωση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – άρχισε να αναπτύσσει πολεμικά πλοία στο λιμάνι του Tartus, τη μοναδική βάση επισκευής και ανεφοδιασμού του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο.

Οι ρωσικές μονάδες έχουν ενισχυθεί περαιτέρω μετά την εισβολή στην Ουκρανία, λένε στρατιωτικοί.

Και οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις εξαπλώνονται τώρα δυτικά – βόρεια της Κρήτης, δυτικά της Ελλάδας στην Πελοπόννησο και στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Lavernhe.

Οι δυνάμεις στην περιοχή υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά ο πόλεμος οδήγησε τις ΗΠΑ να διπλασιάσουν τη δική τους παρουσία μεταφέροντας πλοία από τον Ατλαντικό Ωκεανό, είπε ο Γάλλος αξιωματικός.

“Όπου υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις, εκεί είναι και οι Ρώσοι”, λέει ο Lavernhe.

“Τα ρωσικά πλοία είναι τοποθετημένα για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των συμμαχικών δυνάμεων”, είπε.

Με τα μάτια στραμμένα στον ουρανό

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί όλη τη δραστηριότητα στη Μεσόγειο από αεροπλάνα όπως το Atlantique 2 με τη γυάλινη μύτη στη βάση της Σούδας της Κρήτης.

Το αεροσκάφος περιπολίας μεγάλης εμβέλειας που κατασκευάζει η γαλλική Dassault είναι εξοπλισμένο με ραντάρ, κάμερα 3.200 χιλιοστών και συστήματα ικανά να ανιχνεύουν μαγνητικά πεδία και να συλλαμβάνουν κοντινά σήματα ραντάρ.

Ο τακτικός συντονιστής του αεροπλάνου, Laurent, εξηγεί ότι το αεροσκάφος θα “μαζέψει” όλα τα σκάφη που συνάντησε κατά τη διάρκεια της πτήσης του και θα καταλάβει σε ποια χώρα ανήκουν.

«Όλα τα σκάφη άνω των 12 μέτρων πρέπει να είναι νηολογημένα και να έχουν ενεργό φάρο παρακολούθησης», είπε, κλείνοντας διακριτικά έναν φάκελο με την εικόνα ενός ρωσικού αποβατικού σκάφους.

«Εάν δεν συμβαίνει αυτό, τους χαιρετάμε προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν είναι λαθρέμποροι ή κάνουν (άλλου είδους) παράνομες δραστηριότητες», προσθέτει.

Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες κοινοποιούνται στο γαλλικό γενικό επιτελείο και στη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Η εμβέλεια του αεροσκάφους του επιτρέπει να πετάξει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ενοχλήσει τους Ρώσους, λέει ο Johann.

“Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης σε αυτόν τον τομέα. Ο στόχος είναι απλώς η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας”, είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα