Μέση Ανατολή: Τα βασικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία

Διαβάζεται σε 5'
Η βομβαρδισμένη Γάζα
Η βομβαρδισμένη Γάζα AP Photo/Jehad Alshrafi

Σε αντιπαράθεση με Ισραηλινούς διαπραγματευτές σχετικά με τους όρους της εκεχειρίας έχει έρθει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε ποιους όρους δεν κάνει πίσω. Διαπραγματευτές της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο, την ώρα που οι συνθήκες στον θύλακα επιδεινώνονται διαρκώς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει έρθει σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους της χώρας του στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της επιμονής του να μην αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών.

Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας, κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, και ο διάδρομος Νετζαρίμ, που διατρέχει τον θύλακα, είναι δύο από τα βασικά σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Νετανιάχου έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί το Ισραήλ να χάσει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας επειδή θέλει να εμποδίσει τη Χαμάς να περνά λαθραία όπλα και μαχητές μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο.

Παράλληλα έχει τονίσει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει σημεία ελέγχου στον διάδρομο Νετζαρίμ προκειμένου να εμποδίζει ένοπλους μαχητές της Χαμάς να κινούνται από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το βόρειο.

Η πηγή επεσήμανε ότι ο Νετανιάχου δέχθηκε να μετακινήσει μία θέση στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας κατά μερικά εκατοντάδες μέτρα, αλλά επιμένει στη διατήρηση του πλήρους ελέγχου του διαδρόμου. Και αυτό παρά τις πιέσεις από μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας να κάνει περισσότερες υποχωρήσεις.

“Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, παρά τις πιέσεις κάποιων μελών της διαπραγματευτικής ομάδας” που είναι διατεθειμένα να δουν το Ισραήλ να αποσύρεται από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας, εξήγησε η πηγή.

Εξάλλου ο Νετανιάχου δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις οικογένειες κάποιων από τους Ισραηλινούς που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα να καταλήξει σε συμφωνία, με πολλούς από αυτούς να έχουν επικρίνει έντονα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την αδυναμία του να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας. Παράλληλα επικριτές του τον κατηγορούν ότι εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για να εξυπηρετήσει δικούς του πολιτικούς στόχους.

Όμως, με την πίεση από τα σκληροπυρηνικά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να μην κάνει υποχωρήσεις να είναι μεγάλη και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη δημοτικότητα του να αυξάνει κάπως σε σχέση με τα ποσοστά του πριν τον πόλεμο, ο Νετανιάχου έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στόχος του είναι η πλήρης νίκη επί της Χαμάς.

Διαπραγματευτές της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο, την ώρα που οι συνθήκες στον θύλακα επιδεινώνονται

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματευτές της έφτασαν σήμερα στο Κάιρο για να ενημερωθούν για τον πιο πρόσφατο γύρο συνομιλιών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες αφού ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τις επιδεινούμενες συνθήκες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα σκοτώθηκαν σήμερα 50 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές. Θύματα των συγκρούσεων και των πληγμάτων των τελευταίων 48 ωρών παραμένουν στους δρόμους, όπου συνεχίζονται οι μάχες, ή παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια, πρόσθεσαν.

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 40.344 νεκρών από την αρχή του πολέμου, με τουλάχιστον 69 ανθρώπους να σκοτώνονται την Πέμπτη και την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περισσότεροι νεκροί είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο και για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα δεν έχουν αποφέρει ακόμη αποτελέσματα.

Ισραηλινοί διαπραγματευτές βρίσκονταν στο Κάιρο την Πέμπτη για να συναντηθούν με μεσολαβητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι παρουσίασαν μια «συμβιβαστική πρόταση» με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, με κυριότερα σημεία τριβής την ισραηλινή παρουσία σε στρατηγικής σημασίας περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας. Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις προόδου.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι υπαναχωρεί σε ζητήματα στα οποία είχε προηγουμένως συμφωνήσει, κάτι που το Ισραήλ αρνείται. Το παλαιστινιακό κίνημα επικρίνει εξάλλου τις ΗΠΑ ότι δεν μεσολαβούν καλή τη πίστει.

Η συνέχιση του πολέμου θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, σχεδόν το σύνολο των οποίων είναι άστεγοι ή ζουν σε καταφύγια ανάμεσα στα συντρίμμια. Την ίδια ώρα ο υποσιτισμός και οι ασθένειες εξαπλώνονται, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη ζωή των Ισραηλινών ομήρων.

Το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε χθες Παρασκευή ότι ο όγκος των τροφίμων που εισήλθε στη Γάζα τον Ιούλιο ήταν ο μικρότερος από τον Οκτώβριο, όταν το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στον θύλακα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον Ιούλιο ο αριθμός των παιδιών που παρουσίαζαν οξύ υποσιτισμό στη βόρεια Γάζα ήταν τριπλάσιος σε σχέση με τον Μάιο. Στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπου η πρόσβαση στη βοήθεια είναι μεγαλύτερη και οι συγκρούσεις λιγότερο σφοδρές, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσης της Παρασκευή ότι ένα βρέφος 10 μηνών έμεινε παράλυτο λόγω της πολιομυελίτιδας. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια, με την ανησυχία πλέον να εντείνεται για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει επιδημία λόγω της απουσίας συνθηκών υγιεινής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα