Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» ο στρατός του Ισραήλ – Εκτοπίστηκαν πάνω από 600.000 από τη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς Associated Press

Δραματικές ώρες συνεχίζουν να βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας, εν αναμονή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ. Φόβοι για γενίκευση του μετώπου του πολέμου.

Ένατη ημέρα σφοδρών μαχών στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ -σε απάντηση της επίθεσης της Χαμάς- να εξαπολύει αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και να είναι ένα βήμα πριν τη χερσαία εισβολή.

Η επιχείρηση που φέρεται να είχε σχεδιαστεί αρχικά για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, αναβλήθηκε για κάποιες ημέρες «λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών».

Μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους του βόρειου τομέα της Λωρίδας της Γάζας, να μετακινηθούν προς τον νότο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600.000 έχουν εκτοπιστεί, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Σημειώνεται πως στην περιοχή υπολογίζονταν αρχικά περίπου 1,1 εκατομμύρια κάτοικοι.

Το Reuters, δε, επικαλείται δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την οποία η χώρα είναι έτοιμη να πολεμήσει σε δύο μέτωπα -και ακόμη περισσότερα αν χρειαστεί- παραδεχόμενος ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση σύνορα με τον Λίβανο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει ενδεχόμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Ανησυχία επικρατεί, δε, για ενδεχόμενη διεύρυνση του μετώπου με εμπλοκή του Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να εκτοξεύει απειλές κατά των ΗΠΑ ότι θα υποστούν «σημαντικά πλήγματα» αν ο πόλεμος στη Γάζα μετατραπεί σε μεγαλύτερη σύγκρουση.

Όλα αυτά την ώρα που ο φόρος αίματος, εκατέρωθεν, είναι βαρύς. Πάνω από 2.670 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 9.600 τραυματίστηκαν, ενώ ο αντίστοιχος απολογισμός για τους Ισραηλινούς είναι 1.400 νεκροί και 3.400 τραυματίες.

Παλαιστίνιοι περιμένουν σε ουρές για λίγο ψωμί
Παλαιστίνιοι περιμένουν σε ουρές για λίγο ψωμί AP

Ισραηλινός υπουργός: Η Γάζα πρέπει να είναι μικρότερη όταν τελειώσει όλο αυτό

Το βράδυ της Κυριακής, ο Γκίντεον Σάαρ, που συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, είπε ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να απειλήσει το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι αυτό θα λειτουργήσει ως μάθημα για την περιοχή.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Γάζα πρέπει να «μικρύνει» – με το Ισραήλ να παίρνει τον έλεγχο μιας ζώνης γης στα ανατολικά και βόρεια της λωρίδας, κάνοντας λόγο για «ζώνη ασφαλείας». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτοί οι στόχοι αποτελούν προσωπικές του απόψεις.

Ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα
Ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα EUROKINISSI

«Δεν ξέρουμε τί θα γίνει και πού θα πάμε»

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δραματική, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να την εγκαταλείπουν και το μέλλον τους να είναι απολύτως αβέβαια.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις συνεργάτη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Σήμερα, τις τελευταίες δύο ώρες, ψάχνουμε για πόσιμο νερό. Ούτε πόσιμο νερό δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Είναι πολύ δύσκολα… Χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς άντληση κανονικού νερού. Τα νοσοκομεία μετά βίας λειτουργούν… Βομβαρδίζουν όλη μέρα. Τα νοσοκομεία μόλις και μετά βίας λειτουργούν […] Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο ή πού θα πάμε» αναφέρει σε ηχητικό απόσπασμα.

Περισσότεροι από 1.000 αγνοούμενοι κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων στη Γάζα

Όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή ομάδα πολιτικής άμυνας, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι αγνοούνται κάτω από τα ερείπια κτιρίων που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε μάλιστα ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, 24 ώρες μετά το χτύπημα των κτιρίων.

Λωρίδα της Γάζας AP Photo/Hatem Ali

Σε θέσεις μάχης οι ισραηλινές δυνάμεις

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις μάχης και αναμένουν την πολιτική απόφαση για τη χερσαία επιχείρηση.

Πρόκειται για μία τεράστια κινητοποίηση και είναι ξεκάθαρο ότι τις τελευταίες ώρες η πολεμική μηχανή του Ισραήλ έχει τεθεί σε λειτουργία και υπάρχει αρκετή κινητικότητα που δεν υπήρχε τις προηγούμενες μέρες.

«Το καθήκον μας είναι να μπούμε στη Γάζα, να διαλύσουμε τη Χαμάς […]  και να καταστρέψουμε υποδομές» δήλωσε, το βράδυ της Κυριακής, ο επικεφαλής των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF).

Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Στο μεταξύ, η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου πληθύνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τοπική κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο, οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ενόπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίσθηκε από την αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίσθηκαν στην Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα