Μέση Ανατολή: Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Υεμένη

Διαβάζεται σε 5'
Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη
Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη Associated Press

Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή, μετά το χτύπημα του Ισραήλ στην Υεμένη σε αντίποινα χτυπήματος των Χούθι στο Τελ Αβίβ.

«Κόκκινο» χτυπά για ακόμη μια φορά η ένταση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που το δράμα της Γάζας είναι σε πλήρη εξέλιξη και λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο. Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε για πρώτη φορά απευθείας αεροπορική επιδρομή κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, μία ημέρα μετά την επίθεση των τελευταίων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ, όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Όπως ανακοίνωσαν οι Χούθι, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε λιμάνι της Υεμένης.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν «στρατιωτικούς στόχους του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι» στην περιοχή του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης το Σάββατο, σε μια ενέργεια που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε άμεση απάντηση στον θάνατο ενός 50χρονου Ισραηλινού σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι στο Τελ Αβίβ.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ πλήττει το έδαφος της Υεμένης, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη
Ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη Associated Press

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah TV των Χούθι μετέδωσε ότι τα πλήγματα είχαν στόχο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο λιμάνι στη δυτική ακτή της Υεμένης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 87, οι περισσότεροι με «σοβαρά εγκαύματα».

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, δήλωσε ότι τα πλήγματα έπληξαν επίσης πολιτικούς στόχους και έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. Ο ίδιος έκανε λόγο, δε, για «βάναυση ισραηλινή επίθεση» με στόχο να αυξήσει τα «δεινά του λαού της Υεμένης» και να πιέσει την οργάνωση να σταματήσει την υποστήριξή της στη Γάζα.

Σημειώνεται πως, το συγκεκριμένο λιμάνι αποτελεί βασικό σημείο εισόδου για καύσιμα και αγαθά σε περιοχής της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και τώρα εκφράζονται φόβοι πως, αν συνεχιστούν τα χτυπήματα, η ήδη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Υεμένη θα επιδεινωθεί.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Γέχια Σαρί, υποσχέθηκε να απαντήσει στο χτύπημα, λέγοντας ότι οι Χούθι δεν θα διστάσουν να πλήξουν τους «ζωτικούς στόχους» του Ισραήλ, και προειδοποίησε ότι το Τελ Αβίβ -που φιλοξενεί δεκάδες διπλωματικές αποστολές- εξακολουθεί να μην είναι ασφαλές. «Έχουμε προετοιμαστεί για έναν μακρύ πόλεμο με αυτόν τον εχθρό, μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να αρθεί ο αποκλεισμός του παλαιστινιακού λαού».

«Δεν είναι ένα αθώο λιμάνι»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε σε δήλωσή του, το Σάββατο, ότι η Χοντέιντα «δεν είναι ένα αθώο λιμάνι».

«Χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς, χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εισόδου για θανατηφόρα όπλα που προμηθεύει το Ιράν στους Χούθι» είπε Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι η Χοντάιντα χρησιμοποιήθηκε επίσης για επιθέσεις κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση, η οποία έπληξε στόχους 1.800 χιλιόμετρα (1.118 μίλια) από τα σύνορα του Ισραήλ, δείχνει στον εχθρό ότι το Ισραήλ ανταποκρίνεται σοβαρά στις απειλές. «Καθίσταται σαφές στους εχθρούς μας ότι δεν υπάρχει μέρος στο οποίο δεν θα φτάσει το μακρύ χέρι του κράτους του Ισραήλ».

Λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το σύστημα αεράμυνάς του αναχαίτισε έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη. «Το βλήμα δεν πέρασε σε ισραηλινό έδαφος» ανέφεραν οι IDF, αν και ακούστηκαν σειρήνες για το ενδεχόμενο να πέσουν θραύσματα.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες Χούθι ισχυρίστηκαν την Κυριακή ότι εκτόξευσαν «έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων» προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η ομοβροντία «πέτυχε τους στόχους της».

Ανησυχία για απότομη κλιμάκωση της έντασης

Αντιδρώντας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την «βαθύτατη ανησυχία του» μετά τις αναφορές για τα πλήγματα. «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν επιθέσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τους αμάχους και να προκαλέσουν ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως, από την έναρξη του πολέμου, οι αντάρτες της Υεμένης στοχεύουν τακτικά το Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίζονται από την άμυνα του εβραϊκού κράτους ή των συμμάχων του. Ωστόσο, οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή -στην οποία τραυματίστηκαν επίσης 10 άνθρωποι- πραγματοποιήθηκε από ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ικανό να «παρακάμπτει τα συστήματα αναχαίτισης του εχθρού».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν πριν από τα αντίποινα του Ισραήλ, με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να έχει επικοινωνία δύο φορές με τον Ισραηλινό ομόλογό του. Μετά την επίθεση, δε, αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των Χούθι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σπίτια και σε ένα τζαμί, ενώ φέρεται να απενεργοποίησαν τα τηλέφωνά τους λόγω της ανησυχίας ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να τους στοχεύσει, υποστήριξε αξιωματούχος των Χούθι.

«Τα χτυπήματα σηματοδοτούν μια σημαντική κλιμάκωση» δήλωσε ο Hisham Al-Omeisy, αναλυτής της Υεμένης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ειρήνης, ένα think tank με έδρα τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξέλιξη της σύγκρουσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα