Με χαμηλές θερμοκρασίες 40ετίας η ορκωμοσία Τραμπ – Το πρόγραμμα και οι καλεσμένοι

Διαβάζεται σε 9'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ 2024 Rick Scuteri/AP Photo

Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει, με παγωμένες θερμοκρασίες και προσκεκλημένους που αντικατοπτρίζουν την ιδεολογική του σφραγίδα. Αναλυτικά το πρόγραμμα της τελετής.

Μόλις τρεις ημέρες απέμειναν μέχρις ότου ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει επίσημα χρέη προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο. Η ορκωμοσία του Τραμπ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (20/01) παρουσία πολιτικών αλλά και δισεκατομμυριούχων.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσιγκτον οι θερμοκρασίες είναι κολλημένες για μέρες υπό το μηδέν και στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα ενδέχεται οι καιρικές συνθήκες να είναι οι πιο παγερές απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη τέτοια τελετή για δεκαετίες.

Αν και δεν αναμένεται να κάνει τόσο κρύο όσο όταν ορκιζόταν για δεύτερη φορά ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, το 1985, όταν η θερμοκρασία το μεσημέρι ήταν –14° Κελσίου, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), η υψηλότερη θερμοκρασία τη Δευτέρα προβλέπεται να είναι –6° Κελσίου κι η αίσθηση ακόμη χαμηλότερη.

Παραδοσιακά, η ορκωμοσία γίνεται σε εξωτερικό χώρο, στη δυτική πλευρά του ομοσπονδιακού Καπιτωλίου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τα αρχεία της NWS, η «συνήθης» υψηλή θερμοκρασία την ημέρα της ορκωμοσίας του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου είναι 7° Κελσίου και η χαμηλή –1° Κελσίου. Το μεσημέρι κυμαίνεται γενικά περί τους 3° Κελσίου.

Για πολλούς από τους προσκεκλημένους, αυτά δεν είναι ακριβώς καλά νέα: πρέπει να έχουν καθίσει στις θέσεις τους πολλή ώρα προτού αρχίσει η ορκωμοσία. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διερωτηθεί σαρκαστικά στο παρελθόν, σε περιπτώσεις κυμάτων ψύχους, τι απέγινε εκείνη η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εξαιτίας της υπερβολικά χαμηλής θερμοκρασίας το 1985, προτιμήθηκε η ορκωμοσία να γίνει σε εσωτερικό χώρο. Έλαβε χώρα στη Ροτόντα, αίθουσα του Καπιτωλίου. Επρόκειτο για τη χαμηλότερη θερμοκρασία οποιαδήποτε ημέρα προεδρικής ορκωμοσίας αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1871, πάντα κατά την NWS.

To πρόγραμμα της ορκωμοσίας Τραμπ

Πριν από λίγες ημέρες η επιτροπή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια συγκέντρωση νίκης MAGA, τρεις χορούς ορκωμοσίας και μια γιορτή με πυροτεχνήματα.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αφιερωμένος στην ένωση της χώρας μέσω της δύναμης, της ασφάλειας και των ευκαιριών της ατζέντας του “Πρώτα η Αμερική”», ανέφεραν σε δελτίο τύπου οι πρόεδροι της επιτροπής, Στιβ Γουίτκοφ και Κέλι Λέφλερ. «Οι εορτασμοί της ορκωμοσίας του 2025 θα αντικατοπτρίζουν την ιστορική επιστροφή του εκλεγμένου Προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο και την αποφασιστική ψήφο του αμερικανικού λαού για να “Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά”.», συμπληρώνουν.

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου

Το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί μια δεξίωση του προέδρου και ένα show πυροτεχνημάτων στο Trump National Golf Club στη Βιρτζίνια, καθώς και μια δεξίωση του Υπουργικού Συμβουλίου και ένα δείπνο του αντιπροέδρου.

Κυριακή, 19 Ιανουαρίου

Την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια τελετή κατάθεσης στεφάνων στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, τη συγκέντρωση νίκης MAGA του Τραμπ στο Capital One Arena στην Ουάσινγκτον και ένα δείπνο υπό το φως των κεριών.

Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου

Η Ημέρα Ορκωμοσίας θα ξεκινήσει με μια λειτουργία στην εκκλησία St. John’s, στην πλατεία Lafayette, μια ιστορική εκκλησία στην Ουάσινγκτον, και θα ακολουθήσει τσάι στον Λευκό Οίκο.

Οι μουσικές παραστάσεις και οι εναρκτήριες ομιλίες θα ξεκινήσουν στη βασική σκηνή της εκδήλωσης – που βρίσκεται δυτικά του κτηρίου του Καπιτωλίου των ΗΠΑ – στις 09:30 EST (14:30 GMT). Ο Τραμπ και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς αναμένεται να ορκιστούν το μεσημέρι καθώς και θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία, στην οποία ο πρόεδρος θα παρουσιάσει τους στόχους του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έπειτα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ θα μεταβεί στη συνέχεια στο Δωμάτιο του Προέδρου, κοντά στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου παραδοσιακά υπογράφονται οι υποψηφιότητες, για να υπογράψει βασικά έγγραφα.

Μετά την τελετή υπογραφής, θα ακολουθήσει γεύμα που διοργανώνεται από την Κοινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τελετών Ορκωμοσίας. Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει παρέλαση που θα ξεκινήσει από το κτήριο του Καπιτωλίου και θα καταλήξει στον Λευκό Οίκο, μέσω της λεωφόρου Πενσυλβάνια.

Μετά την παρέλαση και την τελετή υπογραφής στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ θα παρευρεθεί σε τρεις χορούς ορκωμοσίας: τον «Χορό του Αρχιστράτηγου», τον «Χορό της Ελευθερίας» και τον «Χορό του Αστερόφωτου», όπου αναμένεται να μιλήσει και στις τρεις εκδηλώσεις, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου

Οι δραστηριότητες της ορκωμοσίας θα ολοκληρωθούν με την Εθνική Προσευχή την Τρίτη το πρωί.

Ποιοι έλαβαν πρόσκληση και ποιοι θα παραστούν στην ορκωμοσία

Η ορκωμοσία των Αμερικανών προέδρων θεωρείται εσωτερική υπόθεση και μια γιορτή της Δημοκρατίας για τους Αμερικανούς. Επομένως παραδοσιακά το παρών δίνουν τοπικοί αξιωματούχοι. Αυτό δεν θα ισχύσει τη Δευτέρα, καθώς ο Τραμπ “σπάει” την παράδοση προσκαλώντας ηγέτες, τους οποίους συνδέει ένα κοινό ιδεολογικό νήμα, όπως σημείωσε σε ανάλυσή του το Politicoοι περισσότεροι προσκεκλημένοι είτε προέρχονται από τη λαϊκιστική δεξιά και την ακροδεξιά είτε είναι ηγέτες τους οποίους ο Τραμπ έχει επαινέσει στο παρελθόν. Από την άλλη πλευρά από τον κατάλογο των καλεσμένων εκλείπουν ονόματα από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν έχει προσκληθεί.

Ειδικότερα, στον κατάλογο περιλαμβάνεται πληθώρα ακροδεξιών και εθνικιστών πολιτικών, όπως ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστός για την αντιευρωπαϊκή και λαϊκιστική ρητορική του, ο Γάλλος ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του Βελγίου Τομ Βαν Γκρίκεν και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραουιέτσκι, ο οποίος θα παραστεί στην ορκωμοσία.

Στην κορυφή της λίστας προσκεκλημένων βρίσκονται ηγέτες όπως η Τζόρτζια Μελόνι, με το γραφείο της να απαντά ότι Ιταλίδα πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή αν το επιτρέπει το πρόγραμμά της. Καλεσμένος είναι και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο δεν θα μπορέσει να παραστεί. Την παρουσία του στην ορκωμοσία έχει επιβεβαιώσει ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι.

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία τον περασμένο μήνα. Η πρόσκληση αυτή έκανε την παρουσία του Σι απίθανη, ακόμη και αν ήθελε να παραστεί, καθώς Κινέζοι αρχηγοί κρατών δεν έχουν παραστεί ποτέ σε καμία προηγούμενη ορκωμοσία προέδρου των ΗΠΑ, ενώ και το Πεκίνο επιβάλλει στρατιωτικού τύπου προγραμματισμό στα ταξίδια των ανώτερων Κινέζων ηγετών στο εξωτερικό, τα οποία συνήθως χρειάζονται μήνες για να οριστικοποιηθούν.  Έτσι, η διπλωματία της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος της χώρας Χαν Τζενγκ θα είναι παρών στην τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Η Κίνα υιοθετεί τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στην εξέταση και στην ανάπτυξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ», σημείωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου.

Ο Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, θα παραστεί, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακέσι Ιβάγια επιβεβαίωσε επίσης ότι θα δώσει το «παρών» στην τελετή.

Προσκλήσεις έχουν επίσης σταλεί στον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν θα παρευρεθεί και στον πρόεδρο του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή κατά τη διάρκεια σύντομης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει επίσης λάβει πρόσκληση, αλλά δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί αφού του αφαιρέθηκε το διαβατήριο του εν μέσω έρευνας.

Εκτός από τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Ίλον Μασκ, τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος και τον επικεφαλής της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στην τελετή θα παρευρεθούν και μεγιστάνες και από άλλες ηπείρους, όπως ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και επιχειρηματίας της τεχνολογίας Ξαβιέ Νιελ.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τον Φάρατζ, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του, η ομάδα του Τραμπ έχει προσκαλέσει και τη Βρετανίδα πρέσβειρα στις ΗΠΑ Κάρεν Πιρς.

Ο Γάλλος πρέσβης στην Ουάσινγκτον Λοράν Μπιλί έχει επίσης προσκληθεί και θα παραστεί.

Από τη Γερμανία έχει προσκληθεί η ηγέτιδα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Άλις Βάιντελ. Το γραφείο της δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραστεί χωρίς όμως να είναι σαφές αν θα πάει στη θέση της κάποιος άλλος πολιτικός του AfD. Ωστόσο, ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καθώς και ο απεσταλμένος του Βερολίνου στις ΗΠΑ Andreas Michaelis θα παραστούν.

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Vox της Ισπανίας, προσκλήθηκε επίσης.  Από την Πορτογαλία, ο Αντρέ Βεντούρα, επικεφαλής του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Chega, προσκλήθηκε μαζί με άλλα ακροδεξιά ευρωπαϊκά στελέχη.

Ωστόσο, δεν προσκλήθηκε η Μαρίν Λεπέν, η τρεις φορές υποψήφια για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και ηγέτιδα της ακροδεξιάς, καθώς και ο Ζορντάν Μπαρντελά. Κανείς από τους δύο δεν έλαβε πρόσκληση, σύμφωνα με αξιωματούχο του κόμματος. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως οι Λεπέν και Μπαρντέλα δεν έχουν καταγραφεί ως διαχυτικοί για τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, δεν θα παραβρεθεί στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γνωστοποιηθεί από το επιτελείο της οι λόγοι για τους οποίους δεν θα δώσει το παρών. «Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαιώθηκε ότι θα παραστεί. Η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα δεν θα παραστεί στην επικείμενη ορκωμοσία», αναφέρεται σε δήλωση του Γραφείου των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα.

Η Λόρα Μπους και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, θα είναι και στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα