Μέρκελ για προσφυγικό: Να αποκατασταθεί η νομιμότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Στη λειτουργία των των «Hotspots» στην Ελλάδα και στην Ιταλία και την συνεργασία με την Τουρκία αναφέρθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε. "Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, λέμε στην Τουρκία τι δεν θεωρούμε σωστό και μετά λέμε, ‘πρόσεξε, οι πρόσφυγες από την Συρία είναι δική σας υπόθεση'. Αυτό δεν γίνεται", τόνισε
- 13 Νοεμβρίου 2015 21:47
«Πρέπει να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να μην κυριαρχούν οι διακινητές μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας – η κατάσταση δεν μας τιμά», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναδεικνύοντας ως βασικές προτεραιότητες στο προσφυγικό την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την λειτουργία των «Hotspots» στην Ελλάδα και στην Ιταλία και την συνεργασία με την Τουρκία. Σημείωσε δε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί και πρέπει να διορθωθεί.
«Το πρόβλημα μπορούμε να το λύσουμε μόνο αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της φυγής των ανθρώπων από τη χώρα τους. Αυτή είναι η προσέγγισή μου (…) Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια, προκειμένου να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων και προκειμένου να κάνουμε την παρανομία νομιμότητα. Διότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι τρομακτικές και επικίνδυνες σκηνές και όλοι ενδιαφερόμαστε να αποκαταστήσουμε την νομιμότητα και να μην κυριαρχούν οι διακινητές μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Αυτό δεν μας τιμά», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ΖDF, με θέμα την προσφυγική κρίση.
“Ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί”
Ερωτώμενη αν ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί πια στην πράξη, η Καγκελάριος σημείωσε: «Συνολικά το σύστημα του Κανονισμού του Δουβλίνου, όπως θα έπρεπε να λειτουργεί, ξεκινώντας από την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ότι η κατάσταση εκεί είναι τόσο κακή ώστε δεν μπορούμε να υποδεχτούμε πρόσφυγες ή να επαναπροωθήσουμε στην Ελλάδα, όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός συστήματος το οποίο δεν λειτουργεί» και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. «Πρέπει να βρούμε τις σωστές απαντήσεις και αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, σε μια κατανομή των βαρών και με την Τουρκία και σε αυτό πρέπει να εργαστούμε.
Θέλω από τη μια πλευρά να διατηρήσω την ελευθερία κίνησης στην Ευρώπη – αυτό είναι η Συνθήκη του Σένγκεν -, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι φυλάσσονται τα εσωτερικά σύνορα και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων προϋποθέτει μια συνεργασία με την Τουρκία», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι η ίδια η Τουρκία φιλοξενεί εδώ και χρόνια πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και θεωρεί ότι δεν μοιράζεται κανείς αυτό το βάρος μαζί της και ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια καλύτερη κατανομή των βαρών. «Σήμερα έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από τέσσερις εβδομάδες. Έχουμε μια ατζέντα μετανάστευσης ΕΕ-Τουρκίας, όπου η διαπραγμάτευση έχει προχωρήσει ήδη πολύ. Θα έχουμε τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου ένα συμβούλιο ΕΕ-Τουρκίας, στο οποίο θα συζητήσουμε το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Τουρκία προκειμένου να συμβάλουμε ώστε να έρχονται όσο το δυνατόν λιγότεροι παρανόμως στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος και έκανε λόγο για ενδεχόμενη συμφωνία με συγκεκριμένους αριθμούς, μέσω της οποίας, όπως είπε, θα μπορούσε να διαμορφωθεί νόμιμη μετανάστευση. «Αυτό περιμένει και η Τουρκία από εμάς – λέει, ‘δεν μπορείτε να βρίσκεστε στην είσοδο και να προσποιείστε ότι δεν έχετε καμία σχέση με την διαμάχη στην Συρία, έναν τεράστιο και δραματικό εμφύλιο πόλεμο’», τόνισε.
“Ανοιχτή η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ”
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στην ‘Αγκυρα, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και επανέλαβε ότι για το Βερολίνο η διαδικασία είναι ανοιχτή. «Λέω πάντα ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Όταν έγινα Καγκελάριος, αυτή η διαδικασία είχε ήδη ξεκινήσει. Τώρα το θέμα είναι το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Αυτό είναι μέρος της ενταξιακής διαδικασίας και πράγματι το θέμα είναι και η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας – αυτό είναι μια επιθυμία της Τουρκίας – και για μια γρηγορότερη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής. Έχουμε ήδη μια συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, αλλά για ανθρώπους από τρίτες χώρες θα τεθεί σε ισχύ μόλις το 2017 και, εάν προσχωρήσουμε στην απελευθέρωση της βίζας νωρίτερα, θα τεθεί σε ισχύ και αυτή η συμφωνία γρηγορότερα», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι η Τουρκία θα λάβει και οικονομική βοήθεια, π.χ. στο θέμα των σχολείων για τα παιδιά από την Συρία. «Σε αυτό θα βοηθήσει η ΕΕ και το βρίσκω δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.
«Είναι τώρα στο χέρι του Ερντογάν η κάνουλα των προσφύγων και μπορεί να την ανοιγοκλείνει;», ερωτήθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, για να παραδεχτεί ότι «κατά κάποιο τρόπο υπάρχουν εξαρτήσεις, αυτό είναι σαφές, αν θέλουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» και να διευκρινίσει: «Αλλά δεν είναι στο χέρι του να μας οδηγήσει σε πράγματα που δεν θέλουμε. Είναι απόλυτα στο χέρι μας να πούμε τις θέσεις μας και μετά θα διαπραγματευτούμε – έτσι είναι και μέσα στην ΕΕ», εξήγησε η Καγκελάριος και ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα την έλλειψη δέσμευσης για μια πραγματικά δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα ως «την μεγαλύτερη απογοήτευσή της» τους τελευταίους δύο μήνες.
“Δεν θα ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας”
«Αυτό είναι το επόμενο πρόβλημα. Ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα να κατανείμουμε 160.000 άτομα και ελπίζω τα Hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία να είναι σύντομα έτοιμα ώστε να μην μπορούμε να κατανείμουμε μόνο 100, αλλά και πραγματικά μεγαλύτερους αριθμούς», δήλωσε, ενώ επιχείρησε να καθησυχάσει το ακροατήριό της, διαβεβαιώνοντας ότι μπορεί πάντα να βρίσκεται κανείς σε εξαρτήσεις, «αλλά θα είναι μια διαδικασία ‘χέρι με χέρι’, δηλαδή, μιλάμε με την Τουρκία και βεβαίως δεν θα εκταμιεύσουμε την πρώτη μέρα όλα τα χρήματα και δεν θα ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις, αλλά θα διαμορφώσουμε μια διαδικασία εμπιστοσύνης».
«Επιθυμώ να υπάρξει μια ειρηνική διαδικασία με τους Κούρδους και δεν είμαι σύμφωνη με όλα, όπως αναφέρει και η Έκθεση Προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, σε ό,τι αφορά και τις εξελίξεις στην ελευθερία του Τύπου. Πρόκειται όμως για έναν εταίρο και για την από κοινού με έναν εταίρο εργασία πάνω σε ένα πρόβλημα. Η Τουρκία έχει προσφέρει αυτονοήτως, εδώ και χρόνια, φιλοξενία, όπως την αποκαλεί η ίδια, σε δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία. Είναι ανοιχτή για τους πρόσφυγες και θεωρώ αυτονόητο ότι η Ευρώπη ως μια πλούσια ήπειρος με 500 εκατομμύρια κατοίκους θα συμμετάσχει σε αυτό. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, λέμε στην Τουρκία τι δεν θεωρούμε σωστό και μετά λέμε, ‘πρόσεξε, οι πρόσφυγες από την Συρία είναι δική σας υπόθεση’. Αυτό δεν γίνεται», κατέληξε η κυρία Μέρκελ.
“Η καγκελάριος και η κυβέρνηση έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο”
«Η καγκελάριος και η κυβέρνηση έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και, ερωτώμενη αν σκοπεύει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στο κόμμα της, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για το όραμά της. «Για αυτή την κοινοβουλευτική θητεία, είμαι στην διάθεση των ψηφοφόρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κληθείσα να σχολιάσει την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το προσφυγικό περί «χιονοστιβάδας» που μπορεί να προκληθεί από έναν απρόσεκτο σκιέρ, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια κλάση από μόνος του» και περιορίστηκε να πει ότι δεν βλέπουν όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Υποστήριξε δε ότι και με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ υπάρχει μεγάλη ταύτιση απόψεων. «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά», δήλωσε και επανέλαβε: «Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».