Μεσανατολικό: Η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός
Γαλλία, Αίγυπτος και Ιορδανία ζητούν παρέμβαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Η ΕΕ, χωρίς την Ουγγαρία, ζητεί εκεχειρία.
- 19 Μαΐου 2021 03:17
Η Γαλλία υπέβαλε το βράδυ της Τρίτης (18/05) στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε το Ελιζέ.
Οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα, ενώ χθες χτυπήθηκε το μοναδικό εργαστήριο για τεστ covid-19 της Γάζας. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 61 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ πάνω από 1,500 είναι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι. Από την άλλη πλευρά 12 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 2 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 300.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια συνάντησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του αιγυπτίου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και – μέσω βιντεοσύνδεσης – του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Το Παρίσι αποφάσισε έτσι να καταθέσει το σχέδιο απόφασης αυτό, σε συντονισμό με τους εταίρους του, προστίθεται στο κείμενο των υπηρεσιών του κ. Μακρόν.
Η Γαλλία, η οποία καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου. Ο κ. Μακρόν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και αποφάσισαν χθες Τρίτη να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συζήτησε επίσης με τον τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ.
Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε, ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο Γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.
Στα τέλη του 2017, είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μετά την αναγνώριση της ιερής πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ πρόβαλαν το βέτο τους στο σχέδιο, που ακολούθως τέθηκε σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση η οποία, παρά τις αμερικανικές απειλές, ενέκρινε το – κυρίως συμβολικής αξίας – κείμενο με ευρεία πλειοψηφία.
ΗΠΑ: “Δεν σιωπούμε, ούτε κι εσείς”
Νωρίτερα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι μια δημόσια δήλωση του ΣΑ δεν θα βοηθήσει στον κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
«Δεν σιωπούμε, ούτε κι εσείς», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ στην τρίτη κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση του 15μελούς σώματος με θέμα τη βία που μαίνεται στην περιοχή, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών με γνώση των δηλώσεων της.
«Εστιάζουμε και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις εντατικές διπλωματικές επαφές για να τερματιστεί αυτή η βία», είπε η Αμερικανίδα πρεσβευτής. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.
Η ΕΕ, χωρίς την Ουγγαρία, ζητεί εκεχειρία
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε χθες τον “άμεσο τερματισμό κάθε βίας και την κατάπαυση του πυρός” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, δήλωση που υποστηρίχτηκε από 26 από τα 27 κράτη μέλη, όχι όμως από την Ουγγαρία.
“Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα”, δήλωσε ο Μπορέλ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ένα σημείο διέλευσης προς τη Γάζα, που προοριζόταν για μια πρώτη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, άνοιξε για μερικές ώρες σήμερα στο Κερέμ Σαλόμ, αλλά έκλεισε ξανά από το Ισραήλ μετά τις ρίψεις παλαιστινιακών οβίδων. Ωστόσο, ο ΟΗΕ έκρινε αυτό το σημείο διέλευσης “απαραίτητο έπειτα από εννέα ημέρες κρίσης”.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκρινε “απαράδεκτο” τον “μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών” στη σύγκρουση.
Από την αρχή των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου, 213 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 61 παιδιά και περισσότεροι από 1.440 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παλαιστινιακό απολογισμό.
Στο Ισραήλ, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί και 294 τραυματίστηκαν μετά τις ρίψεις πυραύλων.
“Καταδικάζουμε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (…), αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, υπογράμμισε ο Μπορέλ.
Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η ασφάλεια των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών “απαιτεί μια πραγματική πολιτική λύση”. Ακόμα κι αν η προτεραιότητα είναι να ο τερματισμός της βίας, ο Μπορέλ δηλώνει ότι θα χρειαστεί μετά να “αποκατασταθεί ένας πολιτικός ορίζοντας”.
Ο Μπορέλ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απουσία της στήριξης της Ουγγαρίας στην ευρωπαϊκή θέση, η οποία έγινε δεκτή από τα άλλα κράτη μέλη.
“Θα ήθελα όλοι να εκφράσουν τη συμφωνία τους με τη γενική κατεύθυνση της συζήτησης. Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να συμφωνεί με αυτό που έχει γραφτεί”, δήλωσε.
Για τη Βουδαπέστη, οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη σύγκρουση είναι “μεροληπτικές και μη ισορροπημένες”.
“Υπάρχει ανάγκη η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στους δημοσιογράφους λίγο πριν πάρει τον λόγο ο Μπορέλ. “Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Η στάση αναμονής δεν είναι επιλογή. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μέσω της συγκλίνουσας πίεσης την παύση των εχθροπραξιών το ταχύτερο δυνατό. Η ΕΕ πρέπει να το πει, πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της”, πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις