Μεγάλη Βρετανία: Έβγαινε θετικός στον κορονοϊό επί 505 ημέρες

Μεγάλη Βρετανία: Έβγαινε θετικός στον κορονοϊό επί 505 ημέρες
Κλινική covid-19 AP

Διάρκειας 16 μηνών φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια λοίμωξη από κορονοϊό μέχρι σήμερα. Τι ανακοίνωσαν ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην καταγραφή της μεγαλύτερης σε διάρκεια λοίμωξης από κορονοϊό προχώρησαν γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για ασθενή που έβγαινε θετικός στον ιό για περισσότερους από 16 μήνες, δηλαδή 505 ημέρες. Ο ασθενής που είχε υποκείμενα νοσήματα, πέθανε στο νοσοκομείο το 2021.

Οι επίμονες λοιμώξεις όπως αυτή εξακολουθούν να είναι σπάνιες, λένε οι γιατροί του Λονδίνου. Όπως τονίζουν, οι περισσότεροι άνθρωποι καταπολεμούν φυσικά τον ιό, αλλά ο εν λόγω ασθενής είχε σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρόνιες λοιμώξεις όπως αυτές χρειάζονται μελέτη για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τον Covid και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί, λένε οι ειδικοί.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Ο ασθενής κόλλησε για πρώτη φορά Covid στις αρχές του 2020. Είχε συμπτώματα και η μόλυνση επιβεβαιώθηκε με τεστ PCR.

Επί 72 εβδομάδες βρισκόταν σε συνεχείς ελέγχους και περίθαλψη, καθώς ακόμη και η θεραπεία με αντιικά φάρμακα δεν απέδωσε.

Το περιστατικό δεν εντάσσεται στην κατηγορία του μακροχρόνιου (long Covid), όπου ο ιός απομακρύνεται από το σώμα αλλά τα συμπτώματα επιμένουν.

Οι γιατροί, από το King’s College του Λονδίνου και το Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, υποστηρίζουν ότι η λεπτομερής εργαστηριακή ανάλυση αποκάλυψε ότι ήταν η ίδια, επίμονη λοίμωξη, αντί για επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

Ένας από τους γιατρούς που θα παρουσιάσουν τα ευρήματα σε ιατρικό συνέδριο, ο Luke Blagdon Snell είπε στο BBC: “Αυτά ήταν τεστ που ήταν θετικά κάθε φορά. Ο ασθενής δεν είχε ποτέ αρνητικό τεστ. Και μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια συνεχής λοίμωξη επειδή η γενετική εξέτασή της – οι πληροφορίες που λάβαμε από τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του ιικού γονιδιώματος – ήταν μοναδικός και σταθερός σε αυτόν τον ασθενή».

Οι παρατεταμένες λοιμώξεις είναι σπάνιες αλλά σημαντικές, λένε οι ερευνητές, επειδή μπορεί να προκαλέσουν νέες παραλλαγές του Covid – αν και αυτό δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση ή σε άλλες που μελέτησαν.

Ο ιός εξακολουθεί να προσαρμόζεται

Στη συνέχεια είπε ο Snell: «Ο ιός εξακολουθεί να προσαρμόζεται στον ανθρώπινο ξενιστή όταν οι άνθρωποι μολύνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να προσφέρει στον Covid μια ευκαιρία να συγκεντρώσει νέες μεταλλάξεις.

“Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς που μελετήσαμε έχουν μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένες από τις παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία.”

Τόνισε ότι κανένας από τους εννέα ασθενείς που έλεγξαν δεν είχε “γεννήσει” κάποια νέα, επικίνδυνη παραλλαγή. Κάποιος με χρόνια λοίμωξη μπορεί να μην είναι μεταδοτικός προς στους άλλους, πρόσθεσε.

Ο Δρ David Strain από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που ο ιός πολλαπλασιάζεται, πρέπει να αναπαράγει το RNA του – που είναι ισοδύναμη με τη χειροκίνητη αντιγραφή ενός βιβλίου. Γνωρίζουμε ότι αν μεταγράφαμε ένα ολόκληρο βιβλίο θα κάναμε λάθη, το ίδιο κάνει και ο ιός. Κάθε αντίγραφο θα παράγει μεταλλάξεις“.

“Παρόλο που η Όμικρον δεν εμφανίστηκε σε αυτά τα συγκεκριμένα άτομα, αυτό δείχνει μια πολύ ξεκάθαρη οδό μέσω της οποίας μπορεί να προκύψουν παραλλαγές ανθεκτικές στα εμβόλια. Ενώ με τη BA.2 είχαμε την τύχη η μετάλλαξη να σχετίζεται με μια λιγότερο σοβαρή ασθένεια, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η επόμενη θα κάνει το ίδιο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα