Μέση Ανατολή: Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα
(AP Photo/Fatima Shbair, File)

Χωρίς την προοπτική εκεχειρίας συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εντείνονται οι φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ το ήδη τεταμένο κλίμα δυναμιτίζουν περισσότερο τα χτυπήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων, ως αντίποινα για επίθεση με drone, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Ανησυχία για επέκταση του πολέμου προκαλεί και ο θάνατος στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Συρία.

“Το Ισραήλ θα πληρώσει” απειλεί η Τεχεράνη, με τον Νετανιάχου να διαμηνύει ότι ο πόλεμος θα ενταθεί τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, υπαινίχθηκε σήμερα ότι η χώρα του προέβη σε αντίποινα στο Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν για επιθέσεις που διαπράχθηκαν εναντίον του Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα και δεχόμαστε επιθέσεις από επτά πλευρές: Γάζα, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν. Έχουμε ήδη απαντήσει και αναλάβει δράση σε έξι από αυτά», δήλωσε ενώπιον βουλευτών.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 20.674 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.536 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 500 τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα αυξήθηκε στους 158, με εκπρόσωπο του στρατού να ανακοινώνει άλλους δύο θανάτους νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Υπό εξέταση το σχέδιο της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post», αναμένεται να εξετάσει πρωτοβουλία της Αιγύπτου η οποία προβλέπει καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και σχέδιο τριών φάσεων, με στόχο να αντικατασταθεί η Χαμάς από Παλαιστινιακή Αρχή εμπειρογνωμόνων και να συμφωνηθεί οδικός χάρτης διεξαγωγής εκλογών.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι «η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία να αποριζοσπαστικοποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτά είναι προϋποθέσεις».

Στη συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει την εθελοντική μετανάστευση αμάχων έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η Χαμάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο σχέδιο ως «παράλογη». Οι Παλαιστίνιοι “αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν. Δεν μπορεί να υπάρξει εξορία και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε στη γη μας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλοί από τους οποίους φεύγουν νότια και συνωστίζονται σε καταφύγια ή αυτοσχέδιες σκηνές στο κρύο του χειμώνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα