Μεγάλη Βρετανία: Ανησυχίες για το ενδεχόμενο δοκιμής καλλυντικών συστατικών σε ζώα
Αντιδρούν οι οργανώσεις προστασίας ζώων, στο ενδεχόμενο δοκιμής συστατικών από καλλυντικά σε ζώα, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- 12 Αυγούστου 2021 11:31
Όπως ενημέρωσε η Cruelty Free International (CFI), οργάνωση που ασχολείται με την προστασία των ζώων, η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο της επέκτασης της δοκιμής και χρήσης καλλυντικών συστατικών σε ζώα, για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια.
Σε επιστολή της η Κυβέρνηση, δήλωσε ότι ευθυγραμμίζεται με απόφαση που έλαβε πέρυσι η Επιτροπή Προσφυγών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA), η οποία αναφέρει πως ορισμένα συστατικά καλλυντικών χρειάζεται να δοκιμαστούν σε ζώα για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή. Ο ECHA, έκρινε ότι η γερμανική εταιρεία καλλυντικών ‘Symrise’ έπρεπε να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ζώα, σε δύο συστατικά, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς της ΕΕ.
Σε επιστολή που εστάλη στο CFI, το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ότι στόχος ήταν να “ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του με μια επίσημη δημοσίευση, μιας ενημερωμένης πολιτικής, σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς”. Το Υπουργείο Εσωτερικών επέμεινε ότι ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου για τις δοκιμές σε ζώα δεν είχε αλλάξει.
Ακτιβιστές προειδοποίησαν ότι η αποδοχή της απόφασης του ECHA θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη χρήση δοκιμών σε ζώα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε: “Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να επιτρέπονται δοκιμές σε ζώα, όπου απαιτείται από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές, σε συστατικά μίας ή πολλαπλής χρήσης. Ωστόσο, τέτοιες δοκιμές μπορούν να διεξαχθούν μόνο όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.”
Η διευθύντρια επιστημών και ρυθμιστικών υποθέσεων, Dr Katy Taylor, του CFI δήλωσε: “Αυτή η απόφαση χλευάζει την προσπάθεια της χώρας να βρεθεί στην αιχμή της έρευνας και της καινοτομίας, στηριζόμενη για άλλη μια φορά σε σκληρές και αδικαιολόγητες δοκιμές”.
Η Dr Julia Fentem, επικεφαλής του κέντρου ασφάλειας και περιβάλλοντος της Unilever, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές καλλυντικών στον κόσμο, δήλωσε ότι υπήρχε πάντα αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα χημικά και τα καλλυντικά. Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση για τη ‘Symrise’ ήταν ένα “ανάδρομο βήμα”, σχολίασε.
Πριν επιβληθούν οι απαγορεύσεις δοκιμών σε ζώα, πολλά συστατικά είχαν υποβληθεί σε κάποιου είδους δοκιμής σε ζώα, προκειμένου να ελέγξουν αν προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα ή και στα μάτια.
Όπως δήλωσε η Dr Julia Fentem, “πλέον υπάρχουν εξελιγμένες προσεγγίσεις που μπορούν να διασφαλίσουν ότι ένα καλλυντικό είναι ασφαλές, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου ζώου”.
Το 1998, όπως αναφέρει ο Guardian, η τότε κυβέρνηση έφερε ως παράδειγμα τη δική της νομοθεσία για να πείσει να απαγορευτεί η πρακτική των καλλυντικών δοκιμών σε ζώα, σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή απαγόρευση δοκιμών ολοκληρωμένων καλλυντικών προϊόντων σε ζώα, ήρθε το 2004 και η απαγόρευση της δοκιμής καλλυντικών συστατικών το 2009.
Έρευνα του 2020 που πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση ‘Frame’ διαπίστωσε ότι το 84% των ερωτηθέντων δεν θα αγόραζαν ένα προϊόν καλλυντικών αν γνώριζαν πως είχε χρησιμοποιηθεί σε ζώο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις