Μέση Ανατολή: Προετοιμασίες για “την ώρα μηδέν” στο Ισραήλ – Διεθνείς εκκλήσεις για “αυτοσυγκράτηση”
Διαβάζεται σε 6'Στο εσωτερικό του Ισραήλ φαίνεται πως προετοιμάζονται για πολυήμερα κύματα ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους και drones, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος κατά του Ιράν. Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού.
- 05 Αυγούστου 2024 21:59
Αντιμέτωπη με πολυμέτωπο πόλεμο «ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν» προειδοποιεί ότι βρίσκεται η χώρα του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δηλώνει ότι το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες του τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Σε αυτό συνηγορεί και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι απαιτούνται υποδειγματικά αντανακλαστικά και μάλιστα ο Γιόαβ Γκαλάντ έκανε τις δηλώσεις από υπόγεια βάση της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Η ενεργοποίηση όλου του «Άξονα» ή συντονισμένες διαδοχικές επιθέσεις από το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία , το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου είναι τα σενάρια που εντείνουν την αγωνία καθώς φέρεται να πλησιάζει η «ώρα μηδέν» για τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ.
Όπως μεταδίδει το αμερικανικό NBC, στο εσωτερικό του Ισραήλ φαίνεται πως προετοιμάζονται για πολυήμερα κύματα ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με τους Times of Israel εξετάζεται το ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος κατά του Ιράν, εάν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση.
Χάος και ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού
Στον ενάεριο χώρο της Μέσης Ανατολής όπου ήδη οι πτήσεις απαγορεύονται πάνω από την Συρία προστέθηκε και η NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) που εξέδωσε το Ιράν με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του (κέντρο, δυτικά και α βορειοδυτικά).
Πλήθος κόσμου περιμένει στην ουρά με τις αποσκευές του στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Πολύωρη αναμονή, ταλαιπωρία και χάος για χιλιάδες ταξιδιώτες.
Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκαν πτήσεις από Βηρυτό και Τελ Αβίβ με του πολίτες να μιλούν για πολύωρη αναμονή.
Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης προγραμματισμένων πτήσεων. Μέχρι στιγμής η εταιρεία Aegean έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως και τις 8 Αυγούστου.
Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά σε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Βασίλισσα Αλία του Αμμάν. Οι επιβάτες, με πτήσεις έως και το Σάββατο, 31 Αυγούστου από και προς Βηρυτό, Τελ Αβίβ και Αμμάν, μπορούν α προχωρήσουν σε αλλαγή ή ακύρωση των εισιτηρίων τους χωρίς κόστος, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Όλο και περισσότερες χώρες της Δύσης κάνουν έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «όσο ακόμη υπάρχουν εμπορικές πτήσεις. Σχετικά με τους πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν στο Λίβανο, οι οποίοι ξεπερνούν τις 3.500, δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή διάθεση φυγής από τη χώρα.
Η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό είναι σε ετοιμότητα ώστε να έρθει σε άμεση επαφή με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, έχει θέσει και σχετική τηλεφωνική γραμμή σε λειτουργία.
Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του Λιβάνου ζει στη Βηρυτό, μακριά δηλαδή από τα νότια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.
Στο πλαίσιο της Δύναμης του ΟΗΕ για τη σταθερότητα του Λιβάνου, στην περιοχή πλέει η φρεγάτα Κουντουριώτης, σε συντονισμό με γαλλικές και γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες αν χρειαστεί θα συνδράμουν σε εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες μεταφέρουν μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή και διατηρούν ένα αεροπλανοφόρο κοντά για να βοηθήσουν το Ισραήλ, πιέζουν επίσης τον Νετανιάχου να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Εκτιμάται ότι η επίτευξη εκεχειρίας θα μπορούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση, αφού η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα.
Ωστόσο μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, οι δυνάμεις του Ισραήλ εξουδετέρωσαν ακόμα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και σύμφωνα με τον IDF, νεκρός από χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας, έπεσε ο υπουργός οικονομίας της οργάνωσης, Αμπντ αλ-Φατάχ αλ-Ζαρίι.
Σε εξέλιξη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με φόντο την απειλή μία ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ που θα οδηγούσε σε γενίκευση της έντασης στη Μέση Ανατολή και ενώ οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή.
Η συνάντηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Κάμαλα Χάρις θα επικεντρωθεί στις “εξελίξεις στη Μέση Ανατολή”, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος, την ώρα που άπαντες αναμένουν με κομμένη την ανάσα αν το Ιράν και οι σύμμαχοί του απαντήσουν στις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς και του διοικητή της Χεζμπολάχ.
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές που ενημερώθηκαν για την κλήση.
Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.
Γαλλία, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία ζητούν “αυτοσυγκράτηση”
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάλεσαν σήμερα “όλους τους παράγοντες” στη Μέση Ανατολή “να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση” για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύγκρουση.
“Συζήτησα με τον πρόεδρο Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύρραξη. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Μακρόν.
Τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ηγέτες της περιοχής, λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.