Μέση Ανατολή: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Χαμάς, σε limbo όμηροι και πολίτες

Διαβάζεται σε 7'
Ηλικιωμένος Παλαιστίνιος φεύγει από τη Χαν Γιουνίς μετά τις ισραηλινές στρατιωτικές εντολές εκκένωσης
Ηλικιωμένος Παλαιστίνιος φεύγει από τη Χαν Γιουνίς μετά τις ισραηλινές στρατιωτικές εντολές εκκένωσης 2024 Abdel Kareem Hana/AP Photo

Η Χαμάς καλεί να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ επιμένοντας πως δεν βλέπει καμιά ανάγκη να καταρτιστεί νέα πρόταση για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Σε ένα αέναο πινγκ πονγκ ευθυνών επιδίδονται Χαμάς και Νετανιάχου, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για το παρατεινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πάντως εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας επέτρεψε να εμβολιαστούν σχεδόν 200.000 παιδιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αφότου ανακοινώθηκε, το Σαββατοκύριακο, ο εντοπισμός των πτωμάτων έξι ομήρων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Νετανιάχου πιέζεται από πολλές πλευρές να κλείσει συμφωνία εκεχειρίας, ώστε να απελευθερωθούν οι κάπου 64 όμηροι που απομένουν στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Σκοπός είναι η κατάπαυση του πυρός να επιτρέψει τα μέρη να κινηθούν προς τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, ο οποίος το Σάββατο θα συμπληρώσει 11 μήνες.

Η Χαμάς τ’ απέρριψε όλα“, αντέτεινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός χθες, Τετάρτη (04/09) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Προσπαθούμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις (αλλά) αυτοί (η Χαμάς) αρνούνται, (λένε πως) δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε”, πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την πλευρά του, επανέλαβε με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να καταρτιστεί και να υποβληθεί νέα πρόταση για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας να ασκηθεί πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να δεχτεί να τεθεί σε εφαρμογή πρόταση που είχε παρουσιαστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου και η ίδια ανακοίνωσε πως αποδέχεται τη 2η Ιουλίου.

Δεν έχουμε ανάγκη νέες προτάσεις“, τόνισε σήμερα η Χαμάς μέσω Telegram, προσθέτοντας πως ο κ. Νετανιάχου “χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για να παρατείνει την επίθεση εναντίον του λαού μας”.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να παρουσιάσει νέα πρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Όμως η Χαμάς επέμεινε στο κείμενο πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει να εκμηδενίσει τις πιθανότητες συμφωνίας επιμένοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν θα αποσυρθούν από τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στα κλειστά σύνορα της νότιας Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Τι ζητάνε οι δύο πλευρές

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θέλει οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να διατηρήσουν τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενή ουδέτερη ζώνη κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για όσο κρίνεται απαραίτητο. Κατ’ αυτόν έτσι θα εμποδιστεί η Χαμάς να φέρνει όπλα στον παλαιστινιακό θύλακο ή να μεταφέρει ομήρους ή μαχητές της στην Αίγυπτο μέσω υπόγειων σηράγγων.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απαιτεί την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή. Για τη Χαμάς, η εμμονή του κ. Νετανιάχου το Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόσχημα για να εμποδιστεί “η εξασφάλιση συμφωνίας”.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως πιστεύει ότι υπάρχουν “τρόποι να επιλυθεί” το ζήτημα, καλώντας τα μέρη να δείξουν ευελιξία και να κάνουν τις αναγκαίες υποχωρήσεις.

“Περιμένουμε απλά οι όμηροι να επιστρέψουν ζωντανοί και όχι σε φέρετρα”, δήλωσε η Ανέτ Κιντρόν, από το κιμπούτς Μπεερί, η οποία συμμετείχε στο Τελ Αβίβ σε μια από τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη χώρα τους με κεντρικό αίτημα να κλειστεί συμφωνία.

Διαδηλώτρια φωνάζει για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων
Διαδηλώτρια φωνάζει για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων 2024 Leo Correa/AP Photo

Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου τονίζει πως ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας κάθε άλλο παρά είναι το μοναδικό πρόβλημα.

Για παράδειγμα ο αριθμός των παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ που θα αποφυλακιστούν σε αντάλλαγμα για κάθε ισραηλινό όμηρο που θα αφήνεται ελεύθερος, ή το ενδεχόμενο ισραηλινού βέτο σε κάποιες περιπτώσεις, επίσης “δεν έχουν επιλυθεί”.

Το Κατάρ, εμιράτο που μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ μεσολαβεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, έκρινε προχθές Τρίτη ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ισραήλ “παραποιεί τα γεγονότα”, προσθέτοντας πως αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο θα οδηγήσει “στον τερματισμό των ειρηνευτικών προσπαθειών”.

Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν στον θύλακο, πλην όμως 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.861 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Κατά τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, πάνω από το 90% των κτιρίων μοιάζει να
“καταστράφηκε η υπέστη σοβαρές ζημιές” από τον ισραηλινό στρατό, όπως και το 59% των αγροτικών καλλιεργειών, από τον Οκτώβριο του 2023 ως τον Μάιο του 2024 στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος ζώνης πλάτους 1 ως 1,8 χλμ., η οποία ξεκινά από το τείχος που τη χωρίζει από το ισραηλινό έδαφος. Σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη.

Για τη ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να αρχίσει να διενεργείται διεθνής έρευνα για “εγκλήματα πολέμου” από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ για την “αδικαιολόγητη” καταστροφή ολόκληρων συνοικιών της Λωρίδας της Γάζας.

Τον Αύγουστο, τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν πως χονδρικά τα δυο τρίτα των κτιρίων στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί ζημιές από την 7η Οκτωβρίου.

“Παρά τις κακές συνθήκες” στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε χθες πως μπόρεσε να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας σε περίπου 187.000 παιδιά στο κεντρικό τμήμα της.

Εκτοπισμένα παιδιά στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας
Εκτοπισμένα παιδιά στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας 2024 Abdel Kareem Hana/AP Photo

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος πολιομυελίτιδας στη Γάζας έπειτα από 25 χρόνια, άρχισε την Κυριακή εκστρατεία ανοσοποίησης, με τους πρώτους εμβολιασμούς να γίνονται το Σάββατο, χάρη σε ανθρωπιστικές παύσεις των εχθροπραξιών.

Ο ΠΟΥ αναμένεται να αρχίσει σήμερα εμβολιασμούς στο νότιο τμήμα του θυλάκου, όπου θέλει να ανοσοποιηθούν 340.000 παιδιά σε τέσσερις ημέρες. Κατόπιν, από την 9η ως την 11η Σεπτεμβρίου, το εγχείρημα θα μεταφερθεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ στην Τούμπας, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν “αντιτρομοκρατικές” επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας από την 18η Αυγούστου, “πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε επίθεση εναντίον οχήματος”, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του μέσω Telegram ότι διεξήγαγε “τρία στοχευμένα πλήγματα εναντίον οπλισμένων τρομοκρατών που ήγειραν απειλή” για μέλη του.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ έκρινε χθες πως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί όλη η δύναμη του στρατού του εναντίον των παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Εξήγησε πως ενέκρινε το να εξαπολύονται βομβαρδισμοί “όπου είναι απαραίτητο, κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται να τίθενται σε κίνδυνο στρατιώτες”.

Σχεδόν 40 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 140 έχουν τραυματιστεί αφότου άρχισε η επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα