Μετάλλαξη Δέλτα: Τι γίνεται στις “εμβολιασμένες” χώρες – Παγκόσμια επιφυλακή
Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση και η "συμπεριφορά" της μετάλλαξης Δέλτα, διεθνώς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ελάχιστα, ωστόσο αυτό που φαίνεται είναι ότι η εν λόγω παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει και πλήρως εμβολιασμένους, ωστόσο δεν τους προκαλεί θνησιμότητα.
- 25 Ιουνίου 2021 23:11
Παγκόσμια ανησυχία για τη διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα, η οποία, δεδομένης της ικανότητάς της να μεταδίδεται πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο και να προκαλεί δυνητικά πιο σοβαρές ασθένειες, έχει θέσει σε επιφυλακή τις αρχές όλων των χωρών του κόσμου.
Βρετανική έρευνα έχει αναδείξει την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η ινδική μετάλλαξη. Σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα, τη γνωστή «βρετανική» μετάλλαξη που διαδόθηκε ταχύτατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η «ινδική» παρουσιάζει 50% έως 100% αυξημένη μεταδοτικότητα. «Αν η Άλφα είχε περίπου 50% αυξημένη μεταδοτικότητα από το αρχικό στέλεχος του κορoνοϊού και η Δέλτα είναι 50% πιο μεταδοτική από την Άλφα, τότε μιλάμε για έναν ιό που είναι δύο φορές πιο μεταδοτικός από από το αρχικό στέλεχος» δήλωσε ο Άρης Κατζουράκης, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με το περιοδικό Science.
Το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάζει μεγάλη διασπορά σε Πορτογαλία και Ισραήλ.
Καθώς το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, γεγονός που οφείλεται στη διασπορά της Μετάλλαξης Δέλτα, οι ειδικοί στα θέματα υγείας παρατηρούν ότι περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.
Αν και ο τόσο αυξημένος αριθμός μολύνσεων σε εμβολιασμένους ανθρώπους μπορεί να έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, φαίνεται ότι εκείνοι δεν αρρωσταίνουν βαριά, αλλά αντιθέτως την περνάνε πιο “ελαφρά”.
Αν και είναι αρκετά νωρίς για να βγάζουμε συμπεράσματα, τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα σημαίνει ότι ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται ακόμη και σε μέρη όπως το Ισραήλ όπου έχουν εμβολιαστεί μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (μέχρι την Πέμπτη 24/06, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, περίπου το 57% του πληθυσμού του Ισραήλ είχε εμβολιαστεί πλήρως).
Ωστόσο, όπως επεσήμανε σε ανάρτησή του ο Δρ Έρικ Τόπολ, καθηγητής του ιατρικού ερευνητικού κέντρου Scripps Research, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν δύο μοτίβα που αναδύονται:
- Οι χώρες με χαμηλό αριθμό εμβολιασμένων που βλέπουν αύξηση και στα κρούσματα και στη θνησιμότητα
- Οι χώρες με αυξημένο αριθμό εμβολιασμένων: ορισμένες από αυτές βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων αλλά εκεί παρατηρείται μικρή έως και καθόλου αύξηση στη θνησιμότητα.
Οι έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι εκ των εμβολιασμένων είναι πιο πιθανό η μετάλλαξη να προτιμήσει άτομα που έχουν κάνει τη μία από τις δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca.
Μια ανάλυση από αξιωματούχους υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συμπέρανε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν 88% αποτελεσματικές έναντι της Δέλτα, ενώ μία δόση ήταν 33% αποτελεσματική. Ωστόσο κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η παραλλαγή Δέλτα εντοπίζεται σε πάνω από το 90% των μολύνσεων, μόνο 26 από τους 73 συνολικά θανάτους που σχετίζονται με αυτή ήταν άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, ανέφερε η The Telegraph αυτήν την εβδομάδα.
Η νέα μετάλλαξη δείχνει το πιο άσχημο πρόσωπό της στην Ινδία
Το πιο ανησυχητικό στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ινδία όσον αφορά την πανδημία, είναι η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται ο ιός, ο οποίος δεν αφήνει απ’ έξω ούτε και τα παιδιά.
Όπως αναφέρει ο κ. Ghafur τις τελευταίες ημέρες τον επισκέπτονται ολόκληρες οικογένειες με συμπτώματα κορονοϊού σε αντίθεση με το περασμένο έτος, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στη μεταδοτικότητα του ιού.
Ο Γερμανός πολιτικός και επιστήμονας Karl Lauterbach δήλωσε την Τρίτη ότι η νέα αυτή παραλλαγή του ιού πιθανότατα θα φέρει αύξηση των κρουσμάτων και στη Γερμανία τους επόμενους μήνες. “Μου φαίνεται μη ρεαλιστικό το σενάριο να το αποφύγουμε πλήρως”, έγραψε στο Twitter.
Συναγερμός για την παραλλαγή Δέλτα και στην ΕΕ
Η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εκφράστηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και από τα 27 κράτη-μέλη τα οποία αναγνώρισαν μεν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, ωστόσο συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της.
“Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι στην ΕΕ με τα ίδια πρότυπα και ότι η Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα μια άλλη έξαρση”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που μετείχε στη Σύνοδο.
Την ίδια ώρα, όλο και πληθαίνουν οι επίσημες “φωνές” που δείχνουν τρίτη δόση το φθινόπωρο ώστε να αποφευχθεί νέο πανδημικό κύμα στη Γηραιά ήπειρο, αλλά και νέο lockdown σε πολλές χώρες.
Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα δήλωση της Άνγκελα Μέκερλ, η οποία είπε προς τους ηγέτες πως η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει πως η τρίτη “αναμνηστική” δόση θα πρέπει να έρθει νωρίς στην έναρξη του φθινοπώρου.
Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια εμβόλια μας προστατεύουν
Υπενθυμίζεται πως στοιχεία αποτελεσματικότητας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα έχουν για την ώρα παρουσιάσει η Pfizer/Biontech και η AstraZeneca.
Με βάση τελευταίες έρευνες φαίνεται ότι τα mRNA εμβόλια και δη της Pfizer/Biontech, προστατεύουν, ενώ και της AstraZeneca παρέχει προστασία αλλά σχετικά μικρότερη.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.
“Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%” ανέφερε η καθηγήτρια. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα προστατεύει το πολύ το 50% του πληθυσμού.
Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση ενός νέου κύματος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.
“Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας” συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης σημείωσε ότι η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική. “Σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στην δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος” τόνισε η καθηγήτρια.
Καμπανάκι ΠΟΥ: “Το τρίτο κύμα στην Αφρική ενδέχεται να είναι και το χειρότερο”
Το τρίτο κύμα της Covid-19 εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς στην Αφρική και πλήττει χειρότερα την ήπειρο αυτή, η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη εμβολίων, προειδοποίησε την Πέμπτη το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στην Αφρική «το τρίτο κύμα επιταχύνεται, εξαπλώνεται γρηγορότερα, χτυπάει πιο σκληρά», τόνισε η Δρ Ματσινίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική. «Με αυτήν τη γρήγορη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και τις αναφορές για ολοένα και περισσότερους βαριά ασθενείς, το τελευταίο κύμα απειλεί να γίνει το χειρότερο μέχρι σήμερα», προειδοποίησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κρούσματα αυξάνονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, μετά την έναρξη του τρίτου κύματος, στις 3 Μαΐου 2021. Μέχρι τις 20 Ιουνίου (48 ημέρες μετά την έναρξη του τρίτου κύματος) είχαν καταγραφεί περίπου 474.000 νέες μολύνσεις, δηλαδή τα κρούσματα ήταν αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πρώτες 48 ημέρες του δεύτερου κύματος.
Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η πανδημία εντείνεται σε δώδεκα χώρες και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας μέχρι την εξάπλωση των παραλλαγών του νέου κορονοϊού. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, για παράδειγμα, το 77% και το 97% των κρουσμάτων, αντίστοιχα, οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα. Αυτή η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εμφανιστεί σε 14 αφρικανικές χώρες.
Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται σε μια περίοδο που η Αφρική αντιμετωπίζει έλλειψη εμβολίων. Λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού της ηπείρου έχει εμβολιαστεί πλήρως.
«Χρειαζόμαστε τη διεθνή αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, υπογράμμισε η Δρ Μοέτι.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις