Μέκκα: Ξεπερνούν τους 1.000 οι νεκροί προσκυνητές – Θερμοκρασίες έως 52°C

Διαβάζεται σε 6'
Προσκυνητές στη Μέκκα
Προσκυνητές στη Μέκκα AP

Πάνω από 1.000 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους εν μέσω Χατζ στη Μέκκα λόγω καύσωνα. Οι περισσότεροι ήταν μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές που αντιμετώπισαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Ο αριθμός των θανάτων κατά τη φετινή περίοδο του Χατζ έχει ξεπεράσει τους 1.000, με πάνω από τους μισούς από τους θανόντες να είναι μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές που εκτέλεσαν το προσκύνημα εν μέσω καύσωνα στη Μέκκα.

Οι νέοι θάνατοι που αναφέρθηκαν την Πέμπτη περιλάμβαναν 58 από την Αίγυπτο, σύμφωνα με έναν Άραβα διπλωμάτη, ο οποίος ανέφερε ότι από τους 658 Αιγύπτιους που πέθαναν, οι 630 ήταν μη εγγεγραμμένοι προσκυνητές.

Περίπου 10 χώρες έχουν αναφέρει συνολικά 1.081 θανάτους κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος, σύμφωνα με τον Guardian, ενός από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ που όλοι οι Μουσουλμάνοι με τις κατάλληλες δυνατότητες πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο ανέφερε μια μέγιστη θερμοκρασία 51,8°C αυτή την εβδομάδα στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή αυξάνονται κατά 0,4°C κάθε δεκαετία.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές προσπαθούν να συμμετάσχουν στο Χατζ μέσω παράτυπων καναλιών επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα συχνά ακριβά επίσημα άδειες.

Οι σαουδαραβικές αρχές ανέφεραν ότι απέτρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες μη εγγεγραμμένους προσκυνητές να φτάσουν στη Μέκκα αυτό το μήνα, αλλά φαίνεται ότι πολλοί συμμετείχαν  στις βασικές τελετές που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή. Αυτή η ομάδα ήταν πιο ευάλωτη, διότι χωρίς επίσημες άδειες δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους κλιματιζόμενους χώρους που παρέχονταν για τους 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους προσκυνητές.

«Οι άνθρωποι ήταν κουρασμένοι μετά από το κυνηγητό από τις δυνάμεις ασφαλείας πριν από την ημέρα του Αραφάτ. Ήταν εξαντλημένοι», είπε ένας Άραβας διπλωμάτης την Πέμπτη σχετικά με τις ημερήσιες προσευχές που έγιναν το Σάββατο και σημάδεψαν την κορύφωση του Χατζ.

Προσκυνητές στη Μέκκα
Προσκυνητές στη Μέκκα AP

Τι είναι το Χατζ

Το Χατζ (Hajj) είναι το ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας, στη Σαουδική Αραβία. Είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, δηλαδή τις βασικές πρακτικές που κάθε μουσουλμάνος πρέπει να εκπληρώσει. Οι άλλοι τέσσερις πυλώνες είναι η πίστη (σαχάντα), η προσευχή (σαλάτ), η ελεημοσύνη (ζακάτ) και η νηστεία κατά τον μήνα του Ραμαζανιού (σαούμ).

Το Χατζ, το οποίο καθορίζεται χρονικά από το ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο, έπεσε φέτος κατά την καλοκαιρινή περίοδο στη Σαουδική Αραβία, όπου οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

Το Χατζ πραγματοποιείται κατά τον ισλαμικό μήνα Ντουλ Χίτζα, και συγκεκριμένα τις πρώτες δέκα ημέρες αυτού του μήνα. Η κορύφωση του προσκυνήματος γίνεται την 9η ημέρα του μήνα, γνωστή ως Ημέρα του Αραφάτ, κατά την οποία οι προσκυνητές συγκεντρώνονται στο Όρος Αραφάτ για προσευχή και μετάνοια.

Όλοι οι μουσουλμάνοι που έχουν την οικονομική και σωματική δυνατότητα πρέπει να κάνουν το Χατζ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια του Χατζ, οι προσκυνητές εκτελούν διάφορες τελετουργίες, όπως το περπάτημα γύρω από το Κάαμπα, τον ιερότερο χώρο του Ισλάμ, επτά φορές, το περπάτημα μεταξύ των λόφων Σάφα και Μάρουα, και το ρίξιμο λίθων σε τρεις κολόνες που συμβολίζουν τον διάβολο.

Αποτελεί μια βαθιά πνευματική εμπειρία που ενισχύει την πίστη και την αδελφοσύνη μεταξύ των μουσουλμάνων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την κοινωνική τάξη ή την οικονομική τους κατάσταση.

Προσκυνητές στη Μέκκα
Προσκυνητές στη Μέκκα AP

Ανεβάζουν τον απολογισμό των νεκρών οι χώρες που έχουν στείλει προσκυνητές

Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αιγύπτιων προσκυνητών ήταν η ζέστη, η οποία προκάλεσε επιπλοκές που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα προβλήματα. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επισκέπτονταν νοσοκομεία για να συλλέξουν πληροφορίες και να βοηθήσουν τους Αιγύπτιους προσκυνητές να λάβουν ιατρική περίθαλψη, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη σε μια δήλωση.

Πακιστάν και Ινδονησία επιβεβαίωσαν επίσης περισσότερους θανάτους την Πέμπτη. Από τους περίπου 150.000 προσκυνητές, το Πακιστάν είχε καταγράψει μέχρι στιγμής 58 θανάτους, είπε ένας διπλωμάτης. «Νομίζω ότι δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων και των καιρικών συνθηκών, αυτό είναι φυσικό», είπε ο διπλωμάτης.

Η Ινδονησία, η οποία είχε περίπου 240.000 προσκυνητές, αύξησε τον αριθμό των νεκρών της στους 183, σύμφωνα με το Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, σε σύγκριση με τους 313 θανάτους που καταγράφηκαν πέρυσι.

Θάνατοι έχουν επίσης επιβεβαιωθεί από τη Μαλαισία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Ιράν, τη Σενεγάλη, την Τυνησία, το Σουδάν και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αρχές δεν έχουν καθορίσει την αιτία.

Φίλοι και συγγενείς αναζητούν τους αγνοούμενους προσκυνητές, επισκέπτονται νοσοκομεία και εκλιπαρούν διαδικτυακά για νέα, φοβούμενοι τα χειρότερα.

Δύο διπλωμάτες ανέφεραν την Πέμπτη ότι οι σαουδαραβικές αρχές είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ταφής των νεκρών προσκυνητών, καθαρίζοντας τα σώματα, τυλίγοντάς τα σε λευκό ύφασμα ταφής και μεταφέροντάς τα για ταφή. «Η ταφή γίνεται από τις σαουδαραβικές αρχές. Έχουν το δικό τους σύστημα και απλώς το ακολουθούμε», είπε ένας διπλωμάτης, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα του προσπαθεί να ενημερώσει τους αγαπημένους των νεκρών όσο καλύτερα μπορεί.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει παράσχει πληροφορίες σχετικά με τους θανάτους, αν και ανέφερε περισσότερα από 2.700 κρούσματα «εξάντλησης από τη ζέστη» μόνο την Κυριακή.

Πέρυσι, διάφορες χώρες ανέφεραν περισσότερους από 300 θανάτους κατά τη διάρκεια του Χατζ, κυρίως Ινδονήσιους.

Η χρονική περίοδος του Χατζ μετακινείται περίπου 11 ημέρες κάθε χρόνο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, πράγμα που σημαίνει ότι του χρόνου θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα τον Ιούνιο, πιθανόν σε πιο δροσερές συνθήκες.

Μια μελέτη του 2019 από το περιοδικό Geophysical Research Letters ανέφερε ότι λόγω της κλιματικής κρίσης, η θερμική καταπόνηση για τους προσκυνητές του Χατζ θα υπερβεί το «όριο ακραίου κινδύνου» από το 2047 έως το 2052 και από το 2079 έως το 2086, «με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση καθώς προχωρά ο αιώνας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα