Μέση Ανατολή: Πιέσεις για αποφυγή γενικευμένης σύρραξης – Το σχέδιο των τριών φάσεων

Διαβάζεται σε 3'
Μέση Ανατολή: Πιέσεις για αποφυγή γενικευμένης σύρραξης – Το σχέδιο των τριών φάσεων
AP Photo/Tsafrir Abayov

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για αποφυγή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Κρίσιμη συνάντηση για την επίτευξη εκεχειρίας στις 15 Αυγούστου. Νεκρός επικεφαλής της Χαμάς από ισραηλινή επίθεση.

Στοχευμένη επίθεση με drone πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Σιδώνα του Λιβάνου, το απόγευμα της Παρασκευής (9/8), πλήττοντας το αυτοκίνητο που μετέφερε στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος βρήκε ακαριαίο θάνατο, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη Μοσάντ και αραβικά μέσα, στόχος της επίθεσης φέρεται να είναι ο Σάμερ αλ-Χατζ, επικεφαλής ασφαλείας της Χαμάς στον Λίβανο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για δεύτερο νεκρό, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφερε ότι είδε ένα απανθρακωμένο πτώμα να ανασύρεται από τα συντρίμμια του οχήματος, ενώ στρατιώτες απέκλεισαν την περιοχή.

Κατά την επίθεση, τραυματίστηκαν δύο άμαχοι, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Σιδώνας.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, εν αναμονή πιθανής επίθεσης της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο νότιο Λίβανο, διευρύνοντας τους στόχους του και σε άλλες περιοχές. Λίγο νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε συντονισμένη επίθεση με αεροπορικά χτυπήματα σε χωριά του Λιβάνου κοντά στα σύνορα.

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για αποφυγή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή

Παρά τις εντεινόμενες πιέσεις για αποκλιμάκωση, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά και τα επόμενα 24ωρα κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμα. Το Ισραήλ πραγματοποίησε στοχευμένη επίθεση στη Σιδώνα του Λιβάνου, με τις εχθροπραξίες με την Χεζμπολάχ να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Οι διεθνείς προσπάθειες για την αποφυγή μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και την Αίγυπτο να καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στις 15 Αυγούστου.

Στόχος είναι να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Υγειονομική καταστροφή στη Γάζα
Υγειονομική καταστροφή στη Γάζα AP Photo Abdel Kareem Hana

Το Ισραήλ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση για συνομιλίες, ενώ προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς το Ιράν παραμένει σε επιφυλακή, διατηρώντας μια δίγλωσση στάση

. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια σχετική αποκλιμάκωση, υπό το βάρος των αφόρητων διπλωματικών πιέσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία συνθηκών για διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Το σχέδιο των τριών φάσεων

Το σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης, το οποίο περιλαμβάνει τρεις φάσεις, δεν είναι νέο, αλλά για πρώτη φορά το Ισραήλ καλείται να το αποδεχτεί.

Η πρώτη φάση προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες.

Στη δεύτερη φάση, επιδιώκεται ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει ένα πολυετές σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν F-22 στη Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή, αποστέλλοντας τα πλέον προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-22, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν επίθεση και να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους, καθώς και το Ισραήλ. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, επικοινώνησε με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, για να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει τεταμένη, με τις ισραηλινές επιχειρήσεις να συνεχίζονται εναντίον της Χαμάς, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία εντείνονται, με την ελπίδα αποφυγής μιας γενικευμένης σύρραξης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα