Μέση Ανατολή: 17 χώρες ζητούν να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ κρατάει ένα πλακάτ που γράφει "All Eyes on Rafah"
Φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ κρατάει ένα πλακάτ που γράφει "All Eyes on Rafah" (AP Photo/Bilal Hussein, File)

Οι ΗΠΑ και 16 ακόμα χώρες ζητούν με κοινή δήλωσή τους από Ισραήλ και Χαμάς να υπογράψουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Τι αναφέρουν.

“Ήρθε η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος” αναφέρουν οι ΗΠΑ και άλλες 16 χώρες με κοινή δήλωσή τους απευθυνόμενοι σε Ισραήλ και Χαμάς.

Όπως αναφέρει το CNN, που έχει στη διάθεσή του την εν λόγω δήλωση, οι υπογράφουσες χώρες καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, σημειώνοντας πως το σχέδιο εκεχειρίας που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την προηγούμενη εβδομάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα “σημείο εκκίνησης”.

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλούμε τη Χαμάς να κλείσει αυτή τη συμφωνία, με την οποία το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει, και να ξεκινήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των πολιτών μας”, αναφέρει η ανακοίνωση. “Σε αυτή την αποφασιστική στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ καθώς και της Χαμάς να κάνουν όποιους τελικούς συμβιβασμούς είναι απαραίτητοι για να κλείσει αυτή η συμφωνία και να ανακουφιστούν οι οικογένειες των ομήρων μας, καθώς και όσοι βρίσκονται και στις δύο πλευρές αυτής της τρομερής σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του άμαχου πληθυσμού“.

Ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα, στη Γάζα
Ισραηλινή επιδρομή στη Ράφα, στη Γάζα AP Photo/Fatima Shbair

Η εν λόγω κοινή δήλωση αποτελεί ένα ακόμα μέσο πίεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν να μεσολαβήσει ώστε Ισραήλ και Χαμάς να προχωρήσουν και να υπογράψουν τη συμφωνία εκεχειρίας, επισημαίνει το CNN.

Οι χώρες που υπογράφουν τη δήλωση: ΗΠΑ, Αργεντινή, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κολομβία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο. Πολίτες των παραπάνω χωρών βρίσκονται όμηροι της Χαμάς.

 

Αίγυπτος: “Θετικές ενδείξεις” από τη Χαμάς για μια ενδεχόμενη εκεχειρία

Η Αίγυπτος έχει λάβει “θετικές ενδείξεις” από τη Χαμάς σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Al-Qahera News, ένα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

“Η Χαμάς θα παρουσιάσει την απάντησή της για την πρόταση εκεχειρίας τις ερχόμενες ημέρες”, διευκρινίζει η πηγή αυτή, καθώς η Αίγυπτος μεσολαβεί μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ προκειμένουν να γίνει αποδεκτή η πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός που αποκάλυψε ο Μπάιντεν τις προηγούμενες ημέρες.

“Τα στελέχη της Χαμάς μας ενημέρωσαν ότι εξετάζουν σοβαρά και θετικά την πρόταση εκεχειρίας”, λέγοντας πως η Αίγυπτος έχει λάβει “θετικές ενδείξεις από τη Χαμάς δηλώνοντας την επιθυμία της για κατάπαυση του πυρός”. Άλλωστε οι ηγέτες της Χαμάς προσκλήθηκαν να μεταβούν στο Κάιρο “προκειμένου να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την παρούσα κατάσταση”, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Οι τρεις φάσεις της πρότασης εκεχειρίας

Η πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, θα περιλαμβάνει πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων (συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών), την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων.

Αίγυπτος συμφωνία Χαμάς
Καπνός κοντά στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας AP

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, οι πολίτες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων. Περίπου 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδίδονται στη Γάζα κάθε μέρα και η βοήθεια θα διανέμεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματεύονταν “τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών”, δήλωσε ο Μπάιντεν. Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτιών, και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα. Εφόσον η Χαμάς τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει – σύμφωνα με την σραηλινή πρόταση – οριστική παύση των εχθροπραξιών.

Η τρίτη και τελική φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, και τα λείψανα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα