Με διαφορές και ένταση η συνάντηση Μπλίνκεν και Νετανιάχου – Έδωσαν χωριστές συνεντεύξεις
Διαβάζεται σε 3'Να αποφύγει περαιτέρω ζημιά στους άμαχους Παλαιστίνιους, ζήτησε από τον Νετανιάχου ο Άντονι Μπλίνκεν. Ένταση μεταξύ των δύο ανδρών και διαφορετικές συνεντεύξεις. Ανελέητο αιματοκύλισμα στη Γάζα.
- 09 Ιανουαρίου 2024 21:18
Να κατευνάσει την ένταση μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς, προσπαθεί εκ νέου ο Άντονι Μπλίνκεν με την επίσκεψή του στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει «περαιτέρω ζημιά στους αμάχους» στη Γάζα. Ωστόσο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι αυξάνεται ο κίνδυνος γενίκευσης της σύγκρουσης στην περιοχή, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Συρία και τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού.
Για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και την επόμενη μέρα στη Γάζα συζητούμε με τον Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν, με τους δύο άνδρες, όπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, να εκφράζουν ανοιχτά και με ένταση τις διαφορετικές απόψεις τους.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Μπλίνκεν να παραχωρήσει μόνος του συνέντευξη Τύπου για τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.
Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, αλλά και στην «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια» που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του πολιορκημένου θύλακα.
Ενώ στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει άδικα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε ότι καταβάλλει «προσπάθειες για να μειώσει το Ισραήλ την παρουσία του στη Γάζα» και διαδηλωτές διέκοπταν την ομιλία του στο Τσάρλεστον, ζητώντας άμεσα εκεχειρία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Άντονι Μπλίνκεν κομίζει σχέδια για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, ενώ προηγήθηκαν συνομιλίες στην Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Από το Τελ Αβίβ, όπως γράφει η ΕΡΤ, ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι τα περιφερειακά κράτη συζητούν μεταπολεμική προσέγγιση με το Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα περιλαμβάνει «διόδους» προς μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.
«Οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκδιωχθούν από τη Γάζα. Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να οργανώσει την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο και μια αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει κρίσιμο ρόλο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ στη διάρκεια επίσκεψής της στο Κάιρο.
Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στα εδάφη της Γάζας
Κι ενώ ο πόλεμος πέρασε στον τέταρτο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 40 Παλαιστίνιους μαχητές στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το τελευταίο στρατιωτικό ανακοινωθέν. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άλλοι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειές του στον πόλεμο εκεί σε 187.
Οι επιχειρήσεις στη Γάζα πέρασαν σε νέα φάση με μείωση των στρατευμάτων και των αεροπορικών επιδρομών, επιβεβαιώνει στους New York Times εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την ώρα που οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς το τελευταίο 24ωρο μόνο στο νοσοκομείο Αλ Ακσα στη κεντρική Γάζα.
Κι ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε προσωρινή παύση των επιχειρήσεων στην κεντρική Γάζα ώστε να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικών αποστολών, πάνω 1,1 εκατ. απειλούνται από υποσιτισμό και ασθένειες, προειδοποιεί η UNICEF.
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας επισημαίνουν ότι στην κεντρική Γάζα εκατοντάδες μέλη ιατρικού προσωπικού και ασθενείς έχουν εγκαταλείψει τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις για να γλιτώσουν τη ζωή τους.
Μόνο περίπου ένα τρίτο των νοσοκομείων της Γάζας λειτουργούν με κάποιο τρόπο, τονίζεται στην ανακοίνωση.