Μέση Ανατολή: Χερσαίες μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου

Διαβάζεται σε 3'
Μέση Ανατολή: Χερσαίες μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου
AP Photo/Hassan Ammar

Τον θάνατο οκτώ στρατιωτών στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της χερσαίας εισβολής του ανακοίνωσε το Ισραήλ. Σε εξέλιξη μάχες κοντά στα σύνορα.

Μάχες διεξάγονται αυτή την ώρα μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων που ενισχύθηκαν το πρωί της Τετάρτης (02/10) στον νότιο Λίβανο και μαχητών της Χεζμπολάχ.

Τα ξημερώματα, οι Ισραηλινοί επιχείρησαν να εισβάλουν στις πρώτες περιοχές: Ονταΐσα, Κφαρ Κιλά και λίγο νοτιότερα. Προχώρησαν λίγο βαθύτερα στην περιοχή από ό,τι ενδεχομένως είχαν φτάσει στο παρελθόν, αλλά εκεί δέχθηκαν ενέδρα και υποχώρησαν γρήγορα. Αυτή ήταν η πρώτη μάχη σώμα με σώμα και το Ισραήλ την έχασε. Έτσι το παρουσιάζει η Χεζμπολάχ – το θεωρεί νίκη για τις δυνάμεις της.

Τις τελευταίες ώρες σημειώνονται μάχες στη Μαρούν αλ-Ρας, όπου η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι συγκρούεται με Ισραηλινούς στρατιώτες που επιχειρούν να εισέλθουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές δυνάμεις, οκτώ στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ως τώρα σε μάχη στον νότιο Λίβανο.

Οι μάχες μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και μαχητών της Χεζμπολάχ συνεχίζονται, σύμφωνα με χωριστές ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που το Ισραήλ στέλνει περισσότερα στρατεύματα και πυροβολικό στην περιοχή των συνόρων, σύμφωνα με το AP.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Haaretz, ήχησαν ξανά οι σειρήνες του πολέμου στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι προκάλεσε απώλειες σε Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια εμπλοκής τους στο χωριό Μαρουν αλ-Ρας, στο νότιο Λίβανο, απέναντι από το Αβιβίμ και το Γιρ’όν στο Ισραήλ.

Παράλληλα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι την τελευταία ώρα τουλάχιστον 40 βλήματα έχουν περάσει στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μέχρι στιγμής.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, ο επικεφαλής της Shin Bet και ο επικεφαλής της Μοσάντ συναντήθηκαν στο Κίρια, στο Τελ Αβίβ. Δημοσιεύτηκε φωτογραφία της συνάντησης, όπου πιθανότατα οι τρεις ηγέτες συζητούσαν τα ισραηλινά σχέδια για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν που πραγματοποιήθηκε χθες.

Στο μεταξύ, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε σήμερα το πρωί νέο πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, έπειτα από μια νύχτα σφοδρών επιδρομών, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ANI.

Φωτογράφος του AFP είδε νέες στήλες καπνού να υψώνονται από αυτή την περιοχή που επλήγη κατ΄ επανάληψη στη διάρκεια της νύχτας.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε εκ νέου σήμερα το πρωί τους αμάχους να εκκενώσουν “αμέσως” τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο, όπου εξαπέλυσε προχθές, Δευτέρα, χερσαία επίθεση κατά του λιβανέζικου ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, Αβιτσάλ Αντράι, δημοσιοποίησε μήνυμα στον λογαριασμό του στην εφαρμογή Telegram καλώντας τους αμάχους να εκκενώσουν “για την ασφάλειά τους” πάνω από είκοσι τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων καταυλισμοί Παλαιστινίων προσφύγων, κυρίως στα περίχωρα της Τύρου.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα πως στοχοποίησε περιοχές βόρεια της ισραηλινής πόλης Χάιφα με ομοβροντία πυραύλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα