Μέση Ανατολή: Ο φόβος αντιποίνων από το Ιράν και ο κίνδυνος ανάφλεξης
Διαβάζεται σε 6'Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Μέση Ανατολή, μετά τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκούρ. Ιράν και Χεζμπολάχ έχουν δώσει όρκους για αντίποινα κατά του Ισραήλ. Οι πιθανοί στόχοι.
- 02 Αυγούστου 2024 22:57
Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, που αναμένει αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του, μετά τις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί, με το Ισραήλ να λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και να προετοιμάζεται για ενδεχόμενες επιθέσεις, καθώς οι περιφερειακοί αντίπαλοι υπόσχονται εκδίκηση για τις πρόσφατες δολοφονίες.
Στη κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που τελέστηκε σήμερα στη Ντόχα, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και ανώτατοι ηγέτες του πολιτικού γραφείου της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, για να αποτίνουν φόρο τιμής στην οικογένεια του Χανίγια.
Ανάμεσά τους παρευρέθηκαν και δύο άνδρες που θεωρούνται πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια: ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια, και ο πρώην ηγέτης της Χαμάς και στενός συνεργάτης του Χανίγια, Χάλεντ Μεσάαλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η δολοφονία «δεν βοήθησε» τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι είχε μια «πολύ άμεση» συζήτηση με τον Νετανιάχου για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας. «Έχουμε τη βάση για κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να προχωρήσει σε αυτήν και πρέπει να το κάνουν τώρα»
Το Ιράν έχει υποσχεθεί εκδίκηση μετά την επίθεση στην Τεχεράνη, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκούρ από το Ισραήλ σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλλα, δήλωσε ότι οι δολοφονίες έχουν φέρει τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε «νέα φάση», κατά την κηδεία του Φουάντ Σουκρ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης. Η απάντηση θα είναι ένα «πραγματικό, μελετημένο» χτύπημα, όχι μια συμβολική επίθεση, πρόσθεσε.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ παρέδωσε «συντριπτικά πλήγματα» στις ομάδες πληρεξούσιες του Ιράν τις τελευταίες ημέρες. Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο BBC ότι η δολοφονία έγινε στο ίδιο κτίριο όπου ο Χανίγια είχε διαμείνει κατά τις προηγούμενες επισκέψεις του στο Ιράν. Τρεις ηγέτες της Χαμάς και αρκετοί φρουροί βρίσκονταν μαζί του στο ίδιο κτίριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Όπως αναφέρει η βρετανική Guradian, οι διπλές δολοφονίες Χανίγια και Σουκούρ, καθώς και η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι σκότωσε τον στρατιωτικό αρχηγό στη Γάζα, Μοχάμεντ Ντέιφ, θα μπορούσαν να δώσουν στον Νετανιάχου πολιτική κάλυψη για να συμφωνήσει σε διακοπή των εχθροπραξιών, με το επιχείρημα ότι εξουδετέρωσε μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χαμάς και κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στη Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Ανακοινώνοντας τη δολοφονία του Σουκούρ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι αυτό κατέστη δυνατό μόνο επειδή είχε αντισταθεί σε μεγάλη πίεση για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να επιτύχει τους στόχους του, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των δυνατοτήτων της Χαμάς, πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Οι πιθανοί στόχοι για τα αντίποινα του Ιράν
Δυτικές πηγές ανέφεραν στο Sky News Arabia ότι το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί κατά του Ισραήλ την ημέρα του Tisha B’Av, σε απάντηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η ημέρα αυτή, η οποία φέτος ξεκινά στις 12 Αυγούστου και τελειώνει στις 13 Αυγούστου, είναι ημέρα πένθους για τους Εβραίους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επίθεση του Ιράν θα συντονιστεί με τη Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τους New York Times, το Ιράν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επίθεσης σε πολιτικούς στόχους, αλλά σε στρατιωτικούς. Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν το ενδεχόμενο συνδυασμένης επίθεσης με πυραύλους και drones σε στρατιωτικούς στόχους κοντά στο Τελ Αβίβ ή τη Χάιφα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «πολύ υψηλή ετοιμότητα για οποιοδήποτε σενάριο». Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση έχει δώσει δορυφορικά τηλέφωνα στους υπουργούς σε περίπτωση που τα αντίποινα του Ιράν διακόψουν τις επικοινωνίες.
Ματαιώσεις πτήσεων από και προς το Τελ Αβίβ και Βηρυτό
Την Παρασκευή, η Air India προστέθηκε στη λίστα των αεροπορικών εταιρειών – από τη Lufthansa μέχρι τη Delta – που ακύρωσαν πτήσεις προς το Ισραήλ, ενώ η Γαλλία προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Ιράν, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα, η Aegean προχώρησε σε αναστολή όλων των πτήσεων της από και προς το Ισραήλ έως τις 6 Αυγούστου,
Επίσης, η εταιρεία προχωρά σε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού έως και την 08/08/2024.
Πάντως, ένας σημαντικός αριθμός αεροπορικών εταιρειών μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να πετάει πάνω από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Etihad, Emirates (EMIRA.UL) και FlyDubai, καθώς και της Qatar Airways και της Turkish Airlines.
Μπάιντεν: Ο αμερικανικός στρατός αναδιατάσσει τις δυνάμεις του στη Μέση Ανατολή
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός αναδιατάσσει τις δυνάμεις του στη Μέση Ανατολή προκειμένου να προστατεύσει το Ισραήλ από μια ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση από το Ιράν και τις πληρεξούσιες δυνάμεις του, ενώ παράλληλα προέτρεψε για αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Η τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ήρθε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι Μπάιντεν και Νετανιάχου μίλησαν για «προσπάθειες υποστήριξης της άμυνας του Ισραήλ έναντι απειλών, μεταξύ άλλων έναντι βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών», οι οποίες περιλαμβάνουν «νέες αμυντικές στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ».
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικό προσωπικό τουλάχιστον 57.000 ατόμων στη Μέση Ανατολή.