Μέρκελ: Συζήτησε με Ερντογάν μεταναστευτικό και οικονομία
Η καγκελάριος της Γερμανίας στάθηκε στο θέμα του προσφυγικού και της οικονομίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.
- 24 Ιανουαρίου 2020 21:44
Η κατάσταση στην Συρία και στην Λιβύη, το προσφυγικό και οι οικονομικές σχέσεις αποτέλεσαν τα βασικά σημεία των συνομιλιών της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Αναφερόμενη στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η κυρία Μέρκελ έκανε κατ΄επανάληψη λόγο για συμφωνία σε 55 σημεία, για να την διορθώσει ο κ. Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι ο Στρατάρχης Χάφταρ δεν έχει υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης. «Νομίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση, δεν έχει υπογράψει κάτι», επανήλθε η Καγκελάριος διευκρινίζοντας ότι ο Στρατάρχης συμφώνησε στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και για τον σχηματισμό επιτροπής 5+5, η οποία θα την προωθήσει.
Αναφερόμενη στο προσφυγικό η γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» την συνεισφορά της Τουρκίας, ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να δώσει απευθείας οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, για τους 400.000 νέους πρόσφυγες στην βόρεια Συρία. «Μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε για αυτή την ανθρωπιστική δράση γερμανικά κεφάλαια», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα από κοινού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Εάν εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα διατεθούν γερμανικά κεφάλαια για την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Τουρκία. «Όλες οι μετακινήσεις στην ζώνη ασφαλείας θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστούν με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ.
Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στους γερμανούς πολίτες οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται σήμερα για 74 άτομα, όταν τον περασμένο Αύγουστο κρατούνταν 38. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τον συνομιλητή της να δοθούν διαπιστεύσεις σε γερμανούς ανταποκριτές που εργάζονταν στην Τουρκία. Το προηγούμενο έτος οι τουρκικές αρχές απέρριψαν τέτοια αιτήματα, αφαιρώντας παράλληλα και την άδεια εργασίας και παραμονής των δημοσιογράφων. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απέρριψε την υπόθεση ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος των γερμανών δημοσιογράφων και παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Η ευαισθησία μου στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου είναι γνωστή», είπε χαρακτηριστικά.