Νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Σκληρή ανακοίνωση από Ιράν

Διαβάζεται σε 6'
Βομβαρδισμοί στον Λίβανο
Βομβαρδισμοί στον Λίβανο AP Photo Hassan Ammar

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Βηρυτό ακολούθησαν την ομοβροντία ρουκετών από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ. Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (16/10) η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 50 ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

«Πολλά βλήματα αναχαιτίστηκαν» και άλλα έπεσαν σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ενημέρωση. Από την πλευρά του, το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, υπογραμμίζοντας πως εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής πόλης Σάφεντ.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν τραυματισμοί.

Χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό – 5 νεκροί

Ένας βομβαρδισμός των Ισραηλινών έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τα νότια προάστια της Βηρυτού, λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι αντίθετες με το εύρος των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών και ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιφέρεια με τη συμμετοχή και του Ιράν.

Σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το εν λόγω χτύπημα.

Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους κατοίκους της συνοικίας Νταχίεχ να απομακρυνθούν, ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι διεξήγαγε πλήγμα εναντίον υπόγειας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ. «Πριν από το πλήγμα ελήφθησαν πολλά μέτρα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε αμάχους, περιλαμβανομένων προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της περιοχής», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές απομάκρυνσης που αφορούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δύο εβδομάδες αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας με στόχο, όπως δηλώνει, να απωθήσει τη Χεζμπολάχ.

Η προηγούμενη φορά που η Βηρυτός είχε γίνει στόχος ισραηλινών πληγμάτων ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στο κέντρο της πόλης.

Πηγές στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας είχαν επισημάνει ότι στόχος του πλήγματος αυτού ήταν ο Ουαφίκ Σάφα, στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος όμως επέζησε.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι “θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση”

Το Ιράν “θα απαντήσει με αποφασιστικότητα” σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο οξυμένων περιφερειακών εντάσεων.

“Το Ιράν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να προστατεύσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, αλλά είναι απολύτως έτοιμο να απαντήσει με αποφασιστικότητα σε κάθε περιπέτεια του Ισραήλ και να το κάνει να μετανιώσει”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου επίθεση με περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μεταξύ αυτών και πολλούς υπερηχητικούς πυραύλους για πρώτη φορά. Το Ισραήλ ορκίστηκε ότι το Ιράν θα πληρώσει το τίμημα για την επίθεσή του.

Τα πλήγματα αυτά παρουσιάστηκαν από την Τεχεράνη ως αντίποινα για τον φόνο του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, την οποία απέδωσε στο Ισραήλ, τον Ιούλιο στην ιρανική πρωτεύουσα. Επίσης η επίθεση αυτή λέγεται ότι έγινε επίσης σε αντίποινα για τον θάνατο σε ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο Ιρανού στρατηγού, του Αμπάς Νιλφορουσάν, όπως και του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη για πάνω από 30 χρόνια του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Τεχεράνη.

Το Iron Dome αναχαιτίζει πυραύλους στον ουρανό του Ισραήλ
Το Iron Dome αναχαιτίζει πυραύλους στον ουρανό του Ισραήλ AP Photo Ariel Schalit

Τα ισραηλινά αντίποινα θα είναι “θανατηφόρα, ακριβείας και αιφνιδιαστικά”, προειδοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έχει εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις διαβουλεύσεις του στην περιοχή σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης. Ο Αραγτσί επισκέφθηκε διαδοχικά τον Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και το Ομάν. Σήμερα εξάλλου αναμένεται στην Ιορδανία, σύμφωνα με το υπουργείο του, προτού στη συνέχεια μεταβεί στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Αντίθετος σε μονομερή εκεχειρία ο Νετανιάχου

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε χθες στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ότι είναι αντίθετος σε μονομερή εκεχειρία γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «του προκάλεσε έκπληξη» το σχέδιο του Μακρόν να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για τον Λίβανο, ενώ απάντησε σε σχόλιο του Γάλλου προέδρου λέγοντάς του ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ.

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.

Τελεσίγραφο των για τα όπλα του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι “αντίθετες” στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο έκαναν γνωστό στις ισραηλινές αρχές μαζί με την ανησυχία τους, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη.

“Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Σύμφωνα με τον Guardian, τόνισε επίσης ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα