Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσος καιρός χρειάζεται για να εμφανίσουμε συμπτώματα

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσος καιρός χρειάζεται για να εμφανίσουμε συμπτώματα
Μετάλλαξη Όμικρον Getty Images/iStockphoto

Η νέα μετάλλαξη φαίνεται πως είναι και η "γρηγορότερη" καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό της από τα ήδη υπάρχοντα τεστ. Πότε γίνονται αντιληπτά τα πρώτα συμπτώματα αφού νοσήσουμε.

Μπορεί να μην είναι και η πρώτη σκέψη που προκύπτει, δεδομένου ότι εξαιτίας της προκλήθηκε μια ολόκληρη πανδημία, όμως η αρχική μορφή της Covid-19 ήταν και η πιο αργή.

Συγκεκριμένα από τη στιγμή που το άτομο προσβαλλόταν από τον ιό χρειάζονταν περίπου πέντε με έξι μέρες μέχρι τα πρώτα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Στους μήνες που μεσολάβησαν καινούργιες μεταλλάξεις προέκυψαν. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς των ερευνητών, η περίοδος επώασης που ξεκίνησε από τις 5 μέρες για την Άλφα, μειώθηκε στις 4 ημέρες για τη Δέλτα και σε 3 ημέρες για την παραλλαγή Όμικρον.

Ο αριθμός αυτός είναι μάλλον κακό νέο για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς πρακτικά συμβάλει στην εξάπλωση του ιού. Όσο μικρότερη είναι η περίοδος επώασης ενός ιού, τόσο γρηγορότερα το άτομο ξεκινάει να τον μεταδίδει κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη εξάπλωσή του. Μια σύντομη περίοδος επώασης κάνει τον ιό πολύ δυσκολότερο να ελεγχθεί, όπως επισημαίνει στον The Atlantic η επιδημιολόγος του Johns Hopkins, Jennifer Nuzzo.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον αποτελεί έναν ιό τέτοιου είδους. Σε λιγότερο από έναν μήνα εντοπίζονται κρούσματά της σε δεκάδες κράτη ενώ ο αριθμός των μολύνσεων εκτινάσσεται. Εάν – όπως υποψιάζονται οι επιστήμονες – ο ιός αυτός έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται με τέτοιες ταχύτητες στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμα και στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν μια σχετική ανοσία λόγω του εμβολίου, τότε αυτό αφήνει στους ειδικούς αρκετά μειωμένο χρόνο για τον εντοπισμό του και συνεπώς την παρεμπόδιση της εξάπλωσής του.

Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να είναι δεδομένο μιας και πρόκειται για τις πρώτες εβδομάδες της μάχης κατά της παραλλαγής Όμικρον και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες είναι ακόμα περιορισμένα ενώ μπορεί να διαφέρουν μεταξύ πληθυσμών. Όμως, εάν τα μέχρι τώρα συμπεράσματα για την Όμικρον επιβεβαιωθούν καθίσταται αναγκαίο να δοθούν στην αγορά νέα τεστ που μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε ακόμα πιο αρχικό στάδιο. “Εάν η Όμικρον έχει συντομότερη περίοδο επώασης, θα προκληθεί ένα χάος στον τρόπο εντοπισμού και αντιμετώπισής της” σημειώνει ο Omai Garner, κλινικός μικροβιολόγος στο Σύστημα Υγείας του UCLA.

Όσα ξέρουμε για την προστασία των εμβολίων

Όλα τα εμβόλια, ιδίως τα mRNA, φαίνεται να παρέχουν έναν σημαντικό βαθμό προστασίας έναντι της βαριάς νόσησης, της νοσηλείας και του κινδύνου θανάτου λόγω της νόσου Covid-19 που έχει προκληθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον. Όμως, μόνο τα mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna), ιδίως όταν κάποιος έχει κάνει την τρίτη δόση, φαίνεται να έχουν επιτυχία στο να αποτρέπουν τη μόλυνση από τον ιό και την απλή λοίμωξη, σύμφωνα με τις πρώτες σχετικές μελέτες.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι τα εμβόλια Covid-19 που δεν είναι mRNA και χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες δεν προσφέρουν σχεδόν καμία άμυνα απέναντι στο να μολυνθεί κάποιος από την Όμικρον. Αυτό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αφορά εμβόλια όπως τα AstraZeneca, Johnson & Johnson, τα κινεζικά εμβόλια Sinopharm και Sinovac και το ρωσικό Sputnik, τα οποία παρέχουν μεν μικρότερη ή μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσηση, αλλά κάνουν πολύ λίγα πράγματα για να σταματήσουν την εξάπλωση της Όμικρον. Επειδή πολλές χώρες, ιδίως αναπτυσσόμενες, έχουν βασίσει τα εμβολιαστικά προγράμματά τους σε τέτοια μη mRNA εμβόλια, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της πανδημίας το 2022.

Τα περισσότερα δεδομένα -έως τώρα- βασίζονται σε εργαστηριακές μελέτες και όχι σε κλινικά δεδομένα, συνεπώς αδυνατούν να λάβουν υπόψη την πλήρη γκάμα ανοσιακής αντίδρασης. Παρόλα αυτά παρέχουν μία πρώτη εικόνα. Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, που έχουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία mRNA, παρέχουν την καλύτερη προστασία έναντι του κινδύνου λοίμωξης από οποιαδήποτε παραλλαγή (και την Όμικρον). Τα κινεζικά, τα οποία αποτελούν σχεδόν το ήμισυ όλων των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα (εν μέρει επειδή ο πληθυσμός της Κίνας, που έχει κάνει σχεδόν αποκλειστικά μόνο εγχώρια εμβόλια, είναι τεράστιος), προσφέρουν σχεδόν μηδενική προστασία έναντι της μόλυνσης από Όμικρον. Κινεζικά εμβόλια έχουν χορηγηθεί ευρέως σε αρκετές ακόμη χώρες όπως το Μεξικό και η Βραζιλία.

Τι ισχύει με τους άλλους τύπους εμβολίων

Με βάση αρχικά στοιχεία από τη Βρετανία, το εμβόλιο Οξφόρδης-AstraZeneca δεν εμφάνισε ικανότητα να σταματά τη λοίμωξη Όμικρον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό με αυτό. Το 90% των εμβολιασμένων στην Ινδία έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο με διαφορετική ονομασία (Covishield), ενώ έχει χορηγηθεί ευρέως και στην υποσαχάρια Αφρική. Το ρωσικό Sputnik, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται στην Αφρική και στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με επιστήμονες, προβλέπεται ότι επίσης δεν θα έχει καλή αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης από Όμικρον. Το μονοδοσικό Johnson & Johnson, για το οποίο υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην Αφρική τελευταία, επίσης έχει εμφανίσει μικρή ικανότητα να μπλοκάρει τη λοίμωξη από Όμικρον.

Από την άλλη πλευρά, τα παραπάνω εμβόλια, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, μπορεί να μην τα πάνε καλά απέναντι στην ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη, αλλά δεν έχουν χάσει σημαντικά τη δυνατότητα να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να αποτραπεί η Όμικρον από το να δημιουργήσει παγκόσμια προβλήματα στα συστήματα υγείας.

Ο δρ Σεθ Μπέρκλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας συμμαχίας εμβολίων GAVI, ανέφερε πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα πριν βγουν οριστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων κατά της Όμικρον και εν τω μεταξύ πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ανά τη Γη. Στην Αφρική, μόνο το 13% του πληθυσμού έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση κατά του κορονοϊού. Υπάρχει ο φόβος ότι η είδηση πως τα μη mRNA εμβόλια παρέχουν μικρή προστασία έναντι της απλής λοίμωξης μπορεί να υποσκάψει τη διάθεση των ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες να εμβολιαστούν, κάτι που θα ήταν ασφαλώς λάθος με δεδομένη την ικανότητα των εμβολίων να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα