Μέκκα: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών

Διαβάζεται σε 6'
Προσκυνητές στη Μέκκα
Προσκυνητές στη Μέκκα (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στο θάνατο περισσότερων από 1.000 προσκυνητών την περίοδο του Χατζ στη Μέκκα.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη φετινή περίοδο του Χατζ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η ακραία ζέστη έπληξε τα σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα που συμμετείχαν στο ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα. Οι θερμοκρασίες εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 51°C (123°F).

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν Αιγύπτιοι. Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Reuters την Κυριακή ότι ο αριθμός των Αιγυπτίων νεκρών αυξήθηκε σε 672 και άλλοι 25 αγνοούνται.

Συνολικά 236 Ινδονήσιοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία της ινδονησιακής κυβέρνησης, ενώ η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της Ινδίας δήλωσε ότι 98 Ινδοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Χατζ.

Περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν από την Τυνησία, την Ιορδανία, το Ιράν και τη Σενεγάλη καθιστώντας το φετινό προσκύνημα το πιο πολύνεκρο με τουλάχιστον 1.114 νεκρούς, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Προσκυνητές στη Μέκκα
Προσκυνητές στη Μέκκα (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Σύμφωνα με το BBC, Πακιστάν, Μαλαισία, Ιορδανία, Ιράν, Σενεγάλη, Σουδάν και η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ επιβεβαίωσαν θανάτους ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αρκετοί Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους. Φίλοι και συγγενείς αναζητούν τους αγνοούμενους σε νοσοκομεία και δημοσιεύουν μηνύματα στο διαδίκτυο.

Μια μονάδα διαχείρισης κρίσεων που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της κατάστασης ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι ανέστειλε τις άδειες 16 τουριστικών γραφείων και τα παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές κατηγορώντας τα ότι ευθύνονται για θανάτους κυρίως προσκυνητών που δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για να ταξιδέψουν.

Η μονάδα αυτή, η οποία σχηματίστηκε την Πέμπτη και της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί, ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 31 θάνατοι ως αποτέλεσμα χρόνιων νοσημάτων ανάμεσα στους επισήμως εγγεγραμμένους προσκυνητές.

Την Παρασκευή, η Ιορδανία δήλωσε ότι είχε συλλάβει αρκετούς ταξιδιωτικούς πράκτορες που διευκόλυναν την ανεπίσημη μετακίνηση των μουσουλμάνων προσκυνητών στη Μέκκα. Την ίδια στιγμή, ο Τυνήσιος Πρόεδρος, Καΐς Σαϊντ, απέλυσε τον Υπουργό Θρησκευτικών Υποθέσεων μετά από αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι 49 Τυνήσιοι είχαν πεθάνει, πολλοί από τους οποίους ήταν μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές.

Το Χατζ είναι το ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στην ιερή πόλη της Μέκκας. Όλοι οι μουσουλμάνοι που έχουν την οικονομική και φυσική δυνατότητα πρέπει να ολοκληρώσουν το προσκύνημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Φέτος, περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο προσκύνημα, σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία.

Πάνω από τους μισούς από αυτούς που πέθαναν ήταν μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές που συμμετείχαν στο Χατζ και ως εκ τούτου δεν είχαν πρόσβαση σε κλιματιζόμενες σκηνές και λεωφορεία, αναφέρει το AFP.

Προσκυνητές στη Μέκκα
Προσκυνητές στη Μέκκα (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στο Χατζ τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθεί να δέχεται κριτική ότι δεν κάνει αρκετά, ιδιαίτερα για τους μη εγγεγραμμένους προσκυνητές.  Το AFP επικαλούμενο ανώτερο Σαουδάραβα αξιωματούχο, ανέφερε ότι 577 άνθρωποι πέθαναν στις δύο πιο πολυάσχολες ημέρες του Χατζ – το Σάββατο, όταν οι προσκυνητές προσεύχονταν στον ήλιο στο Όρος Αραφάτ, και την Κυριακή κατά τη διάρκεια της τελετής “λιθοβολισμού του διαβόλου” στη Μίνα.

“Αυτό συνέβη υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και πολύ υψηλές θερμοκρασίες,” ανέφερε ο αξιωματούχος.

Μερικοί από τους παράγοντες που συνέβαλαν στους θανάτους:

Ακραία Ζέστη

Ο πρωτοφανής καύσωνας στη Σαουδική Αραβία θεωρείται βασικός παράγοντας πίσω από τον υψηλό αριθμό θανάτων. Παρά τις προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας να αποφεύγουν την έκθεση στη ζέστη και να παραμένουν ενυδατωμένοι, πολλοί προσκυνητές έπεσαν θύματα θερμικής καταπόνησης και θερμοπληξίας.

«Μόνο με το έλεος του Θεού επιβίωσα, γιατί είχε απίστευτη ζέστη», δηλώνει η Aisha Idris, μια Νιγηριανή προσκυνήτρια, μιλώντας στο Newsday του BBC World Service. «Έπρεπε να χρησιμοποιήσω ομπρέλα και να με βρέχω συνεχώς με νερό Zamzam (αγιασμένο νερό)», πρόσθεσε.

Μια άλλη προσκυνήτρια, η Naim, φέρεται να πέθανε από θερμοπληξία. «Η επικοινωνία με τη μητέρα μου διακόπηκε ξαφνικά. Περάσαμε μέρες ψάχνοντας για να μάθουμε τελικά ότι είχε πεθάνει κατά τη διάρκεια του Hajj», ανέφερε ο γιος της στο BBC News Arabic, προσθέτοντας ότι θα τιμήσουν την επιθυμία της να ταφεί στη Μέκκα.

Οι προσκυνητές αντιμετωπίζουν κινδύνους λόγω της ζέστης και της επίπονης σωματικής δραστηριότητας. Πολλοί είναι επίσης ηλικιωμένοι ή άρρωστοι. Ωστόσο, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια του Hajj δεν είναι καινούργιο φαινόμενο και έχουν καταγραφεί από τον 15ο αιώνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα κάνει τις συνθήκες χειρότερες.

Υπερπληθυσμός και προβλήματα υγιεινής

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, η κακή διαχείριση από τις σαουδαραβικές αρχές επιδείνωσε την κατάσταση, οδηγώντας σε κρίση σε πολλές περιοχές που προορίζονται για προσκυνητές. Υποστηρίζουν ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση αναφορκά με τη διαμονή και τις εγκαταστάσεις, με πολλούς ανθρώπους να στριμώχνονται σε σκηνές που δεν διέθεταν κατάλληλες εγκαταστάσεις ψύξης και υγιεινής.

Η Αμίνα, 38 ετών από το Ισλαμαμπάντ, λέει: «Δεν υπήρχαν κλιματιστικά στις σκηνές μας. Οι συσκευές ψύξης που εγκαταστάθηκαν δεν είχαν νερό τις περισσότερες φορές. Ήτανα αποπνικτικά», προσθέτει.

Προσκυνητές στη Μέκκα
Προσκυνητές στη Μέκκα (AP Photo/Rafiq Maqbool)

Μετακίνηση

Οι προσκυνητές αναγκάζονται συχνά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις στην έντονη ζέστη, με κάποιους να κατηγορούν τα οδοφράγματα και την κακή διαχείριση. Σύμφωνα με αναφορές, ένας τυπικός προσκυνητής μπορεί να χρειαστεί να περπατήσει τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα την ημέρα. Αυτό τους εκθέτει σε θερμοπληξία, κόπωση και έλλειψη διαθέσιμου νερού.

Μη καταγεγραμμένοι προσκυνητές

Για να εκτελέσει το Hajj, ένας προσκυνητής πρέπει να υποβάλει αίτηση για ειδική βίζα Hajj. Αλλά κάποιοι προσπαθούν να πάνε στο πενθήμερο προσκύνημα χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα, παρά τις προσπάθειες των σαουδαραβικών αρχών να καταστείλουν την παράνομη είσοδο.

Οι προσκυνητές χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα αποφεύγουν συχνά τις αρχές, ακόμα και όταν χρειάζονται βοήθεια. Αυτό το ζήτημα του «ανεπίσημου Hajj» πιστεύεται ότι συμβάλλει στους υπερβολικούς θανάτους, και οι αρχές τούς κατηγορούν για τον υπερπληθυσμό στις σκηνές.

Ηλικιωμένοι, ασθενείς ή άρρωστοι προσκυνητές

Ένας λόγος που μπορεί να υπάρχουν πολλοί θάνατοι κάθε χρόνο στο Hajj είναι ότι πολλοί προσκυνητές πηγαίνουν προς το τέλος της ζωής τους. Πολλοί μουσουλμάνοι επίσης ελπίζουν ότι αν πεθάνουν, θα είναι κατά τη διάρκεια του Hajj, καθώς θεωρείται ευλογία να πεθάνεις και να ταφείς στην ιερή πόλη.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα