Μέση Ανατολή: Καμία εξέλιξη στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός
Διαβάζεται σε 7'Χωρίς εξέλιξη οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή. Επιμένει στο σχέδιο εισβολής στη Ράφα το Ισραήλ ενώ η Χαμάς ζητά κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου.
- 04 Μαΐου 2024 23:07
Υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Χαμάς «θέτει προσκόμματα σε κάθε πιθανότητα» ανακωχής στην Λωρίδα της Γάζας επιμένοντας στον τερματισμό του πολέμου κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους μεσολαβητές στο Κάιρο
«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ αποδέχθηκε να θέσει τέλος στον πόλεμο, στο πλαίσιο συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων ή ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει η διαπραγμάτευση να εγγυηθεί ότι ο πόλεμος θα τερματισθεί είναι ανακριβείς. Μέχρι στιγμής, η Χαμάς δεν έχει εγκαταλείψει το αίτημα για τον τερματισμό του πολέμου και, κάνοντας αυτό, εμποδίζει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας» για ανακωχή, δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Στέλεχος της Χαμάς δήλωσε από την πλευρά του στο AFP ότι στις συνομιλίες σήμερα στο Κάιρο με τους μεσολαβητές (Αίγυπτος, Κατάρ, Ηνωμένες Πολιτείες) δεν υπήρξε «καμία εξέλιξη».
«Οι σημερινές διαπραγματεύσεις τελείωσαν και θα υπάρξει νέος κύκλος αύριο», πρόσθεσε.
Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει διαβεβαιώσεις στην Χαμάς για το γεγονός ότι το Ισραήλ θα συναινούσε σε κατάπαυση του πυρός μετά την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής.
Από την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ και η Χαμάς δεν έχουν συμφωνήσει παρά σε μία ανακωχή, στο τέλος του Νοεμβρίου. Διήρκεσε μία εβδομάδα και επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 Ισραηλινοί και διπλής υπηκοότητας, έναντι 240 παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.
Χθες, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στο Κάιρο «με θετικό πνεύμα για την επίτευξη συμφωνίας», διευκρινίζοντας ότι παραμένει «αποφασισμένη» για την επίτευξη «καθολικού τερματισμού της επίθεσης» του Ισραήλ, «την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής» και «μία σοβαρή διευθέτησης ανταλλαγής» ομήρων έναντι ισραηλινών κρατουμένων.
Ομως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην μεγάλης κλίμακας επίθεση στην Ράφα και αποκλείει τον τερματισμό του πολέμου πριν από την «εξουδετέρωση» της Χαμάς.
Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με την Χαμάς, «έχουν ως στόχο να τορπιλίσουν κάθε πιθανότητα συμφωνίας».
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν απόψε στο Τελ Αβίβ ζητώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής που θα επιτρέψει την επιστροφή των ομήρων.
Ενα πανώ με το πορτρέτο του Νετανιάχου έγραφε: «Εσείς είστε που τορπιλίζετε οποιαδήποτε συμφωνία».
Τι διεκδικούν Ισραήλ – Χαμάς
Από την πλευρά της η Χαμάς διεκδικεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων μέσα σε 124 μέρες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τρεις φάσεις της συμφωνίας ενώ το Ισραήλ μιλά για εκεχειρία για περιορισμένο διάστημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το προσχέδιο της συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα έχει ως εξής:
Πρώτη φάση – 40 ημέρες
- Από 33 έως 128 Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν.
- Ο Ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από κάποιες περιοχές της Γάζας.
- Επιστροφή Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα.
- Απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων από Ισραηλινές φυλακές.
Δεύτερη φάση – 42 ημέρες
- Απελευθέρωση και άλλων ζωντανών ομήρων.
- Ενέργειες για μία βιώσιμη ηρεμία στη Γάζα.
Τρίτη φάση – 42 μέρες
- Ανταλλαγή νεκρών και από τα δύο πλευρές.
Χαμάς: Έκκληση στις ΗΠΑ να ‘πιέσουν’ το Ισραήλ
Πλήρης δήλωση του Οσάμα Χαμντάν της Χαμάς σχετικά με τις συνομιλίες εκεχειρίας
“Εξακολουθούμε να μιλάμε για τα κύρια ζητήματα, τα οποία είναι η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κάποιες θετικές απαντήσεις σήμερα” είχε δηλώσει νωρίτερα ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς, σήμερα (4/5), στο AJazeera.
“Δυστυχώς, υπήρξε μια σαφής δήλωση από τον Νετανιάχου που είπε ότι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή όχι θα συνεχίσει την επίθεση εναντίον της Ράφα – που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Για εμάς η κατάπαυση του πυρός σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις οπουδήποτε στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα” πρόσθεσε.
“Πρέπει να μιλήσουμε για την πραγματική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι αυτό είναι το κύριο θέμα που θα επηρεάσει τη θέση των Ισραηλινών, κυρίως του Νετανιάχου. Οι εγγυήσεις είναι σημαντικές, αλλά χρειαζόμαστε μια σαφή δήλωση που να ξεκαθαρίζει τις θέσεις της κάθε πλευράς. Διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι Ισραηλινοί προσπαθούν κάθε φορά να ξεφύγουν από τις δεσμεύσεις τους”, κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό πως το Ισραήλ παρουσίασε το σχέδιο για την προστασία των αμάχων στη Ράφα, σε περίπτωση εισβολής, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν να εκφράζει την αντίθεσή του στη χερσαία αυτή επιχείρηση, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν απώλειες “πέραν του αποδεκτού”.
Ισραηλινή πηγή, η οποία μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, δήλωσε ότι η απαίτηση της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός εμποδίζει τις προοπτικές επίτευξης εκεχειρίας. “Μέχρι στιγμής, η Χαμάς δεν έχει παραιτηθεί από την απαίτησή της να τερματιστεί ο πόλεμος, ματαιώνοντας έτσι την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι σημάδι προόδου στις παρούσες συνομιλίες θα ήταν αν το Ισραήλ έστελνε στο Κάιρο αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα. Σημειώνεται πως μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει μεταβεί ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο.
Παράλληλα, άλλος ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε ανώνυμα ότι η βασική θέση της χώρας παραμένει αμετάβλητη, λέγοντας ότι “το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε καμία περίπτωση να τερματιστεί ο πόλεμος ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων μας”.
Βέβαια, η στάση του Ισραήλ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ισραηλινών πολιτών και πολύ περισσότερο εκείνων που μέλη της οικογένειάς τους βρίσκονται αιχμάλωτοι της Χαμάς, επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
“Ο Νετανιάχου προσπαθεί για άλλη μια φορά να τορπιλίσει τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε για να σώσουμε τους ομήρους”, δήλωσε χαρακτηριστικά εκ μέρους του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών ο Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, ο γιος του οποίου κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιπτώσεις μιας επίθεσης στη Ράφα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει μια εβδομάδα ακόμη στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει στην επιχείρηση που απειλεί εδώ κι εβδομάδες ότι θα διεξαγάγει στη Ράφα.
«Στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε λουτρό αίματος», προειδοποίησε χθες ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος προετοιμάζει σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης καθώς σε τέτοια περίπτωση θα καταγραφόταν πελώρια «αύξηση του αριθμού των τραυματιών και των νεκρών».
Το σχέδιο αυτό «δεν είναι παρά επίδεσμος», τόνισε ο Ρικ Πέπερκορν, αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Το σύστημα υγείας, που έχει ήδη γονατίσει, δεν θα μπορέσει να αντέξει το δυνητικό εύρος της καταστροφής που θα προκαλούσε η εισβολή», πρόσθεσε.
Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, που υποβάλλεται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από το Ισραήλ, συνεχίζει να φθάνει με το σταγονόμετρο, κυρίως μέσω Αιγύπτου και της διέλευσης στη Ράφα, την ώρα που ο πληθυσμός του θύλσκα —2,4 εκατ. άνθρωποι— απειλείται με λιμό.
Μπροστά στις συχνά ανυπέρβλητες δυσκολίες στη διανομή βοήθειας οδικώς, αρκετές χώρες προχώρησαν σε ρίψεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ κατασκευάζει τεχνητό λιμάνι ανοικτά των ακτών της για να διευκολυνθεί η μεταφορά βοήθειας διά θαλασσίων οδών, μέσω Κύπρου.
Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, εναντιώνονται στη χερσαία εισβολή στη Ράφα και έχουν ζητήσει να καταρτιστεί «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία των αμάχων αν προχωρήσει τέτοια επιχείρηση. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν είπε χθες πως δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο στην Ουάσιγκτον και προειδοποίησε πως με δεδομένο αυτό το στοιχείο, η επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε πολύ πιο βαριές απώλειες από αυτό που θα ήταν «αποδεκτό», κατ’ αυτόν.