Μετάλλαξη Όμικρον: Η επέλασή της εντείνει μέτρα και ανησυχία
Όλο και αυξάνεται η παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον στον πλανήτη, με τη μία χώρα μετά την άλλη να επαναφέρουν μέτρα και απαγορεύσεις ενόψει των Χριστουγέννων. Για "υπερφόρτωση" των συστημάτων υγείας προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
- 20 Δεκεμβρίου 2021 22:14
Στον ρυθμό της μετάλλαξης Όμικρον κινείται όλο και πιο γρήγορα ο πλανήτης, καθώς το νέο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα, αναγκάζοντας αρκετές χώρες ενόψει και των Χριστουγέννων να σκέφτονται ή να λαμβάνουν ήδη μέτρα για να ελέγξουν την διασπορά της.
Ένα μήνα μετά τον εντοπισμό της, λίγα πράγματα είναι γνωστά γι’ αυτήν, όπως ότι είναι υπερμεταδοτική, με την επιστημονική κοινότητα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το επόμενο διάστημα, καθώς η γιορτινή περίοδος ευνοεί τη διάδοσή της. Μέχρι τη Δευτέρα (20/12) στη χώρα μας είχαν εντοπιστεί 26 κρούσματα της Όμικρον, αριθμός που αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να μείνει ανοιχτή η αγορά και να αποφύγει – όπως έχει δεσμευτεί – νέο lockdown, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικό το rapid test και για τους εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία ετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αυστηροποίηση των μέτρων. Να θυμίσουμε ότι ήδη σε καθεστώς lockdown έχει μπει η Ολλανδία, έχουν ακυρωθεί εορταστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι, στην Ιταλία σκέφτονται νέα μέτρα αμέσως μετά τις γιορτές ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των συναθροίσεων στη Βρετανία.
ΠΟΥ: Πιθανότητα “υπερφόρτωσης” των συστημάτων υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσο πολλοί άνθρωποι που να «υπερφορτωθούν» τα συστήματα υγείας.
«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, αυτή η αντίληψη φαίνεται ότι προήλθε από τα αρχικά δεδομένα που υπήρχαν από περιοχές της Νότιας Αφρικής και έδιναν μια λανθασμένη εντύπωση λόγω του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης στον πληθυσμό.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις