Μετά το Brexit: Η Ελλάδα και οι άλλοι 18 ‘μνηστήρες’ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
Σήμερα οι προτάσεις της Κομισιόν, το Νοέμβριο η τελική απάντηση. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
- 30 Σεπτεμβρίου 2017 13:55
Η Κομισιόν δημοσίευσε το Σάββατο την αξιολόγησή της για τις 27 προσφορές που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη για φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), που επί του παρόντος εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κι ενώ όλοι περιμέναμε να δούμε ποιες πόλεις είναι αυτές που επιλέγει η Κομισιόν για την φιλοξενία των δύο agencies που μετά το Brexit πρέπει να μετεγκατασταθούν σε «ευρωπαϊκό έδαφος», η Επιτροπή απεφάνθη ξεχωριστά για κάθε πρόταση, χωρίς να δείξει συγκεκριμένη προτίμηση, αφήνοντας τελικά το Συμβούλιο των κρατών μελών του Νοεμβρίου να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να επιλέξουν τελικά πού θα καταλήξουν οι οργανισμοί.
Η Ελλάδα έχει υποβάλει πρόταση για τον ΕΜΑ, τον οποίο προτίθεται να φιλοξενήσει στο ιστορικό κτίριο του Κεράνη, που παραμένει εδώ και πολλά χρόνια ανεκμετάλλευτο (εδώ η ελληνική υποψηφιότητα: http://emathens.eu/). Τον ΕΜΑ εκτός από μας διεκδικούν άλλες 18 πόλεις, από το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες μέχρι το Βουκουρέστι και τη Σόφια. Μικρότερος είναι ο ανταγωνισμός για τον ΕΒΑ, για τον οποίον κατατέθηκαν 8 προτάσεις.
Το ενδιαφέρον των πόλεων για τη φιλοξενία των θεσμών είναι λογικό καθώς η έδρα που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλα έμμεσα και άμεσα οικονομικά οφέλη από την παραμονή των υπαλλήλων και των οικογενειών τους. Για τον ΕΜΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος από τους δύο οργανισμούς, μιλάμε για περίπου 890 μόνιμους υπαλλήλους, το 54% των οποίων έχουν παιδιά. Παράλληλα, περίπου 36.000 ειδικοί επισκέπτονται ετησίως τον οργανισμό για συναντήσεις και συνέδρια –υπολογίζεται ότι το 2015 ο ΕΜΑ είχε αποφέρει στο Λονδίνο περίπου 30.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της πόλης. Ενδεικτικός είναι ο προϋπολογισμός του ΕΜΑ. Για το 2017, είναι €322,1 εκατ. ευρώ (88% από χρεώσεις, 5% από την ΕΕ και 7% από άλλες πηγές).
Το πρώτο βήμα ήταν οι προτάσεις της Κομισιόν. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της, παρουσίασε την αξιολόγηση που έκαναν σε όλες τις προσφορές με αντικειμενικό τρόπο και με βάση τα κριτήρια τα οποία καθορίστηκαν από τον Πρόεδρο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο κ. Ντόναλντ Τουσκ και εγκρίθηκαν από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σύνθεση άρθρου 50) της 22ας Ιουνίου 2017. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις και με τους εν λόγω οργανισμούς.
Βάσει της αξιολόγησης της Επιτροπής, το Συμβούλιο θα προβεί σε πολιτική συζήτηση κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) του Οκτωβρίου 2017. Για να καταστεί δυνατή η ομαλή και έγκαιρη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (σύνθεση άρθρου 50) του Νοεμβρίου 2017.
Μέχρι τότε, ένας… ακήρυχτος πόλεμος αναμένεται να ξεσπάσει για συμμαχίες και «φιλίες» για τις ψήφους των κρατών μελών. Ηδη, ο Ελληνας αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος είχε αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή με τις άλλες υποψήφιες χώρες της Νότιας Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση και να υπάρχει από κοινού υποστήριξη στη διαδικασία ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώρες ανταποκρίθηκαν θετικά, αν και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Αρνητική πάντως δήλωσε η Πορτογαλία.