Μεγάλη Βρετανία: Αντιδράσεις για την ηλεκτρονική σήμανση για πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα με βάρκες
Για "αποκρουστικό" πιλοτικό πρόγραμμα κάνουν λόγο ακτιβιστές για τα δικαιώματα των προσφύγων και σημειώνουν ότι αντιμετωπίζει όσους καταφέρνουν να ξεφύγουν από συγκρούσεις και διώξεις ως εγκληματίες.
- 18 Ιουνίου 2022 18:34
Έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των προσφύγων έχει προκαλέσει ένα νέο σχέδιο του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει την ηλεκτρονική σήμανση των αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στη χώρα με μικρές βάρκες.
Οι ακτιβιστές το χαρακτηρίζουν ως «αποκρουστικό», σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που καταφέρνουν να ξεφύγουν από συγκρούσεις και διώξεις ως εγκληματίες.
Σύμφωνα με το πιλοτικό σχέδιο 12μηνης ισχύος, που ξεκίνησε την Τετάρτη, οι άνθρωποι που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη ή στο πίσω μέρος των φορτηγών θα επισημαίνονται ηλεκτρονικά.
Οι επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν πως η παραπάνω κίνηση δεν θα μπορέσει με κανέναν τρόπο να εμποδίσει τους ανθρώπους να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητώντας άσυλο, αναφέρει ο Guardian.
Ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε το σχέδιο αυτό το πρωί του Σαββάτου, λέγοντας ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να μην «εξαφανιστούν» απλώς στην υπόλοιπη χώρα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να αναφέρονται τακτικά αυτοπροσώπως στις αρχές και ενδέχεται να υπόκεινται σε απαγόρευση κυκλοφορίας ή να αποκλειστούν από ορισμένες τοποθεσίες, ενώ σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν, μπορεί ακόμα και να έρθουν αντιμέτωποι με απέλαση, κράτηση και διώξεις.
Ο Ενβέρ Σόλομον, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, προχώρησε σε δήλωση όπου λέει χαρακτηριστικά:
«Είναι αποτρόπαιο το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πρόθεση να μεταχειρίζεται τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο, το αίμα και τις διώξεις ως εγκληματίες. Αυτή η δρακόντεια και τιμωρητική προσέγγιση όχι μόνο δεν δείχνει συμπόνια για τους πολύ ευάλωτους ανθρώπους, δεν μπορεί επίσης να αποτρέψει όσους αναζητούν απεγνωσμένα ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη RAF Brize Norton μετά την επιστροφή του από το Κίεβο, είπε: «Πρόκειται για μια πολύ, πολύ γενναιόδωρη, φιλόξενη χώρα. Και αρκετά σωστή. Είμαι περήφανος γι’ αυτό, αλλά όταν οι άνθρωποι έρχονται εδώ παράνομα, όταν παραβιάζουν το νόμο, είναι σημαντικό να κάνουμε αυτή τη διάκριση. Αυτό κάνουμε με την πολιτική μας στη Ρουάντα. Αυτό είναι που κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αιτούντες άσυλο δεν θα εξαφανιστούν απλώς στην υπόλοιπη χώρα».
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κυνηγάει τα πρωτοσέλιδα». «Αυτό που θέλω είναι μια σοβαρή απάντηση γιατί κανείς δεν θέλει να γίνουν αυτά τα ταξίδια στη Μάγχη, αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια», είπε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Γουέικφιλντ, στο Δυτικό Γιορκσάιρ.
«Όλοι θέλουν να πιέσουν τις συμμορίες. Αυτό απαιτεί ενήλικη συνεργασία με τις γαλλικές αρχές και δουλειά για την πραγματική αντιμετώπιση αυτών των συμμοριών. Δεν το κάνετε αυτό εάν είστε μια κυβέρνηση που ζητά από την Εθνική Υπηρεσία για το Έγκλημα να κάνει περικοπές».
Τι προβλέπει το πιλοτικό πρόγραμμα
Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι το δοκιμαστικό πρόγραμμα θα ελέγξει εάν η ηλεκτρονική παρακολούθηση βοηθά στη διατήρηση τακτικής επαφής με όσους έχουν καταβάλει εγγύηση και βοηθά στην αποτελεσματικότερη προώθηση των αξιώσεων τους.
Τα πρώτα άτομα που θα επισημανθούν στο πρόγραμμα είναι να είναι εκείνοι που απέφυγαν την επιστροφή στη Ρουάντα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το BBC.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία φέτος έχει ξεπεράσει τις 11.000.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει δηλώσει προηγουμένως ότι «η σαφής πλειοψηφία» των ανθρώπων που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη θα πρέπει να θεωρούνται πρόσφυγες, καθώς φεύγουν από συγκρούσεις ή είναι αντιμέτωποι με διώξεις.
Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών είπε στους βουλευτές και τους συναδέλφους του πέρυσι ότι το 70% των ανθρώπων που διέσχιζαν ήταν «μόνοι άνδρες που είναι ουσιαστικά οικονομικοί μετανάστες» και η κυβέρνηση τους έχει αναφέρει επανειλημμένα ως «μετανάστες», η Ύπατη Αρμοστεία λέει ότι τα δεδομένα είναι αντίθετα με αυτόν τον ισχυρισμό.
Την Πέμπτη, 146 άτομα με τέσσερα μικρά σκάφη μεταφέρθηκαν στη Βρετανία.
Ο ημερήσιος αριθμός μειώθηκε σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας μετά τον υψηλότερο αριθμό των 444 ανθρώπων την Τρίτη. Αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός από τους 562 που ήρθαν στη χώρα στις 14 Απριλίου.
Τουλάχιστον 48 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην ξηρά στο Ντόβερ την Πέμπτη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις