Μέση Ανατολή: Ανησυχητική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Διαβάζεται σε 2'
Επίθεση Λιβάνου στο Ισραήλ (Φωτογραφία αρχείου)
Επίθεση Λιβάνου στο Ισραήλ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Ariel Schalit

Ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Υποστηριζόμενοι από την αεροπορία Ισραηλινοί στρατιώτες διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στην πόλη της Γάζας ωθώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν για να γλιτώσουν.

Στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου συνεχίστηκαν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς, εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού, αλλά και οι επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον στόχων στον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων μαχητών της.

Η ευρεία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι φόβοι εξάπλωσης της σύγκρουσης στον Λίβανο εντάθηκαν μετά την κλιμάκωση της βίας στα σύνορα με το Ισραήλ και τις απειλές που εκτόξευσαν και οι δύο πλευρές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε επιχείρηση στη Σουζάιγια, στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, έπειτα από πληροφορίες για την «παρουσία τρομοκρατών και τρομοκρατικών υποδομών» στον τομέα. Στρατιώτες εισήλθαν στη συνοικία και στρατιωτικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν «δεκάδες τρομοκρατικές θέσεις της Χαμάς».

Στήλες καπνού υψώθηκαν πάνω από τη Σουζάιγια έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα και τις ρίψεις όλμων, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Πέμπτη, με πυρά πυροβολικού και ελικοπτέρων, καθώς και συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και μαχητών. Η Πολιτική Προστασία και αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν «πολλοί νεκροί».

«Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι» έφυγαν από την περιοχή, επεσήμανε η Πολιτική Προστασία έπειτα από έκκληση του στρατού να απομακρυνθούν οι κάτοικοι και την ώρα που κανένα μέρος στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ασφαλές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αρκετά! Έχουμε καταστραφεί. Χάσαμε τα παιδιά μας και τα σπίτια μας και συνεχίζουμε να φεύγουμε από το ένα μέρος στο άλλο», κατήγγειλε μια Παλαιστίνια που έφευγε από τη συνοικία.

Το Ισραήλ στοχοθέτησε και άλλες περιοχές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας «εξουδετερώνοντας δεκάδες τρομοκράτες που κρύβονταν σε σχολεία της Unrwa», της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, διευκρίνισε ο στρατός.

Στην κεντρική Γάζα ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι – ανάμεσά τους ένα τρίχρονο κορίτσι— σκοτώθηκαν στην Ντέιρ αλ Μπάλα και πυρά πυροβολικού ακούστηκαν στη Νουσεϊράτ. Στον νότο το ισραηλινό πυροβολικό στοχοθέτησε τη Χαν Γιούνες και τη Ράφα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα