Μενέντεζ: “Καρατομείται” από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων μετά το βαρύ κατηγορητήριο

Διαβάζεται σε 4'
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Associated Press

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά στον «φιλέλληνα» γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.

Αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων o Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, εν μέσω κατηγοριών πως ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, αναφέροντας ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη.

Διευκρίνισε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα».

Αρνείται τις κατηγορίες ο Μενέντεζ

Σημειώνεται πως ο 69χρονος πολιτικός απορρίπτει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του για υπόθεση διαφθοράς/δωροληψίας, κάνοντας λόγο για «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης» που έχουν εξαπολύσει εναντίον του όσοι θέλουν να τον «φιμώσουν» και να «σκάψουν τον πολιτικό του τάφο».

Ο γερουσιαστής υποστήριξε ότι «για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου. Εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου».

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει γερουσιαστής και να υπηρετεί τη χώρα με εντιμότητα. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν» πρόσθεσε και κατέληξε:

«Έχω σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού. Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

Ράβδοι χρυσού, μετρητά και πολυτελές αυτοκίνητο

Σύμφωνα με το AP, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, παρείχε ευαίσθητες και μη δημόσιες πληροφορίες της αμερικανικής κυβέρνησης σε αιγυπτιακούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και έλαβε μέτρα για να βοηθήσει κρυφά την Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής επιστολής-φάντασμα για λογαριασμό της Αιγύπτου, με την οποία πίεζε άλλους γερουσιαστές να άρουν την αναστολή χορήγησης βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα.

Όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, σε έρευνα στο σπίτι του ζεύγους βρέθηκαν 100.000 δολάρια σε ράβδους χρυσού και 480.000 δολάρια σε μετρητά, ένα πολυτελές αυτοκίνητο και χρήματα για την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου από τρεις Αιγύπτιους επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα εξυπηρετήσεις, που είχαν στόχο τον πλουτισμό τους.

Ράβδοι χρυσού στην κατοχή του Μενέντεζ
Ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν στην κατοχή του Μενέντεζ (U.S. Attorney's Office via AP)
Χρήματα στην κατοχή του Μενέντεζ
Χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του Μπομπ Μενέντεζ (U.S. Attorney's Office via AP)
Χρήματα που βρέθηκαν μετά την έρευνα στον Μενέντεζ
Χρήματα που βρέθηκαν μετά την έρευνα στον Μενέντεζ Associated Press

Στο δικαστήριο στις 27 Σεπτεμβρίου

Σημειώνεται πως ο Μενέντεζ και η σύζυγός του, Ναντίν, με την οποία είναι παντρεμένος από το 2020, πρόκειται να εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Ο 69χρονος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Γερουσία στις εκλογές του 2024, ωστόσο μια έρευνα σε βάρος του θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια των Δημοκρατικών να διευρύνουν την ισχνή πλειοψηφία (51-49) που διαθέτουν σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα